1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims: GS Geography: MCQ Set 2

Dec 19, 2014 15:20 IST

    Geography is one of the most important part of IAS Prelims Exam.Geography is so vast so that it can cover the most topics of the General Studies. Candidates cannot take geography for granted. Candidates must have basic understanding about the Geography. Following are some Multiple Choice Questions (MCQ) which shall help candidates to understand the pattern and level of difficulty of questions:

    1.    Identify the place which is surrounded by Seshchalam hills at  its north, Melagiris range at its south, Baba Budan hills at west and Nagari hills at its east

    A.    Kaveri falls                        
    B.    Hogennakkal falls
    C.    Banglore Plateau
    D.     Nandyal Valley

    Answer. C

    2.     Which of the following set of rivers which flow to west coast of Karnataka?

    A.    Kalindi, Redti, Shravati, Sita
    B.    Chanora, Manavi, Kalindi, Redti
    C.    Netravati, Kumarraadhar, Pavasuini, Kabana
    D.    Kalindi, Sita, Pulantod , Gayatri

    Answer. A

    3.    Which of the following do not belong to eastern coast of India?

    A.    Point Calimere                    
    B.    False Divi Point    
    C.    Palmyra Point    
    D.    Karwar Way

    Answer. D

    4.    Three cities in which one from Punjab and others from Himachal Pradesh are in between two rivers which are tributaries of Indus River.

    A.    Ravi & Beas.                    
    B.    Beas & Satluj
    C.    Ravi & Satluj
    D.    Satluj & Ghaghara

    Answer. B

    5.    Match the following list 1 with list 2 and choose the correct answer from the codes given below

    List 1                                List 2
    A.    Sonai Rupai                    I. West Bengal
    B.    Jaldapara                        II. Arunachal Pradesh
    C.    Morleen                        III. Manipur
    D.    Kaibul Lamjo                    IV. Mizoram

    Codes:
                  A          B        C       D
    A.           II         I        IV       III
    B.           III        I        II       IV
    C.           I         II        IV      III
    D.          III       IV        I        II

    Answer. A

    6.    Identify the protected area rich In biodiversity situated near the Kolleru lake & in between two rivers than drains in bay of Bengal

    A.    Guntur                        
    B.    Gudivada    
    C.    Elluru
    D.    Bhimavaram

    Answer. B

    7.    Tungrabhadra and Krishna river merge near which mountain range

    A.    Nallamalai hills
    B.    Erramalla hills
    C.    Velikonda hills
    D.    Ralkonda Hills

    Answer. B

    8.    The important site of Tiger Reserve and protected area “Bor” is situated between which two rivers

    A.    Purna & Wardha
    B.    Eardha & Wunna
    C.    Wardha & Andhari
    D.    Purna & Bembla

    Answer. B

    9.    Moving towards south from the north, which of the following is the correct sequence of regions one came across

    A.    Bist doab, bari doab, malwa plains, bhiwani sagar
    B.    bari doab, bhiwani sagar, malwa plains, Bist doab
    C.    bari doab, bist doab, malwa plains , bhiwani bagar
    D.    bhiwani bagar, malwa plains, bist doab, bari doab

    Answer. C

    10.       Read the following sentences carefully

    I.    The range is spread over two states which lies on tropic of cancer.
    II.    Sanjay Gandhi wildlife sanctuary is situated near the range

    Identify the highest peak of the range:

    A.    Deogarh                    
    B.    Bahmangarh
    C.    Amarkantak
    D.    Tulasi

    Answer. A

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF