1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims: GS Geography: MCQ Set 4: Earthquake

Apr 28, 2015 15:42 IST

    1. Which of the following earthquake waves is first recorded on the Seismograph?

    (a) P-waves
    (b) Rayleigh waves
    (c) S-waves
    (d) Love waves

    Answer: (a)

    2. The Intensity scale of the earthquake is called?

    (a) Mercalli scale    
    (b) Ritcher scale
    (c) Number scale
    (d) None of the above

    Answer: (a)

    3. The point where the energy is released during the earthquake is called?

    (a) Epicentre
    (b) Hypocentre
    (c) Circumcentre
    (d) None of the above

    Answer: (b)

    4. The type of plate- boundary interaction along the Himalayas is known as?

    (a) Continent-continent convergence.
    (b) Divergent boundary
    (c) Transform boundary
    (d) Ocean-continent convergence

    Answer: (a)

    5. Which one of the following is not a longitudinal valley known as ‘duns’?

    (a) Pathankot
    (b) Jammu
    (c) Dehradun
    (d) Kashmir valley

    Answer: (d)

    6. The Godavari is the largest peninsular river system, it originates from which of the following places?

    (a) Nasik
    (b) Mahabaleshwar
    (c) Amarkantak
    (d) Seshachalam

    Answer: (a)

    7. Which of the following states is also known as ’Molassis basin’ which is made up of soft unconsolidated deposits?

    (a) Mizoram
    (b) Sikkim
    (c) West Bengal
    (d) Kerela

    Answer: (a)

    8.  The drainage pattern of a river resembling the branches of a tree is known as?

    (a) Dendritic
    (b) Radial
    (c) Trellis
    (d) Centripetal

    Answer: (a)

    9. Tamil Nadu gets its rainfall in the winter season from?

    (a) South-West monsoon
    (b) North-Eastern monsoon
    (c) Temperate cyclones
    (d) Local air circulation

    Answer: (b)

    10. Teak is an example of:

    (a) Evergreen forest
    (b) Deltaic forest
    (c) Deciduous forest
    (d) Thorny forest

    Answer: (c)


     

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF