1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims : GS Medieval History : MCQ Set 2

Feb 4, 2015 16:50 IST

    Questions asked from Medieval Indian History section of IAS Prelims Exam GS Paper I Syllabus are relatively less in numbers as compared to Ancient and Modern Indian History. However candidates should have an overall knowledge of important events, personalities and chronology of Medieval Indian History.

    Following Multiple Choice Questions of Medieval Indian History would help students in understanding the nature of questions asked in IAS Prelims Exam. These questions are also helpful for State PCS Prelims Exams.

    1.    The Kalighat Painting originated in

    a.    Bihar
    b.    Bengal
    c.    Orissa
    d.    Nepal

    Ans: b

    Explanation: Kalighat Painting originated in 19th century Bengal nearby kalighat kali temple, Kolkata, Bengal. Common themes were Hindu gods, goddess and other mythological figures.

    2.     Fawazil in the Sultanate period means

    a.    Extra payment made to the nobles
    b.    Revenue assigned in lieu of salary
    c.    Excess amount paid to the exchequer by the Iqtadars
    d.    Illegal exactions extracted from the peasants

    Ans: c

    Explanation: Fawazil was the excess amount paid to the exchequer by the Iqtadars in the Sultanate period.

    3.    Consider the following statements

    1.    Iqtadari System was a combined mechanism of expropriating tax and distribution of these revenues to the ruling class.
    2.    The Mughals effectively used the Iqtadari System for their centralization of power.

    Which of the above statements are true?

    a.    1 only
    b.    2 only
    c.    Both
    d.    None

    Ans: a

    Explanation: The sultans of Delhi Sultanate effectively used the Iqtadari System for their centralization of power.

    4.    Which of the following is not true about Ahadis?

    a.    Offered their services singly
    b.    Did not attach themselves to any chief
    c.    Had the emperor as their immediate colonel
    d.    Attached themselves to Mirzas

    Ans: d

    Explanation: Ahadis were troopers in Mughal Empire. They were directly appointed by Mughal emperor. They did not attach themselves to any Mirza or Chief.

    5.    Consider the following statements

    1.    In Third Battle of Panipat, Ahmed Shah Abdali defeated the Marathas.
    2.    In Second Battle of Panipat Akbar defeated Hemu.
    3.    In First Battle of Panipat Babur defeated Ibrahim Lodi.

    Which of the above statements are true?

    a.    1 and 3only
    b.    2 and 3only
    c.    1 and 2 only
    d.    1, 2 and 3

    Ans: d

    Explanation: In First Battle of Panipat(1526) Babur defeated Ibrahim Lodi. In Second Battle of Panipat(1556) Akbar defeated Hemu. In Third Battle of Panipat(1761), Ahmed Shah Abdali defeated the Marathas.

    6.    Consider the following statements

    1.    Battle of Chamkaur was fought between Gobind Singh and Mughal forces.
    2.    Battle of Haldighati was fought between Akbar and Maharana Pratap.

    Which of the above statements are true?

    a.    1 only
    b.    2 only
    c.    Both
    d.    None

    Ans: c

    Explanation: Battle of Chamkaur(1705) was fought between Gobind Singh and Mughal forces. Battle of Haldighati(1576) was fought between Akbar and Maharana Pratap.

    7.    Who was the founder of Khalji Dynasty?

    a.    Jalaluddin Firuz Khalji
    b.    Alauddin Khalji
    c.    Qutubuddin Mubarak Shah Khalji
    d.    Kaikubad

    Ans: a

    Explanation: Jalaluddin Firuz Khalji founded Khalji Dynasty by overthrowing Slave Dynasty.

    8.    Who was the founder of Saiyyid Dynasty?

    a.    Khizr Khan
    b.    Mubarak Shah
    c.    Muhammad Shah
    d.    Alauddin Alam Shah

    Ans: a

    Explanation: Khizr Khan was the founder of Saiyyid Dynasty.

    9.    Timur invaded India during the reign of

    a.    The Slave Dynasty
    b.    Khalji Dynasty
    c.    Tughlaq Dynasty
    d.    The Saiyyid Dynasty

    Ans: c

    Explanation: In 1398, Timur invaded northern India, attacking the Delhi Sultanate ruled by Sultan Nasir-ud-Din Mahmud Shah Tughluq of the Tughlaq Dynasty.

    10.    The Mongols under Changiz Khan invaded India during reign of

    a.    Balban
    b.    Feroz Tuglaq
    c.    Iltutmish
    d.    Muhammad bin Tughlaq

    Ans: c

    Explanation: The Mongols under Changiz Khan invaded India during reign of Iltutmish.

    Click here for IAS Prelims Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF