Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Preparation Questions for Prelims: 9 to 15 December 2017

Dec 15, 2017 17:32 IST
    IAS Preparation Questions for Prelims 9 to 15 December 2017
    IAS Preparation Questions for Prelims 9 to 15 December 2017

    The need of efficacious study resources for IAS Exam has become a necessity during IAS preparation. An IAS aspirant should refer those study materials which have a remarkable past of delivering precise and relevant resource materials for IAS Exam.

    Here, we are continuously providing resources which can be more effective and desirable for IAS Exam. We are, not only analysing the UPSC syllabus, but also the pattern of IAS Exam, creating and delivering questions which completely matched the basic requirement of UPSC IAS Exam. Such questions or the similar pattern of given questions can be asked in the upcoming IAS Exam 2018.

    1. Recently, the Ministry of Health and Family Welfare has launched new initiatives on Universal Health Coverage Day, 2017. Consider the following statements regarding this:
    1. The ministry has launched “LaQshya| लक्ष्य’’ - Labour Room Quality Improvement Initiative, which will improve the quality of care that is being provided to the pregnant mother in the Labour Room.
    2. This initiative will be implemented in Government Medical Colleges (MCs) besides District Hospitals (DHs), and high delivery load Sub- District Hospitals (SDHs) and Community Health Centres (CHCs).
    3. The goal of this initiative is to reduce preventable maternal and new-born mortality, morbidity and stillbirths associated with the care around delivery in the Labour room, Maternity OT and ensure respectful maternity care.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The ample evidence has been found that supports the fact in improving the quality of care in Labour rooms, especially on the day of birth, is central to maternal and neonatal survival. After acknowledging this fact, the Government of India has launched the Laqshya- Labor Room Quality Improvement Initiative, which is expected to improve the quality of care that is being provided to the pregnant mother in the Labour Room and Maternity Operation Theatres, thereby preventing the undesirable adverse outcomes associated with childbirth. This initiative will be implemented in Government Medical Colleges (MCs) besides District Hospitals (DHs), and high delivery load Sub- District Hospitals (SDHs) and Community Health Centres (CHCs). The initiative plans to conduct quality certification of labour rooms and also incentivize facilities achieving the targets outlined. The goal of this initiative is to reduce preventable maternal and new-born mortality, morbidity and stillbirths associated with the care around delivery in the Labour room and Maternity OT and ensure respectful maternity care.

    2. Recently, India has slammed terrorism in all forms and reaffirmed their determination to prevent and counter it along with which of the following two countries?
    a. Russia and China
    b. Russia and USA
    c. China and Japan
    d. Japan and USA

    Answer: a

    Explanation:

    Recently, the 15th meeting of foreign ministers of Russia, India and China held in New Delhi in which a joint communiqué issued, the countries made it clear that their cooperation was not directed against any nation. They jointly agreed on the issue of terrorism as a global threat and condemn it in all forms and reaffirmed their determination to prevent and counter it.

    The three countries also said those committing, organising, inciting or supporting terrorist acts must be held accountable and brought to justice.

    3. Recently, the ‘Parliamentary Conference on the WTO’ is organised jointly by the Inter-Parliamentary Union and the European Parliament. Consider the following statements regarding this:
    1. Its sessions are organised each year as well as on the occasion of WTO Ministerial Conferences (WTO’s highest decision-making body).
    2. The Conference provides legislators with the opportunity to examine developments in the WTO, obtain first-hand information on the state of multilateral trade negotiations, and consider a possible parliamentary contribution to these multilateral processes.

    Which of the above statement is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    According to the WTO, the ‘Parliamentary Conference on the WTO’ is organised jointly by the Inter-Parliamentary Union and the European Parliament. Its sessions are “organised each year as well as on the occasion of WTO Ministerial Conferences (WTO’s highest decision-making body).” The Conference “provides legislators with the opportunity to examine developments in the WTO, obtain first-hand information on the state of multilateral trade negotiations, and consider a possible parliamentary contribution to these multilateral processes.”

    India has objected to some rich countries using an influential forum called the ‘Parliamentary Conference on the World Trade Organisation (WTO)’ to indirectly push certain ‘non-trade’ issues like labour and environment standards as well as gender equality into the global trade body’s negotiation agenda.

    4. The researchers of which of the following premier institutes have, for the first time, figured out the conditions under which certain types of solar storms can flow towards the earth and affect its atmosphere?
    a. Physical Research Laboratory (PRL)
    b. Indian Institute of Remote Sensing, Dehradun
    c. Physical Research Laboratory (PRL), Ahmadabad
    d. Indian Space Research Organisation (ISRO), Bengaluru

    Answer: a

    Explanation:

    A group of researchers from the Physical Research Laboratory (PRL), Ahmadabad, have, for the first time, figured out the conditions under which certain types of solar storms can flow towards the earth and affect its atmosphere. This is important because such storms contain charged particles travelling at very high speeds and these can affect the electronics present on satellites in orbit around the earth. The research was published in Geophysical Research Letters.

    Solar storms are violent events on the sun, which can temporarily distort the earth’s magnetosphere – the region around the earth which is influenced by its magnetic field. These temporary disturbances, called geomagnetic storms, can generate shock waves in the interplanetary medium that can accelerate charged particles to very high energies and which, in turn, can harm the satellites placed by humans in space. Such solar storms have two causes: Coronal Mass Ejections (CME) and Corotating Interaction Regions (CIR).

    5. A new form of matter ‘excitonium’ discovered recently by the researchers of California and University of Illinois. Consider the following statements regarding ‘excitonium’:
    1. Scientists have proven the existence of a new form of matter called excitonium - which was first theorised almost 50 years ago.
    2. Excitonium exhibits macroscopic quantum phenomena, like a superconductor and is made up of excitons, particles that are formed in a very strange quantum mechanical pairing.
    3. The team of researchers used a novel technique called momentum-resolved electron energy-loss spectroscopy (M-EELS) for the study.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    When an electron, seated at the edge of the crowded-with-electrons valence band in a semiconductor, gets excited and jumps over the energy gap to the otherwise empty conduction band, it leaves behind a “hole” in the valence band. That hole behaves as though it were a particle with a positive charge, and it attracts the escaped electron. When the escaped electron with its negative charge, pairs up with the hole, the two remarkable form a composite particle, a boson - an exciton.

    Scientists have proven the existence of a new form of matter called excitonium - which was first theorised almost 50 years ago. Researchers from University of California and University of Illinois studied non-doped crystals of a transition metal— dichalcogenide titanium diselenide (1T-TiSe2).

    Excitonium exhibits macroscopic quantum phenomena, like a superconductor and is made up of excitons, particles that are formed in a very strange quantum mechanical pairing.

    6. Consider the following statements regarding the “Safe City Surveillance” scheme:

    1) Safe City Surveillance scheme is exclusively launched by the Bihar state government.
    2) The scheme is aimed at putting a check on eve-teasing and other crimes against women at public places across the state.

    Which of the above statement is true?

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer:

    Explanation:

    The Bihar government recently launched the “safe city surveillance scheme”, under which it will bring all major public places under the watch of closed-circuit television (CCTV) cameras and improve the overall crime control in the state.

    This scheme is especially being launched for checking crime against women, such as eve-teasing and molestation, harassment, snatching incidents and roadside scuffles etc. It will also help in keeping a track of miscreants. The scheme, which will be launched in a phase-wise manner, will commence from capital Patna.

    A sum of over Rs 110 crore has been sanctioned for the scheme and Patna is already under video surveillance as CCTV cams are installed at some major thoroughfares and strategic location. The Bihar home department will be the nodal agency for implementation of the safe-city surveillance scheme.

    7. Consider the following statements regarding the recently celebrated BODHI PARVA:

    1) India hosted the “Bodhi Parva: BIMSTEC Festival of Buddhist Heritage” as part of celebrations of 20th Anniversary of BIMSTEC.
    2) The festival is organized by the Ministry of Culture.

    Which of the above statement is true?

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation:

    India recently hosted the 2017 edition of “Bodhi Parva: BIMSTEC Festival of Buddhist Heritage” in New Delhi as part of celebrations of 20th Anniversary of BIMSTEC. The festival is organized by the Ministry of External Affairs (MEA) along with Teamwork Arts. The universal message of peace and tolerance practised by Buddhism can address the growing sense of inadequacy in the face of changes and conflicts that people and the world face.

    To emphasize and raise awareness of this rich and common heritage and mark the 20th anniversary of this unique organisation group, a BIMSTEC Buddhism Festival ‘’Bodhi Parva: BIMSTEC Festival of Buddhist Heritage” has been presented by the BIMSTEC division of the Ministry of External Affairs.

    8. Recently, a growth of 14.4% is observed in the Foreign Tourist Arrivals in November in India. Which of the following countries has the highest percentage share of Foreign Tourist Arrivals (FTAs) in India this November?

    a. Bangladesh
    b. USA
    c. UK
    d. Russia

    Answer: a

    Explanation:

    The number of Foreign Tourist Arrivals (FTAs) in November 2017 was 10.05 lakh as compared to FTAs of 8.78 lakh in November 2016. The growth rate in FTAs in November was 14.4%. The percentage share of Foreign Tourist Arrivals (FTAs) in India during November 2017 among the top 15 source countries was highest from Bangladesh (16.77%). Form the other countries:
    • USA (14.77%)
    • UK (9.93%)
    • Russian Fed. (4.41%)
    • Canada (4.39%)
    • Australia (3.96%)

    9. The ASEAN-India Connectivity Summit (AICS) was recently held in India. Which of the following countries are the founding fathers of ASEAN?

    a. Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore and Thailand
    b. Indonesia, China, Philippines, Singapore and Thailand
    c. Indonesia, Malaysia, India, Singapore and Thailand
    d. Indonesia, China, Singapore and Thailand

    Answer: a

    Explanation:

    The Association of Southeast Asian Nations or ASEAN was established on 8 August 1967 in Bangkok, Thailand, with the signing of the ASEAN Declaration (Bangkok Declaration) by the Founding Fathers of ASEAN, namely Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore and Thailand. At present, there are 10 members namely, Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, the Philippines, Singapore, Thailand and Viet Nam.

    The aims and purposes of ASEAN are:

    • To accelerate the economic growth, social progress and cultural development in the region through joint endeavours in the spirit of equality and partnership in order to strengthen the foundation for a prosperous and peaceful community of Southeast Asian Nations.

    • To promote regional peace and stability through abiding respect for justice and the rule of law in the relationship among countries of the region and adherence to the principles of the United Nations Charter.

    • To promote active collaboration and mutual assistance on matters of common interest in the economic, social, cultural, technical, scientific and administrative fields.

    10. Recently, scientists have proven the existence of a new form of matter. Consider the following statements in this regard:

    1) Excitonium was first theorised almost 50 years ago.
    2) Excitonium exhibits macroscopic quantum phenomena, like a superconductor.

    Which of the above statement is true?

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    Scientists have proven the existence of the new form of matter called Excitonium which was first theorised almost 50 years ago. The term ‘excitonium’ was coined in the 1960s by Harvard theoretical physicist Bert Halperin. The findings hold great promise for unlocking further quantum mechanical mysteries.

    Excitonium exhibits macroscopic quantum phenomena, like a superconductor and is made up of excitons, particles that are formed in a very strange quantum mechanical pairing. When an electron, seated at the edge of the crowded-with-electrons valence band in a semiconductor, gets excited and jumps over the energy gap to the otherwise empty conduction band, it leaves behind a “hole” in the valence band. That hole behaves as though it was a particle with a positive charge, and it attracts the escaped electron. When the escaped electron with its negative charge, pairs up with the hole, the two remarkably form a composite particle, a boson called an exciton.

    11. Recently, a MoU was signed between Dredging Corporation of India (DCI) and National Highways Authority of India (NHAI) 12 December 2017 for facilitating the supply of sand for highways construction work. Consider the following statements regarding this:
    1. The MoU aims to fill this gap by facilitating the availability of sand for these concessionaires.
    2. DCI intends to do dredging operations at locations in South East Asia, generating large volumes of sand.
    3. As per the MoU, business intermediaries will ship and store this sand at various ports in India and market it in India.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    A MoU was signed on 12 December 2017 between Dredging Corporation of India (DCI) and National Highways Authority of India (NHAI) for facilitating the supply of sand for highways construction work. Concessionaires working on highways projects have been facing a shortage of sand at many sites. The MoU aims to fill this gap by facilitating the availability of sand for these concessionaires.

    DCI intends to do dredging operations at locations in South East Asia, generating large volumes of sand. This dredging will be done for the purpose of obtaining sand. As per the MoU, business intermediaries will ship and store this sand at various ports in India and market it in India. NHAI will facilitate the process by displaying the availability of sand at various stockyards at the ports.

    12. Consider the following statements regarding the BPO Promotion Schemes:
    1. The schemes provide special incentives of up to Rs. 1 lakh per seat in the form of Viability Gap Funding (VGF).
    2. The scheme provides special incentives for employment to women and Divyang, setting up operations in towns other than capital towns, generating employment beyond the target and promoting local entrepreneurship.

    Which of the above statement is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    From 2014 onwards, the Government has decided to spread IT jobs across small towns of India earlier which were limited to only metro cities. The government has launched BPO Promotion Schemes to ensure digital service delivery to the common people as well as to create new opportunities in the digital economy. Schemes such as BPO Promotion and Common Services Centres have helped us create digital inclusion and equitable growth.

    The schemes provide special incentives of up to Rs. 1 lakh per seat in the form of Viability Gap Funding (VGF). Disbursement of financial support under these schemes is directly linked with employment generation. These schemes provide special incentives for employment to women and Divyang, setting up operations in towns other than capital towns, generating employment beyond the target and promoting local entrepreneurship. There are also special provisions for the Himalayan states of Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh and Uttarakhand. A total of 48,300 seats under India BPO Promotion Scheme and 5000 seats under North East BPO Promotion Scheme have been distributed across different states in proportion to their populations.

    13. Consider the following statements regarding the meteor shower:
    1. Rocks and dust particles from space that are about to collide with Earth's atmosphere are called meteoroids and when that enter and streak through the atmosphere are called meteors.
    2. The meteor shower associated with 3200 Phaethon peaks around the second week of December every year and are quite numerous.
    3. The geminid meteor shower is so named because the meteors appear to originate from the constellation of Gemini in the night sky.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    When rocks and dust particles from space that are about to collide with the atmosphere of the earth are called meteoroids and when that enter and streak through the atmosphere are called meteors.

    Usually, when comets, which are chunks of ice with a lot of dust, come close to the sun, the ice melts and the dust and rocks are left behind along the orbit of the comet. If Earth, in its yearly motion around the Sun happens to pass through such a debris trail, they enter the Earth’s atmosphere with considerable speed and due to friction in the atmosphere, burns up and give rise to not only a single bright streak in the sky but numerous meteors, called a meteor shower.

    14. Which of the following premier institute of India has taken the first step towards creating a bioengineered liver model that might help patients with liver problems?
    a. IIT Guwahati
    b. IIT Bombay
    c. IISC Bengaluru
    d. AIIMS Delhi

    Answer: a

    Explanation:

    Guwahati have taken the first step towards creating a bioengineered liver model that might help patients with liver problems. This development follows the success of a team led by Prof. Biman Mandal at the institute’s Department of Biosciences and Bioengineering in successfully creating a bioartificial pancreas model grown within a 3-D silk scaffold

    The silk scaffold is capable of supporting growth, distribution as well as sustaining the functionality of liver cells. The researchers tested scaffolds made of mulberry and non-mulberry silk fibroins and a blend of the two silk varieties in Petri dishes in the lab and in animal models.

    15. Hemis National Park located in which of the following places in India?
    a. Ahmadabad
    b. Ladakh
    c. Guwahati
    d. Chhattisgarh

    Answer: b

    Explanation:

    Hemis National Park, known for its snow leopards located at the high altitudes of eastern Ladakh region of the state of Jammu and Kashmir. Hemis National Park is also known for having the highest density of snow leopards of any protected area in the world. It is the only national park in India north of the Himalayas, the largest notified protected area in India (and thus the largest national park of India), and is the second largest contiguous protected area after the Nanda Devi Biosphere Reserve and surrounding protected areas. The park is home to a number of species of endangered mammals including the snow leopard. Hemis National Park is India's only protected area inside the Palearctic ecozone, outside the Changthang Wildlife Sanctuary northeast of Hemis, and the proposed Tso Lhamo Cold Desert Conservation Area in North Sikkim.

    16. Consider the following statements regarding the recently signed Buenos Aires Declaration on Women and Trade:

    1) WTO members and observers have endorsed a collective initiative to increase the participation of women in trade.
    2) India voted for the declaration of the World Trade Organisation that supported gender equality in trade.
    3) This action will also contribute to the Sustainable Development Goal to achieve gender equality through the empowerment of women and girls.

    Which of the above statements are true?

    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: c

    Explanation:

    WTO members and observers have endorsed a collective initiative to increase the participation of women in trade. In order to help women reach their full potential in the world economy, 118 WTO members and observers agreed to support the Buenos Aires Declaration on Women and Trade, which seeks to remove barriers to, and foster, women’s economic empowerment. India voted against a declaration of the World Trade Organisation that supported gender equality in trade.

    Actions outlined in the Declaration will ultimately boost economic growth worldwide and provide more and better-paid jobs for women. These actions will also contribute to UN Global Development Goals, including the Sustainable Development Goal to achieve gender equality through the empowerment of women and girls (SDG 5).

    17. Consider the following statements regarding the INS Kalvari:

    1) INS Kalvari is a made-in-India submarine that has been commissioned into the Indian Navy.
    2) INS Kalvari is the most modern non-nuclear submarine in the Navy.

    Which of the above statements are true?

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    INS Kalvari is the most modern non-nuclear submarine in the Navy. 'Kalvari' is a Malayalam word that means deep-sea tiger shark. It reflects its agility, strength and predatory prowess. It is an excellent example of Make-in-India and is also a testimony to growing strategic partnership between India and France.

    INS Kalvari is powered by an extremely silent diesel-electric motor making it very difficult to detect underwater. The submarine fires torpedoes and Excocet anti-ship missiles. The Scorpene submarines can undertake different types of missions including anti-surface warfare, anti-submarine warfare, intelligence gathering, mine laying and area surveillance.

    18. Consider the following statements regarding the Insolvency and Bankruptcy Board of India:

    1) IBBS is a unique regulator as it regulates a profession as well as transactions.
    2) IBBI registers insolvency professional agencies, insolvency professionals and information utilities.
    3) IBBI specifies the minimum eligibility requirements for registration of insolvency professional agencies, insolvency professionals and information utilities.

    Which of the above statements are true?

    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Insolvency and Bankruptcy Board of India was set up under the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 (Code). It is a unique regulator as it regulates a profession as well as transactions. It has regulatory oversight over the Insolvency Professionals, Insolvency Professional Agencies and Information Utilities. It writes and enforces rules for transactions, namely, corporate insolvency resolution, corporate liquidation, individual insolvency resolution and individual bankruptcy under the Code.

    It is a key pillar of the ecosystem responsible for implementation of the Code that consolidates and amends the laws relating to reorganization and insolvency resolution of corporate persons, partnership firms and individuals in a time bound manner for maximization of the value of assets of such persons, to promote entrepreneurship, availability of credit and balance the interests of all the stakeholders.

    19. Recently, the National Energy Conservation Day was celebrated in the country. Consider the following statements in this regard:

    1) The Energy Conservation Day is organized under Ministry of New and Renewable Energy.
    2) The Energy Conservation Day is celebrated with an aim to demonstrate India’s achievements in energy efficiency and conservation.

    Which of the above statements are true?

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:

    The Energy Conservation Day is organized on 14th December each year by Bureau of Energy Efficiency (BEE), under Ministry of Power, with an aim to demonstrate India’s achievements in energy efficiency and conservation. BEE works for its ambition of holistic development as part of the nation’s overall effort towards climate change mitigation.

    In order to realize its development goals, India’s energy demand is expected to double between 2013 and 2030, to approximately 1500 million tonnes of oil equivalent. The mission of BEE is to assist in developing policies and strategies that will help reduce this energy demand by promoting widespread adoption of energy efficiency measures.

    20. Which of the following statement is not true regarding the FAME India scheme?

    a. FAME India Scheme has the objective to support hybrid/electric vehicles market development and Manufacturing eco-system.
    b. The scheme covers Hybrid & Electric technologies.
    c. Fame India scheme is being administered by the Heavy Industries Ministry.
    d. None of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The Faster Adoption and Manufacturing of (Hybrid &) Electric Vehicles in India (FAME-India) was launched in 2015 under National Electric Mobility Mission Plan (NEMMP) with an aim to promote eco-friendly vehicles in the country. Its objective is to provide fiscal and monetary incentives for adoption and market creation of both hybrid and electric technologies vehicles in the country.

    Recently, the government decided that the Original equipment manufacturers (OEMs) will have to seek approval from the Department of Heavy Industry (DHI) before accepting any proposal to supply electric buses for availing incentives under the FAME India scheme. The move is aimed at facilitating smooth rollout and management of demand incentives for e- buses under FAME.

    21. For enhanced cooperation in the health sector, India has signed a MoU with Morocco. Consider the following statements regarding this:
    1.The main area of cooperation includes non-communicable diseases, including child cardiovascular diseases and cancer.
    2.Under this MoU, both the countries will work together in identified areas of cooperation as both countries have much to offer to each other in the field of health.

    Which of the above statement is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    India and Morocco signed a Memorandum of Understanding (MoU) for enhanced cooperation in the health sector on 14 December 2017. The main areas of cooperation include the following:

    •Non-communicable diseases, including child cardiovascular diseases and cancer;

    •Drug Regulation and Pharmaceutical quality control;

    •Communicable Diseases;

    •Maternal, child and neonatal health;

    •Hospital twinning for exchange of good practices and

    •Training in administration and management of health services and Hospitals

    22. Recently, NITI Aayog has launched the Atal Tinkering Lab’s (ATL) Community Day 15 December 2017. Consider the following statements regarding the Atal Tinkering Lab Community Drive Initiative:
    1.The Atal Tinkering Lab Community Drive Initiative is aimed at maximizing the impact of Atal Tinkering Labs by extending innovation to children in the community who do not have access to formal educational institutions.
    2.The NGOs participating in these interactions include organizations working with disabled children, street and working children, and girls from the weaker sections of society.
    3.The purpose of this initiative is to provide these children with the same educational tools as the students in Atal Tinkering Labs to enable them to become problem solvers.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Atal Innovation Mission under NITI Aayog has launched the Atal Tinkering Lab’s Community Day in the national capital Delhi on 15th December 2017. The day will mark the Community Drive Initiative in which 25 young Mentors will engage with more than 200 students who are not enrolled in the formal education system.
    Amitabh Kant, CEO NITI Aayog has launched the initiative in which the mentors will visit four locations in New Delhi to conduct brief sessions with children from various NGOs, on how innovations can help resolve the problems in the communities.

    The aim of the Atal Tinkering Lab Community Drive Initiative is maximizing the impact of Atal Tinkering Labs by extending innovation to children in the community who do not have access to formal educational institutions. The purpose of this initiative is to provide these children with the same educational tools as the students in Atal Tinkering Labs to enable them to become problem solvers. The NGOs participating in these interactions include organizations working with disabled children, street and working children, and girls from the weaker sections of society.

    23. Recently, India has signed a loan agreement of US$ 250 Million for “Skills Acquisition and Knowledge Awareness for Livelihood Promotion” (SANKALP) Project with which of the following international organisations?
    a.World Bank
    b.Asian Development Bank
    c.European Union
    d.OPEC

    Answer: a

    Explanation:

    A Financing Agreement for IBRD loan of US$ 250 million (equivalent) for the “Skills Acquisition and Knowledge Awareness for Livelihood Promotion (SANKALP) Project” was signed with the World Bank on 13 December 2017. The main Objective of the project is to enhance institutional mechanisms for skills development and increase access to quality and market-relevant training for the workforce.

    The Key result areas for the project include Institutional Strengthening at the National and State Levels for Planning, Delivering, and Monitoring High-Quality Market-Relevant Training; Improved Quality and Market Relevance of Skills Development Programs; Improved access to and completion of skills training for female trainees and other disadvantaged groups; and Expanding skills training through private-public partnerships (PPPs). The closing date for the project is 31st March 2023.

    24. Recently, the scientists at Massachusetts Institute of Technology (MIT) in the US have developed plants that can glow. Consider the following statements regarding this:
    1.To create the glowing plants, the team of scientists turned to luciferase, the enzyme that gives fireflies their glow.
    2.Luciferase acts on a molecule called luciferin, causing it to emit light.
    3.Another molecule called 'co-enzyme A' helps the process along by removing a reaction byproduct that can inhibit luciferase activity.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Scientists at MIT have found a way to induce plants to give off dim light by embedding specialised nano-particles into their leaves, a major step towards using plants to illuminate the workspace. This technology could also be used to provide low-intensity indoor lighting, or to transform trees into self- powered streetlights, the researchers said.
    To create the glowing plants, the team turned to luciferase, the enzyme that gives fireflies their glow. Luciferase acts on a molecule called luciferin, causing it to emit light. Another molecule called 'co-enzyme A' helps the process along by removing a reaction byproduct that can inhibit luciferase activity. The team packaged each of these three components into a different type of nanoparticle carrier. The nanoparticles, which are all made of materials that the US Food and Drug Administration classifies as “generally regarded as safe,” help each component get to the right part of the plant.

    25. The 60 MW Tuitial Hydroelectric Power Project to be launched on 16 December 2017 by Prime Minister of India in which of the following states of India?
    a.Odisha
    b.Mizoram
    c.Arunachal Pradesh
    d.Sikkim

    Answer: b

    Explanation:

    The 60 MW Tuitial Hydroelectric Power Project will be launched by Prime Minister Narendra Modi in Mizoram. The Tuirial HEPP has been constructed as a Central Sector Project and implemented by North Eastern Electric Power Corporation (NEEPCO), under the administrative control of the Ministry of Power, Government of India.

    The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) cleared the Project for implementation in July 1998 with commissioning scheduled in July 2006. After completion of about 30% of the project activities, the works were totally suspended w.e.f. June 2004 due to local agitation. With sustained efforts by NEEPCO and with the active support of Ministry of Power and Ministry of DoNER, Government of India and Government of Mizoram, the stalled works of the project were resumed in January 2011.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF