CBSE 12th Maths Board Exam 2020: Important Multiple Choice Questions (MCQs) with Answers

Check CBSE Class 12th Mathematics important questions and answers for the upcoming examination.  These are based on the latest syllabus prescribed by the CBSE Board. 

Created On: Mar 15, 2020 16:43 IST
Modified On: Mar 16, 2020 10:58 IST
mathematics
mathematics

Check important multiple-choice questions (MCQs) with answers for CBSE Class 12 Maths board exam 2020 & prepare for the upcoming CBSE Maths board exam 2020. The CBSE Class 12th Mathematics Board Examination 2020 will be held on March 17, 2020. The students will find the below-mentioned questions and answers helpful for the upcoming CBSE Class 12th Mathematics Board Examination 2020. 

CBSE Class 12th Mathematics Board Examination 2020 MCQ’s: 

Question 1- If A is a square matrix of 3 x 3 order, where |A| = 3, then find out the value of |adjA|. 

  1. 3
  2. 9
  3. 30
  4. 1/3

Answer: 9

 

Question 2- If A and B are two events, where P (A) = 0.2, P (B) = 0.4 and  P(A ∪ B) = 0.5. Find the value of P(A/B).

  1. 0.25
  2. 0.08
  3. 0.1
  4. 0.080

Answer: 0.25

 

Question 3- Which point does not lie in the half-plane for the given equation: 2x + 3y - 12 ≤ 0?

  1. (2,3)
  2. (-3,2)
  3. (1,2)
  4. (2,1)

Answer: (2,3)

 

Question 4- Find the value of cos-1 x + cos-1 y, if sin-1 x + sin-1 y = 2π/ 3. 

  1. 2π/3
  2. π
  3. π/2
  4. π/3

Answer: π/3

 

Question 5- Calculate the distance in units between the below-mentioned planes: 

3x + 5y + 7z = 3 and 9x + 15y + 21z = 9. 

  1. 3
  2. 7
  3. 0
  4.  6

Answer: 0

CBSE 12th Maths Board Exam 2020: Chapter-wise Important Questions & Answers

Question 5- An urn has 6 balls out of which 4 balls are black and 2 balls are red. Two balls are drawn at random. What is the probability that the ball drawn are of different colours? 

  1. 1/15
  2. 8/15
  3. 2/5
  4. 4/15

Answer: 8/15

 

Question 6- 

  1. p = 6, q = 27 
  2.  p = 3, q = 27/2
  3. p = 6, q = 27/2
  4. p = 3, q = 27

Answer:  p = 3, q = 27/2

 

Question 7- Let P and Q be two different matrices of 3 x n and n x p order. Find out the order of P x Q matrix. 

  1. 3 x p
  2. p x 3
  3. n x n
  4. 3 x 3

Answer: 3 x p

 

Question 8- 

Answer:  

Question 9- 

Answer: 

Question 10-  Let A and B be invertible matrices of order 3, |A| = 2 and | (AB) -1| = -1/6.Find the value of |B|. 

  1. -5
  2. 9
  3. -3
  4. 3

Answer: -

CBSE Class 12th Mathematics Board Examination 2020 fill in the blanks:

Question 11- Suppose f to be the greatest integer function and is defined as f(x) = [x] and g be the modulus function defined as g(x) = |x| , the value of g of (-5/4) will be ___. 

Answer: 2

 

Question 12- If the tangent to the curve y2 + 3x - 7 = 0 at the pt. (h,k) and is parallel to the line x - y = 4, the value of k will be ___. 

Answer: -3/2

 

Question 13- 

Answer: 2 units. 

 

Question 14-

Answer:  2

 

Question 15-

Answer: 2

 

Question 16- For the curve y = 5x - 2x3, if x is increasing at 2 units/sec, then at x = 3, the slope of the curve will change at ____? 

Answer: decrease at the rate of 72 units/sec. 

 

Question 17- 

Answer: 

CBSE Class 12th Mathematics Board Examination 2020 short answer type questions: 

 

Question 18- 

Answer: Yes, (l + m + n) is a factor. 

 

Question 19- What will be the general solution of the differential equation dy/dx = e x + y

Answer: ex + e-y = c

 

Question 20- Find the value of ∫xe (1 + x2)dx. 

Answer: 1/2 e(1 + x2) + c. 

 

Question 21- 

Answer: 4

 

Question 22- Evaluate ∫ (cos22x - sin22x) dx. 

Answer: 

  

Question 23-                

Answer: 3 log |(x + sin x)| + c

 

Question 24- Differentiate: sin2 (x2) w.r.t x2

Answer: 2sin(x2) cos(x2) or sin(2x2)

 

Question 25- Find the direction cosines of the line given below: 

Answer: 

These were the short answer type questions which are based on the latest CBSE pattern. The students appearing for the CBSE Class 12th Mathematics Examination 2020 must go through the links mentioned below: 

CBSE 12th Mathematics Board Exam 2020: Important Questions & Answers from Chapter 13 - Probability

CBSE 12th Mathematics Board Exam 2020: Important Questions & Answers from Chapter 12 - Linear Programming