1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

Indian Polity Quiz for IAS Preparation- The Cabinet Committees

Sep 9, 2016 18:20 IST

    Indian Polity considered as one of the important subjects of UPSC IAS Exam Syllabus in terms of its scope and applicability in dealing with the matters of day to day life. Here, we have provided Indian Polity Study Material in quiz form, go throug it and take the advantages.

    1.    Consider the following statements regarding the features of Cabinet Committees mentioned in the Indian Constitution:
    I.    The Cabinet Committees are not mentioned in the Indian Constitution but such committees are extra-constitutional in emergence.
    II.    The ad hoc committees are constituted from time to time to deal with special problems. They are disbanded after their task is completed.
    III.    Such Committees are set up by the Lok Sabha speaker according to the exigencies of the time aid requirements of the situation.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    Only II and III
    c.    Only I and II
    d.    All of the above

    Answer: c

    Explanation:


    The Cabinet Committees are extra-constitutional in emergence. In other words, they are not mentioned in the Constitution. However, the Rules of Business provide for their establishment. They are of two types- standing and ad hoe. The former are of a permanent nature while the latter are of a temporary nature. The ad hoc committees are constituted from time to time to deal with special problems. They are disbanded after their task is completed. They are set up by the Prime Minister according to the exigencies of the time aid requirements of the situation. Hence, their number, nomenclature, and composition vary from time to time. Their membership varies from three to eight. They usually include only Cabinet Ministers.

    However, the non-cabinet Ministers are not debarred from their membership. They not only include the Ministers in charge of subjects covered by them but also include other senior Ministers.

    They are mostly headed by the Prime Minister. Sometimes other Cabinet Ministers, particularly the Home Minister or the Finance Minister, also acts as their Chairman. But, in case the Prime Minister is a member of a committee, he invariably presides over it. They not only sort out issues and consulate proposals for the consideration of the Cabinet, but also take decisions. However, the Cabinet can review their decisions.

    2.    Consider the following statements regarding the functions of important cabinet committees?
    I.    The Political Affairs Committee deals with all policy matters pertaining to domestic only and not to foreign affairs.
    II.    The Economic Affairs Committee directs and coordinates the governmental activities in the economic sphere.
    III.    Parliamentary Affairs Committee looks after the progress of government business in the Parliament.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a.    Only I
    b.    Only II and III
    c.    Only I and II
    d.    All of the above

    Answer: b

    Explanation:

    There are four Cabinet Committees are more important, functions of which are as follow:

    • The Political Affairs Committee: It deals with all policy matters pertaining to domestic and foreign affairs.
    • The Economic Affairs Committee: It directs and coordinates the governmental activities in the economic sphere.
    • Appointments Committee: It decides all higher level appointments in the Central Secretariat, Public Enterprises, Banks and Financial Institutions.
    • Parliamentary Affairs Committee: It looks after the progress of government business in the Parliament.


    The first three committees are chaired by the Prime Minister and the last one by the Home Minister. Of all the Cabinet Committees, the most powerful is the Political Affairs Committee, often described as a “Super-Cabinet”.

    Click here for GS Polity Questions: Central Council of Ministers

    3.    In addition to cabinet committees, several Groups of Ministers (GoMs) have been constituted to look into different issues / subjects which can be:
    a.    A standing committee
    b.    An ad hoc committee
    c.    Both standing as well as an ad hoc committee
    d.    Neither I nor II

    Answer: b

    Explanation:

    In addition to cabinet committees, several Groups of Ministers (GoMs) have been constituted to look into different issues / subjects. Some of these GoMs have been empowered to take decisions on behalf of the Cabinet whereas the others make recommendations to the Cabinet.

    In the past two decades, the institution of GoMs has become a viable and effective instrument of coordination among the ministries. These are ad hoc bodies formed to give recommendations to the cabinet on certain emergent issues and critical problem areas. Ministers heading the concerned ministries are inducted into the relevant GoMs and when the advice is crystallised they are disbanded.

    4.    The Second Administrative Reforms Commission (2005-2009) made their observations and recommendations with respective of working of:
    a.    Organisational structure of the Government of India
    b.    Defence
    c.    Railways
    d.    External affairs

    Answer: a

    Explanation:


    The Second Administrative Reform Commission was given the mandate to suggest measures to achieve a proactive, responsive, accountable, sustainable and efficient administration for all levels of the governments in the country at. The Commission was asked to provide, inter alia, consider the following:

    • Organisational structure of the Government of India
    • Ethics in governance
    • Refurbishing of Personnel Administration
    • Strengthening of Financial Management Systems
    • Citizen-centric administration
    • Promoting e-governance
    • Steps to ensure effective administration at the State level
    • Steps to ensure effective District Administration
    • Local Self-Government/Panchayati Raj Institutions
    • Social Capital, Trust and Participative public service delivery
    • Issues of Federal Polity
    • Public Order
    • Crisis Management


    5.    The Second Administrative Reform Commission exclude the purview the detail examination of which of the following administration?
    a.    Railway
    b.    Defence
    c.    External Affairs
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    The administration of defence, railways, external affairs, security and intelligence work along with the subjects such as Centre-state relations, judicial reforms etc., were not in the purview of detailed examination of Second Administrative Reform Commission.

    The Second Administrative Reform Commission was; however, free to take the problems of the above sectors into account in recommending reorganization of the machinery of the Government as a whole or of any of its common service agencies.

    6.    The First Administrative Reform Commission was set up in the year:
    a.    1952
    b.    1966
    c.    1991
    d.    2001

    Answer: b

    Explanation:


    The Ministry of Home Affairs under Government of India had constituted the First Administrative reform Commission on the day 5 January in 1966. The composition of the Administrative reform Commission, the mandate of the commission and the procedures to be followed were described in the resolution.

    Initially the first ARC was chaired by Morarji Desai, and later on K. Hanumanthaiah became its chairman when Morarji Desai became the Deputy Prime Minister of India.

    7.    Consider the following statements regarding Group of Ministers:
    I.    They are of two types—standing and ad hoc. The former are of a permanent nature while the latter are of a temporary nature.
    II.    The GoMs are considered as the ad hoc committees which are constituted from time to time to deal with special problems and they are disbanded after their task is completed

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    Only II
    c.    Both I and II
    d.    Neither I nor II

    Answer: b

    Explanation:


    Cabinet Committees are of two types- standing and ad hoc. The former are of a permanent nature while the latter are of a temporary nature. The ad hoc committees are constituted from time to time to deal with special problems. They are disbanded after their task is completed.

    The Groups of Ministers (GoMs) have been constituted to look into different issues/subjects. Some of these GoMs have been empowered to take decisions on behalf of the Cabinet whereas the others make recommendations to the Cabinet.

    8.    Which of the following committees considered as a “super cabinet”?
    a.    The Political Affairs Committee
    b.    The Economic Affairs Committee
    c.    Appointments Committee
    d.    Parliamentary Affairs Committee

    Answer: a

    Explanation:


    The first three committees- the Political Affairs Committee, The Economic Affair Committee and Appointments Committee are chaired by the Prime Minister and the last one by the Home Minister. Of all the Cabinet Committees, the most powerful is the Political Affairs Committee, often described as a “Super-Cabinet”.

    Click here for IAS Prelims Exam GS Polity Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF