Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. MBA|  

MAT Language Comprehension Practice Questions Set-1

Aug 9, 2018 15:31 IST
    MAT Language Comprehension Practice Questions Set 1
    MAT Language Comprehension Practice Questions Set 1

    Directions (1 - 4): Read the following passage and answer the questions that follow:

    The Supreme Court order banning the registration of diesel vehicles beyond 2000 cc in and around New Delhi points to the dire situation and need for drastic steps. It is not necessary, therefore, to discuss the pros and cons of a three-month long ban, on a trial basis. The court consciously targeted only luxury vehicles, sports utility vehicles (SUVs), besides big trucks, affordable to affluent people, sparing the common man. It concurred with the argument that diesel vehicles pollute the most, contributing to pollution. Experts have maintained that “diesel exhaust consists of 10-100 times (that is, one to two orders of magnitude) more particles than petrol”. Moreover, diesel exhaust is said to contain smaller particles which are more hazardous as they enter the deeper recesses of lungs and stay longer causing serious harm to health.

    The industry, both automobile manufacturers and distributors, predictably raised a hue and cry claiming the decision would affect trade and commerce and movement and supply of essential commodities in the city. The industry had been trying to pass the buck by lobbying on two grounds — one, that diesel is not as dirty as environmentalists claim it to be and, two, there were other more dangerous sources of pollution which should be tackled first. When faced with an adverse judgment, Corporates seek new scientific studies and proof.

    1. According to the passage, the Supreme Court has exempted which type of diesel vehicles from the registration banning list?

    a) Luxury vehicles

    b) Sports utility vehicles (SUVs)

    c) Vehicles affordable only by affluent people

    d) Vehicles with a capacity of below 2000 cc

    2. What does the term ‘dire situation’ mean in the passage?

    a) Extremely serious or urgent situation.

    b) Extremely hideous situation

    c) Extremely vague situation.

    d) Extremely trivial situation.

    3. Which of the following fact is false according to the passage?

    a) Diesel exhaust consists of 10-100 times more particles than petrol.

    b) Petrol vehicles pollute the most as compared to the diesel vehicles.

    c) The ban on registration of diesel vehicles beyond 2000 cc has been done in and around New Delhi points.

    d) The Supreme Court’s decision was mainly targeted towards the luxury vehicles and sports utility vehicles (SUVs).

    4. Which of the following statement will be favorable for the automobile manufacturers and distributors?

    a) Diesel exhaust is said to contain smaller particles which are hazardous.

    b) Diesel is one of the most dangerous sources of pollution.

    c) Diesel is not as dirty as environmentalists claim it to be.

    d) Diesel exhaust can cause serious harm to the health of human beings.

    Directions (5 - 6): Each question below has a blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for the blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

    5. For a country on the growth trajectory, the Public-Private-(PPP) model has worked quite well.

    a) Ownership

    b) Partnership

    c) Proprietorship

    d) None of the above

    6. The e-commerce industry in India lags far behind various developed and developing countries mainly on account of low internet due to poor infrastructure.

    a) Alteration

    b) Invasion

    c) Penetration

    d) None of the above

    Directions (7 - 8): In each of the following questions there are three parts a, b, and c, among which one part is erroneous. Find out which part of the sentence has an error and mark (d) if no error is found. Ignore punctuation errors.

    7. For gaining reputation among your clients (a)/ you ought to complete every work you undertake, (b)/ after the stipulated time (c).

    8. How that we have completed all the (a)/ legal formalities, let's get (b)/ the show on the road (c).

    Directions (9 - 10): In each of the following questions, the first word is given in capital letters followed by four other words, one of which is the synonym or antonym of the first word. Find the word.

    9. INTRINSIC

    a) Underlying

    b) Accidental

    c) Eager

    d) External

    10. FACSIMILE

    a) Duplicate

    b) Original

    c) Lively

    d) Cheerful

     

    Question Answer
    1. d
    2. a
    3. b
    4. c
    5. b
    6. c
    7. c
    8. c
    9. a
    10. b

    Explanation 1: It can be inferred from the first line of the passage that vehicles with a capacity of below 2000 cc are not banned for registration ordered by the Supreme Court of India.

    Explanation 2: the word ‘Dire’ means something extremely serious or urgent.

    Explanation 3: The first paragraph clearly indicates that diesel vehicles pollute the most, contributing to pollution.

    Explanation 4: The second paragraph clearly state that the automobile industry had been trying to pass the buck by lobbying on the ground that diesel is not as dirty as environmentalists claim it to be.

    Explanation 7: Add ‘after’ after ‘by’.

    Explanation 8: Replace ‘How’ by ‘Now’.

    Explanation 9: ‘Intrinsic’ means belonging to or lying within a given part and hence ‘underlying’ is the appropriate synonym.

    Explanation 10: ‘Facsimile’ means an exact copy; especially of written or printed material and hence ‘Original’ is the appropriate antonym.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF