Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

Medieval History Question Set 4 for UPSC IAS Prelims Exam

Oct 20, 2015 19:15 IST

    1.    Which of the following pairs are correctly matched?

    (1) Diwan-i-Amir-i-Kohi                 Department of direct taxes
    (2) Diwan-i-Mutakhraj                  Department of agriculture
    (3) Diwan-i-Arz                               Military department

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 only
    (c) 3 only
    (d) None of these

    Answer.c

    2.    Which of the following statements are correct about Amir Khusrau?            

    (1) He was disciple of Nizamuddin Auliya.
    (2) He originated Khayal music.
    (3) He invented sitar and table.
           
    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 3 only
    (d) All of these

    Answer.d

    3. During Firoze Shah Tughlaq’s rule, some Ashokan pillars were moved to Delhi from their original location. The pillars were moved from

    (1) Topara
    (2) Lauriya-Nandangarh
    (3) Vaishali
    (4) Meerut

    Codes:

    (a) 1 and 3 only
    (b) 2 and 4 only
    (c) 1 and 4 only
    (d) 1, 3 and 4 only

    Answer.c

    4. Barid-i-Mamlik during Delhi Sultanate was

    (a) Military head
    (b) Head of intelligence
    (c) Legal officer
    (d) Head of royal correspondence

    Answer.b

    5. Khalisa in medieval India was a term used for

    (a) Forced labour
    (b) Head of Iqta
    (c) Crown land
    (d) Royal stable

    Answer. c

    6. Nizamuddin Auliya and Nasiruddin Chiragh-i-Delhi, popular Sufi saints in Delhi were from

    (a) Chishti Silsila
    (b) Firdausi Silsila
    (c) Suhrawadi Silsila
    (d) Qadiri Silsila

    Answer.a

    7. Which of the following are related to Sufism?

    (1) Egalitarianism
    (2) Mysticism  
    (3) Penance and fasting
    (4) Use of Arabic and Persian to propagate their idea

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 3 and 4 only
    (c) 1, 2 and 3 only
    (d) All of these

    Answer.c

    8.    Which of the following statements are correct regarding Bhakti saints?

    (1) They played an important role in popularizing regional languages.
    (2) They were, generally, from subaltern section of the society.

    Codes:

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 Nor 2

    Answer.c

    9.    Who all of the following saints were related to Saguna Bhakti?

    (1) Raidas
    (2) Namdeva
    (3) Ramanuja
    (4) Tukaram

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 3 and 4 only
    (c) 1, 2 and 3 only
    (d) All of these

    Answer.b

    10.    Who among the following Sikh gurus introduced the Gurmukhi script for Punjabi?

    (a) Guru Angad
    (b) Guru Ramdas
    (c) Guru Hargobind
    (d) Guru Amardas

    Answer.a

    11.    Which of the following statements are correct about Alvars?

    (1) They were the worshippers of Shiva.
    (2) They preached their ideas in Tamil and Telugu.

    Codes:

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 Nor 2

    Answer.b

    12.    Which of the following statements are correct?

    (1) Shankracharya was influenced by the teachings of Upnishads
    (2) He advocated the doctrine of Advaite Vedant
    (3) He rejected the division of society on the basis of caste system

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 3 only
    (d) All of these

    Answer.a

    13.  Vaishnavite saint Shankaradeva was most popular in

    (a) Kerala
    (b) Karnataka
    (c) Assam
    (d) Orissa

    Answer. c

    14.    Which of the following was the capital of Sharqis?

    (a) Kannauj
    (b) Patliputra
    (c) Jaunpur
    (d) Lakhnauti

    Answer. c

    15. The famous Kirti stambha at Chittor was built by

    (a) Rana Hamir
    (b) Rana Sanga
    (c) Rana Ratan Singh
    (d) Rana Khumba

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 4 only
    (c) 1, 2 and 3 only
    (d) 1, 3 and 4 only

    Answer. d

    Click Here for IAS PCS Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF