Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. MBA|  

MH-CET Logical and Verbal Reasoning Practice Questions Set-2

Aug 9, 2018 14:59 IST
    MHCET Logical and Verbal Reasoning Practice Questions Set 2
    MHCET Logical and Verbal Reasoning Practice Questions Set 2

    Directions (1- 2): Read the following information carefully and answer the questions that follow:

    Eight people are sitting in two parallel rows containing four people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In Row – 1 Parul, Quereshi, Rohan and Sohan are seated (but not necessarily in the same order) and all of them facing South. In Row – 2 Abhivav, Balwant, Chandershekhar and David are seated (but not necessarily in the same order) and all of them facing North. Therefore in the given seating arrangement each member seating in the row faces another member of the other row.
    Rohan sits second to the right of Parul. Abhivav is an immediate neighbor of the person who faces Rohan. Quereshi sits second to left of the person who faces Abhivav. Only one person sits between Balwant and Chandershekhar. Chandershekhar does not face Parul.  Chandershekhar does not sit any extreme ends of the line.

    1. Four of the five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?

    a) Abhivav

    b) Parul

    c) Rohan

    d) Bal want

    e) Sohan

    2. Which of the following true regarding Sohan?

    a) Sohan sits exactly between Rohan and Parul.

    b) Sohan sits second to the left of Quereshi

    c) Parul is an immediate neighbour of Sohan

    d) David is the immediate neighbour of the person who faces Sohan

    e) None of the above

    3. In each of the questions given below which one of the five answer figures should come after the problem figures, if the sequence were continued:



    4. Out of the five given figures, four are similar in a certain way. One figure is not like the other four. Find out the figure which does not belong to the group, i.e., which does not share the common features/ characteristics with other four figures:

    5. Which number replaces the question mark?

    a) 84

    b) 78

    c) 96

    d) 90

    e) None of these

    6. In each of the following questions, choose the correct mirror image from the alternatives (a), (b), (c) and (d), when mirror is placed on the line AB.



    Six quizzes are scheduled on different days on the topics - Physics, chemistry, Biology, Psychology, Sociology and Political science  are to be scheduled starting from 2nd May and ending on 8th may with Sunday being an off day, not necessarily in the same order. Each of the quizzes has different time duration: 40 mins, 50 mins, 60 mins, 75 mins, 90 mins and 100 mins, again not necessarily in the same order.

    8th may is not Sunday and a quiz of 40 mins is scheduled on that day. Physics quiz is for less than 60 mins and is scheduled immediately before Sociology quiz. There are two quizzes scheduled between Political science which is for 100 mins and Biology quiz which is for 60 mins. Sociology quiz is before Sunday and there are two days between Sunday and Physics quiz. Psychology which is for 75 mins is not scheduled on 2nd may. The quiz schedules on Saturday are of 100 mins.

    7. How many quizzes are scheduled before Sunday?

    a) Two

    b) One

    c) Five

    d) Three

    e) None of these

    8. Which of the following combinations of quiz - Day - Time Duration is correct?

    a) Sociology - Wednesday - 75 mins

    b) Physics - Thursday - 50 mins

    c) Biology - Thursday – 60 mins

    d) Political science- Tuesday - 100 mins

    e) None is correct

    9. What is the time duration of chemistry quiz?

    a) 90 mins

    b) 75 mins

    c) 50 mins

    d) 40 mins

    e) None of these

    Direction: In the following questions some statements are given. On basis of the statements determine which conclusion/s is/are true.

    10. Statements: Some books are papers. All plates are records. Some records are books.

    Conclusions:

    i. Some plates are books.

    ii. Some records are papers.

    iii. Some papers are plates.

    iv. Some books are records.

    a) Only I follow

    b) Only II and III follow

    c) Only I and III follow

    d) Only IV follow

    e) None of these

    Question Answer
    1. c
    2. e
    3. a
    4. e
    5. d
    6. c
    7. e
    8. b
    9. d
    10. d


    Explanation: (1-2):

    Row – 1     Sohan     Rohan                   Quereshi      Parul

    Row – 2     Abhivav   Chandershekhar     David           Balwant

    Explanation 3: Both the larger and the smaller squares move to the adjacent corner anti- clock wise in each turn. Also, the shading in the smaller square moves 1, 2, 3, 4, 5, ... steps anti –clock wise sequentially and the shading in the larger square moves 1, 2, 3, 4, 5,.... steps clock wise sequentially.

    Explanation 4: In each one of the other four figures, four arcs are curved towards the left and four other acres are curved towards the right.

    Explanation 5: Middle number in each row = (summation of first number) × (summation of third number) I.e. (7 +8) ×(1 + 4) = 75.Similarly, for 2nd and 3rd row.

    Explanation:9.

    Date

    Day

    Quiz

    Time duration

    (In minutes)

    2nd May

    Wednesday

    Biology

    60

    3rd May

    Thursday

    Physics

    50

    4th May

    Friday

    sociology

    90

    5th May

    Saturday

    Political Science

    100

    6th May

    Sunday

    off

    Off

    7th May

    Monday

    Psychology

    75

    8th May

    Tuesday

    Chemistry

    40

    Explanation:10.

    Also Read

    List of Top MBA Colleges in India

    List of Top MBA Colleges in Pune

    List of Top MBA Colleges in Mumbai

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF