Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. MBA|  

MAH-CET Quantitative Aptitude Practice Questions Set

Mar 1, 2018 12:27 IST
    MAH CET Practice Set
    MAH CET Practice Set

    ‘Practice makes a person perfect’. This idiom stands true especially for quantitative aptitude section wherein you need to practice a lot before appearing for the final exam. MAH CET 2018 exam is scheduled to take place on March 10th and 11th, 2018 and this indicates that a few days are left for the preparation.

    We recommend that aspirants should start taking the practice sets seriously and work on enhancing their speed of solving the tricky questions. In this direction, we bring for you another practice set that will aid you in your preparation of the exam.

    The Practice Set is on the ‘Quantitative Aptitude Section’ and comprises of 10 questions each from various topics.

    1. An auto-manufacturing company has three machines producing the same auto part. If machine A produces 1/6th as many of the item as machine B produces in the same time and machine B produces twice as many of the item as machine C in the same time, then during a fixed period machine C produces what fraction of the total number of items produced?

    a) 2/15

    b) 3/10

    c) 7/17

    d) 7/15

    2. If the sum of three numbers is 272 and the  ratio between first and second be 2: 3 and that between second and third is 5: 3, then the second number is

    a) 130

    b) 140

    c) 150

    d) 120

    e) None of these

    3.

    I. The value will is equal to zero.

    II. The value will be a negative integer.

    III. The value between -1 and 1.

    Which will of the following will be definitely true?

    a) Only II

    b) Only I and II

    c) Only III

    d) None of the above

    e) Can’t be determined

    MAH-CET Quantitative Aptitude Practice Questions Set-1

    4. A started a business investing Rs. 50,000 in 2011. In 2012, he invested an additional amount of Rs. 20,000 and B joined him with an amount of Rs. 70,000. In 2013, B  invested another additional amount of Rs. 20,000 and C joined them with an amount of Rs. 70,000. What will be A’s share in the profit of Rs. 2, 10,000 earned at the end of 3  years from the start of the business in 2011?

    a) Rs. 1,00,000

    b) Rs. 95,000

    c) Rs. 1,20,000

    d) Rs. 1,80,000

    e) None of these

    5. In Civil services examination, 8% candidates got selected from Northern region of the total appeared candidates. Southern region had an equal number of candidates appeared and 10% candidates got selected with 120 more candidates got selected than northern region. What was the number of candidates appeared from each region?

    a) 7800

    b) 6400

    c) 8000

    d) 6000

    e) None of these

    6. In a college reunion, friends of the same sex to hug and for friends of opposite sex to shake hands when they meet. During the reunion there were 24 handshakes. Which one among the following numbers indicates the possible number of hugs?

    a) 39

    b) 30

    c) 21

    d) 20

    e) None of these

    7. Two adjacent sides of a parallelogram measure 5 cm and 3.5 cm. One of its diagonals measures 6.5 cm. The area of the parallelogram is

    8. The area of quadrilateral ABCD in which diagonal AC = 15 cm and lengths of perpendiculars from B and D on AC are 3 cm and 5 cm is

    a) 54 cm2

    b) 56 cm2

    c) 58 cm2

    d) 60 cm2

    e) None of these

    9. The ratio of urban literate employed to the urban illiterate unemployed is?

    a) 1: 9

    b) 36: 5

    c) 5: 36

    d) 3: 1

    e) None of these

    10. The no. of urban literate employed is what times of rural literate employed?

    a) 4

    b) 3

    c) 1.25

    d) 2.00

    e) none of these

     

    Question Answer
    1. b
    2. d
    3. a
    4. b
    5. d
    6. c
    7. c
    8. d
    9. b
    10. a

    Explanation: 1. Assuming, Machine A produces 100 units in a certain time period.

    Machine B would produce 6 times of X or 600 units.

    Machine C would produce half of that = 300 units

    The three machines together would produce 1000 units, of which 300 are produced by machine C.

    Required Fraction = 300/1000= 3/10

    Explanation: 2.

    Explanation: 3.

    Explanation: 4. Ratio of A, B and C.

    A: B: C = (50000 X 12 + 70000 X 12 + 70000 X 12) : (70000 X 12 + 90000 ×12) : (70000 X 12)

    = 2280000: 1920000: 840000 =19: 16: 7

    A’s share = Rs. (2, 10,000 × 19/42) = Rs. 95,000

    Explanation: 5. Both the states have an equal number of candidates appeared then difference = (10% - 8%) = 120

    1% = 60 and 100% (total number of candidates appeared) = 6000

    Explanation: 6. Let x be no. of women and y be no. of men.

    Then no. of handshakes = x*y = 24.

    Then factors of 24 are (6,4);(8,3);(12,2).

    Thus x or y = 6 and y or x = 4, it is immaterial for present answer.

    Next, no. of hugs is given by XC2 + YC2 (easy if you remember that only 02 women/men hug at a time within their 2 groups).

    Then start placing the 3 groups of factors. We find that for first, number of hugs is 21; for second 68; for third 31.

    Only 21 is given in answer

    Explanation: 7.

    Let ABCD be the given parallelogram measuring 5 cm and 3.5 cm. One of its diagonals measures 6.5 cm, as shown in the figure. We know that the diagonal AC of the parallelogram divides it into two triangles of equal area.

    Area of parallelogram ABCD = 2 X area of triangle ABC

    Now, we calculate area of ΔABC .

    Explanation: 8. Area of the quadrilateral ABCD = Area of + Area of the ΔADC as shown in the figure.

    Study the following graph carefully and answer the questions given below it.

    A district showing employment data (total population = 36000)

    L-employed

    Literate unemployed

    Illiterate-employed

    Illiterate-unemployed

    Urban

    Rural

    Urban

    Rural

    Urban

    Rural

    Urban

    Rural

    80%

    20%

    30%

    70%

    80%

    20%

    20%

    80%

    Explanation: 9. Required ratio =  9/360× 36000 × 80/100 : 50/360 × 36000 × 20/100 = 36:5

    Explanation: 10. Required amount = (90/360× 36000 × 80/100)/(90/360 × 36000 × 20/100) = 4

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF