Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. MBA|  

MH-CET Verbal Ability and Reading Comprehension Practice Questions Set-1

Aug 9, 2018 16:22 IST
    MH CET Verbal Ability and Reading Comprehension Practice Questions Set 1
    MH CET Verbal Ability and Reading Comprehension Practice Questions Set 1

    As the saying goes, competition brings out the best in products, and sometimes, the worst in people. In the case of Volkswagen fuel emissions scandal, it has led to both bad products and unethical practices. The world’s largest automaker by sales, with roots in industrious Germany, stooped low to gain a foothold in the US — the second largest auto market — and pip rival Toyota, to be the lead player by hook or crook. It rigged software that turned up dubious data in nearly 11 million vehicles sold over several years. The move cost the CEO his job, wiped off $24 billion in VW’s market value, and the company will likely face billions in penalties.

    The US implements stringent fuel emission standards. But, instead of conducting its own tests, surprisingly, it relies on auto-makers for data. India too follows a similar procedure, where carmakers test vehicles at designated centres and send the results to the government for review and approval. It may be necessary to determine if our lax testing norms are/were exploited. With over 18 crore vehicles currently — likely to touch 45 crore in 2030 — India has notorious pollution levels and the onus is on the government to enforce strict regulations. As it is, our fuel emission norms are way behind developed nations that moved to Euro VI. Only 13 cities have Euro IV-compliant norms, while the rest of the country is stuck with Euro III.

    If we were to enforce higher emission limits, chances are the difference between lab and real world tests will vary widely. Hence, the government must rethink how emissions are tested. To reduce reliance on self-reported testing data, neutral third-party agencies with necessary infrastructure can be roped in to conduct tests. While it may not be feasible for the authorities to scrutinize every vehicle, surprise checks and audits should be undertaken to detect deceptions. The EU is taking steps in this direction in the wake of the VW episode. Much of the vehicular air pollution can, in fact, be avoided by maintaining proper speed and as a first step, traffic-prone metros should be de-congested. Lastly, cheating should be dealt with severely to prevent it from becoming an industry-wide malpractice.

    1.  According to the passage, which move by Volkswagen deteriorated the image of the company?

    a)   Playing with the data of vehicles sold over the years.
    b)  Hiding the data of vehicles sold over the years.
    c)  Manipulating the data of vehicles sold over the years.
    d)  Publishing the data of vehicles sold over the years.
    e)  None of the above

    2.  Volkswagen took advantage of which of the following factors?

    a)  Stringent fuel emission norms.
    b)  Lenient testing norms.
    c)  Lesser Competition in the automobile market.
    d)  Government testing vehicles at their centres.
    e)  None of the above

    3.  According to the author of the passage, what can be the solution to enforce higher emission limits?

    a)  Government doing testing of vehicles on its own.
    b)  Carmakers doing testing of vehicles on its own.
    c)  Outsourcing the testing work to third-party neutral agencies having necessary infrastructure.
    d)  Government should create in-house team for testing vehicles.
    e)  None of the above

    4.  What does the author mean by the term ‘industry-wide malpractice’?

    a)  Most of the companies belonging to a particular industry following unethical practices.
    b)  A single company belonging to a particular industry following unethical practices.
    c)   A few selected companies belonging to a particular industry following unethical practices.
    d)  All the industries in India following unethical practices.
    e) None of the above

    Directions (5 - 6): In the following passage, there are blanks each of which has been numbered. For each number some words are suggested below the passage, one of which fits the blank appropriately. Find the appropriate words.

    The Group of Four nations, 5 India, Brazil, Germany and Japan, has rightly asked the United Nations to carry forward the process of reorganizing the Security Council to its        6 conclusion.

    5.
    a)  Evolving
    b)  Confining
    c)  Excluding
    d)  Comprising
    e)  None of the above

    6.
    a) Vague
    b) Optional
    c)  Logical
    d)  Irrational
    e)  None of the above

    Directions (7 – 8): The following sentences have a certain phrase highlighted in bold. Choose the correct phrase from the options given below to replace the highlighted phrase and make it grammatically correct. If none of the options can replace the phrase, select option e). Ignore punctuation errors if any.

    7.  Never in my ugliest dreams did I think she’d abandon her father.

    a)  Ever in my wildest dreams
    b)  Never in my wildest dreams
    c)   Forever in my wildest dreams
    d)  Never in my beautiful dreams
    e)  No correction required

    8.  In the back of the guide there’s a list of the do’s and don’ts of local etiquette.

    a)  did and don’ts
    b)  does and don’ts
    c)  dos and donts
    d)  dos and don’ts
    e)  No correction required

    9. Developed countries have made adequate provisions for social security for senior citizens. State insurers (as well as private ones) offer medicare and pension benefits to people who can no longer earn. In India, with the collapse of the joint family system, the traditional shelter of the elderly has disappeared. And the state faced with a financial crunch is not in a position to provide a social security. So, it is advisable that the working population give serious thought to building a financial base for itself.
    Which one of the following, if it were to happen, weakens the conclusions drawn in the above passage the most?

    a)  The working population’s investible income will grow as compared to total income.
    b)  The health sector is trending towards privatization and is still underdeveloped.
    c)  With all the implications including negative and positive, India is trending towards a developed country status.
    d)  Joint family system will get revived if the working population builds a stronger financial base.
    e)  None of the above

    10. Various studies have shown that our forested and hilly regions and, in general, areas where biodiversity (as reflected in the variety of flora) is high, are the places where poverty appears to be high. And these same areas are also the ones where educational performance seems to be poor. Therefore, it may be surmised that, even disregarding poverty status, richness in biodiversity goes hand in hand with educational backwardness.
    Which one of the following statements, if true, can be said to best provide supporting evidence for the surmise mentioned in the passage?

    a)  Poverty levels are high in regions with high variety in flora.
    b)  Poor education performance was shown by the regions with high biodiversity and low levels of poverty.
    c)  High levels of poverty and poor educational performance was shown by the regions with high biodiversity.
    d)  In regions where there is low biodiversity at all levels of poverty, educational performance is seen to be good.
    e)  None of the above

     

    Question Answer
    1. c
    2. b
    3. c
    4. a
    5. d
    6. c
    7. b
    8. d
    9. c
    10. d

    Explanation 1: It has been clearly mentioned in the 1st paragraph that Volkswagen rigged software that turned up dubious data in nearly 11 million vehicles sold over several years.

    Explanation 2: It has been clearly mentioned in the 2nd paragraph that Volkswagen exploited the lax testing norms.

    Explanation 3: The third paragraph clearly states that to enforce higher emission, neutral third-party agencies with necessary infrastructure can be roped in to conduct tests.

    Explanation 4: The author of the passage is trying to convey that the unethical practices followed by the Volkswagen should not become an industry-wide malpractice, i.e., the other automakers should not follow these unethical practices.

    Explanation 9: India will be a developed country and satisfies the needs of the society as there will be no financial crunch, so this weakens the argument in passage.

    Explanation 10: Passage summarizes, even disregarding poverty, there is educational backwardness. In answer, at low biodiversity" at all levels of poverty" educational performance is good.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF