Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. MBA|  

MH-CET Verbal Ability and Reading Comprehension Practice QuestionsSet-2

Aug 9, 2018 16:35 IST
    MH CET Verbal Ability and Reading Comprehension Practice QuestionsSet 2
    MH CET Verbal Ability and Reading Comprehension Practice QuestionsSet 2

    Directions (1 - 4): Read the following passage and answer the questions that follow:

    Though the Cold War has ended, selective tactics are still continuing for ensuring the military and economic dominance of developed countries. Various types of technology denial regimes are still being enforced which are now being mainly targeted against developing countries like India.

    Today, we in India encounter twin problems. On one side there is a large scale strengthening of our neighbors through supply of arms and clandestine support to their nuclear and missile programmes and on the other side all efforts are being made to weaken our indigenous technology growth through control regimes and dumping of low-tech systems, accompanied with high commercial pitch in critical areas. Growth of indigenous technology and self-reliance are the only answer to the problem.

    Thus in the environment around India, the number of missiles and nuclear powers are continuously increasing and destructive weapons continue to pile up around us, in spite of arms reduction treaties. To understand the implications of various types of warfare that may affect us, we need to take a quick look at the evolution of war weaponry and the types of warfare. I am highlighting this point for the reason that in less than a century we could see change in the nature of warfare and its effects on society.

    In early years of human history it was mostly direct human warfare. During the twentieth century up to about 1990, the warfare was weapon driven. The weapons used were guns, tanks, aircraft, ships, submarines and the nuclear weapons deployed on land/sea/air and also reconnaissance spacecraft. Proliferation of conventional nuclear and biological weapons was at a peak owing to the competition between the superpowers.

    The next phase, in a new form, has just started from 1990 onwards. The world has graduated into economic warfare. The means used is control of market forces through high technology. The participating nations, apart from the USA, are Japan, the UK, France, Germany, certain South-East Asian countries and a few others. The driving force is the generation of wealth with certain types of economic doctrine.

    1. Which of the following appropriately refers ‘technology denial regime’ mentioned in the passage?

    a) The countries that develop their own technology to deny.
    b) A government that doesn’t favor technological development.
    c) Technology businesses that want zero government intervention.
    d) Access to technology denied by the countries that developed it.
    e) None of the above

    2. According to the author of the passage, how is India’s growth has been targeted by developed countries?

    a) By reducing the power of India to wage war.
    b) By arming the neighbors with nuclear weapons.
    c) By providing low quality technology at higher costs to important sectors.
    d) Degenerating India’s wealth by encouraging encroachments.
    e) None of the above

    3. Which of the following statement(s) is/are true according to the passage?

    I. India cannot develop indigenous technology due to corruption.
    II. Superpowers once indulged in direct warfare.
    III. India’s urgent need is to an indirect threat economically and technologically.
    a) Only I
    b) Only III
    c) I and II
    d) I, II and III
    e) None of the above

    4. According to the author of the passage what is the recent form of warfare?

    a) Technology denial to developing countries.
    b) Creating enemies for developing countries by arming neighbors with nuclear weapons.
    c) Creating market based on technology dependence.
    d) Technologically advanced weapons to fight war.
    e) None of the above

    Directions (5 - 6): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D) and (E) to make a meaningful paragraph and then answer the questions which follow.

    (A) Caused mainly by pathogens and pests, these diseases are deadly and are capable of wiping out entire forests and plantations, causing immense economic as well as ecological loss.
    (B) Moreover, no assessment has been made so far to quantify the devastation.
    (C) Meanwhile, forest pathologists and entomologists are grappling with new maladies that are surfacing almost every year.
    (D) There are a few instances of diseases that have laid waste, huge tracts of forests throughout India.
    (E) But with meager resources and just a few experts working on the issue, things are heading virtually towards a cul-de-sac.

    5. Which of the following sentence should be the 5th (Last) after rearrangement?

    a) A
    b) C
    c) D
    d) E
    e) B

    6. Which of the following sentence should be the 2nd after rearrangement?

    a) E
    b) D
    c) B
    d) A
    e) C

    Directions (7 – 8): The following sentences have a certain phrase highlighted in bold. Choose the correct phrase from the options given below to replace the highlighted phrase and make it grammatically correct. If none of the options can replace the phrase, select option e). Ignore punctuation errors if any.

    7. It was a month since he came home to his parents.

    a) is a month
    b) shall be a month
    c) has been a month
    d) have been a month
    e) No correction required

    8. I think in my opinion that all those who claim to be hardworking are not really so.

    a) It seems to me
    b) In my opinion, I believe
    c) It is my believing
    d) I was believing
    e) No correction required

    9. Three airlines Indigo, Go Air and Air India-operate on the Delhi-Bangalore route. To increase the number of seats sold, Air India reduced its fares and this way emulated by Indigo and Go Air immediately. The general belief was that the volume of air travel between Delhi and Bangalore would increase as and result.
    Which of the following, if true, would add credence to the general belief?

    a) Increase in profitability of the three airlines.
    b) Extension of the discount scheme to other routes.
    c) A study that shows that air travelers in India are price-conscious.
    d) A study that shows that as much as 80 percent of air travels in India is company-sponsored.
    e) None of the above

    10. In fiscal year ending June 2011, with a normal monsoon season, Indian agriculture accomplished an all-time record production of 85.9 million tonnes of wheat, a 6.4% increase from a year earlier.

    Which of the following would strengthen the above argument?
    a) India agriculture sector, at present, is prospering and achieving new records.
    b) India normally faces deficit monsoon in rainy seasons also, which is the prime reason for distress in agriculture sector.
    c) There is a constant growth in agriculture sector every year due to sufficient monsoon.
    d) The growth rate is increasing every year in agriculture sector due to sufficient monsoon.
    e) None of the above

     

    Question Answer
    1. d
    2. c
    3. b
    4. c
    5. e
    6. c
    7. c
    8. b
    9. c
    10. b


    Explanation 1: Technology denial regime refers to the developer of technologies who grants no access to others to eye profit.

    Explanation 2: It has been clearly stated in the second paragraph of the passage that the developed countries are hampering India’s growth by providing low quality technology at higher costs to important sectors.

    Explanation 3: Corruption is not discussed in the passage. Direct warfare is ancient and has nothing to do with the present super powers.

    Explanation 4: The last paragraph clearly mentions that the world has graduated into economic warfare. The means used is control of market forces through high technology.

    Explanation for 5 - 6: The proper sequence of sentences to make a meaningful paragraph will be ‘EBDCA’:
    1) There are a few instances of diseases that have laid waste, huge tracts of forests throughout India.
    2) Caused mainly by pathogens and pests, these diseases are deadly and are capable of wiping out entire forests and plantations, causing immense economic as well as ecological loss.
    3) Meanwhile, forest pathologists and entomologists are grappling with new maladies that are surfacing almost every year.
    4) But with meager resources and just a few experts working on the issue, things are heading virtually towards a cul-de-sac.
    5) Moreover, no assessment has been made so far to quantify the devastation.

    Explanation 9: Answer goes without guess work. Passage clearly indicates that price-reduction increased volume of air travel.

    Explanation 10: In case of normal monsoon season the wheat production increases and in case of deficit monsoon wheat production decreases. Therefore, option b) strengthens the argument.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF