1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

Modern History Questions Set 8 for UPSC IAS Prelims Exam

Nov 6, 2015 18:38 IST

    1. Which of the following act was responsible to make around 13% of the Indians eligible to vote?

    (a) Pitt’s India Act
    (b) Morley-Minto Reforms, 1909
    (c) Government of India Act, 1919
    (d) Government of India Act, 1935

    Answer. d

    Explanation: Government of India Act, 1935 relaxed the eligibility to vote which widened the electorate.

    2. Which of the following pairs are correctly matched?

    (1) Mitra Mela               Bal Gangadhar Tilak
    (2) India House             Shyamji Krishnavarma
    (3) Yugantar                 Barindra Kumar Ghosh

    Codes

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Answer. c

    Explanation: Mitra Mela was organized by VD Savarkar. Later, it was merged into Abhinav Bharat which was also organized by VD Savarkar.

    3. Who among the following participated in Khilafat Movement?

    (1) Shaukat Ali
    (2) M.A Ansari
    (3) Mohammad Ali Jinnah
    (4) Maulana Abul Kalam Azad

    Codes:

    (a) 1, 2 and 4 only
    (b) 1, 2 and 3 only
    (c) 3 and 4 only
    (d) All of the above

    Answer. a

    Explanation: Khilafat Movement was started alongside the Non Cooperation Movement and was led by leaders like Ali brothers, M.A Ansari, Maulana Abul Kalam Azad etc.

    4. Which of the following were the issues of Non Cooperation Movement?

    (1) Attainment of swaraj
    (2) Enquiry into Jalianwala bagh tragedy
    (3) Khilafat issue

    Codes

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Answer. d

    Explanation: Non Cooperation Movement was started by Mahatma Gandhi for attainment of swaraj. Mahatma Gandhi also demanded enquiry into Jalianwala bagh tragedy during Rowlatt satyagraha. Khilafat movement became a part of Non Cooperation Movement.

    5. Which of the following were the special features of the Rowlatt Act?

    (1) All members of jury were to be Europeans.
    (2) Consideration of evidence not admissible by the law of evidence.
    (3) Judgment of the special court could not be appealed

    Codes

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Answer. c

    Explanation: Rowlatt Act gave extraordinary powers of search, arrest, demand of security etc to the government.

    6. Which of the following pairs are correctly matched?

                   Case                              Associated personality

    (1) Delhi Conspiracy Case                 Sachin Sanyal
    (2) Alipore Conspiracy Case              Aurobindo Ghosh
    (3) Kakori Conspiracy Case               Bhagat Singh
    (4) Kanpur Conspiracy Case              S.A Dange

    Codes

    (a) 1, 2 and 4 only
    (b) 1, 2 and 3 only
    (c) 3 and 4 only
    (d) All of the above

    Answer. a

    Explanation: Ramprasad Bismil, Ashfaqullah Khan, Roshal Lal, Rajendra Lahiri etc were involved in Kakori Conspiracy Case. Bhagat Singh’s trial was done under Lahore Conspiracy Case.               

    7. Which of the following were the recommendations of the Whitley Commission?

    (1) Adoption of standard wages in jute industries
    (2) Formation of works committees to promote cordial relations between the employees and the employers.

    Codes

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. c

    Explanation: Whitley commission was appointed to suggest measures for labour welfare and improvement in labour relations.

    8. What was the role of Alluri Sitaram Raju in Indian national movement?

    (a) He organized peasants in Deccan during Non Cooperation Movement.
    (b) He organized tribal people in Andhra during Non Cooperation Movement.
    (c) He led communist movement in Kerala.
    (d) He organized militant activities during Quit India movement.

    Answer. b

    Explanation: Alluri Sitaram Raju propogated Mahatma Gandhi’s message of Swaraj among tribal people of Gudem Hills and organized them for mass struggle.

    9. Which of the following statements are correct?

    (1) Large number of women participated in Civil Disobedience Movement.
    (2) The participation of workers increased in Civil Disobedience Movement in comparison to Non Cooperation Movement.
    (3) Hindu-Muslim unity was better in Civil Disobedience Movement in comparison to Non Cooperation Movement.

    Codes

    (a) 1 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Answer. a

    Explanation: The participation of workers decreased in Civil Disobedience Movement. Due to increasing influence of communal organizations, Hindu-Muslim unity was becoming weaker.

    10. Which of the following statements are correct?

    (1) Moplah uprising was an agrarian movement.
    (2) The Moplah peasants revolted against the Hindu landlords’ oppressive policies.

    Codes:

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 Nor 2

    Answer. c

    Explanation: The Moplah peasants revolted against the Hindu landlords’ oppression who were loyal to British government, but the movement later took communal colour.

    11. Which of the following statements are correct?

    (1) Swaraj Party was founded by Motilal Nehru and C.R Das.
    (2) The Congress Socialist Party emerged as a rival organization of Congress in 1930s.
    (3) Socialists like J.P Narayan, Achyut Patwardhan, Aruna Asaf Ali etc led underground militant activities during Quit India Movement.

    Codes:

    (a) 1 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Answer. b

    Explanation:The Congress Socialist Party was formed within the Congress. It gave a leftward inclination to Congress activities.

    12. Which of the following statements are correct regarding Cabinet Mission?

    (1) It recommended bicameral legislature at centre.
    (2) It accepted partition of India.

    Codes:

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 Nor 2

    Answer. a

    Explanation: The Cabinet mission rejected Muslim League’s demand for a Separate State of Pakistan. It felt that a separate state of Pakistan will not solve communal problem.

    13. Rani Gaidinliu’s movement along with civil disobedience movement was most active in

    (a) Nagaland
    (b) Manipur
    (c) Tripura
    (d) Bengal

    Answer. b

    Explanation: Rani Gaidinliu with her Naga followers in Manipur supported the cause of civil disobedience movement.

    14. Which of the following statements are correct regarding Royal Indian Navy (RIN) mutiny?

    (1) The revolt started in Bombay.
    (2) The main demand of the revolt was release of INA prisoners.
    (3) The revolt was supported by the Congress.
     
    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Answer. a

    Explanation: The Congress and the Muslim league condemned the revolt. Sardar Patel and Jinnah jointly persuaded the ratings to surrender.

    15. Which of the following statements is/are correct regarding the Wavell Plan of 1945?

    (1) The council was to function as an interim government.
    (2) The Hindus and the Muslims were to have equal members in the council.
    (3) The Veto power of the Viceroy was to be abolished.

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Answer. a

    Explanation: Viceroy was allowed to use his veto power but on the advice of ministers.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF