Search

NCERT Solutions for Class 7 Science: Chapter 3 – Fibre to Fabric

Get NCERT Solutions for Class 7 Science: Chapter 3 – Fibre to Fabric. All the questions of this chapter are important for school tests and exams.

Jun 17, 2019 17:11 IST
NCERT Solutions 7th Science Chapter 3: Fibre to Fabric

NCERT Solutions for Class 7 Science: Chapter 3 – Fibre to Fabric are available here. You can also download Chapter 3 – Fibre to Fabric of Class 7 Science NCERT Textbook with the help of download link given at the end of this article.

NCERT Solutions for Class 7 Science: Chapter 3 – Fibre to Fabric are given below

Question1. You must be familiar with the following nursery rhymes:

(i) ‘Baa baa black sheep, have you any wool.’

(ii) ‘Mary had a little lamb, whose fleece was white as snow.’

Answer the following:

(a) Which parts of the black sheep have wool?

(b) What is meant by the white fleece of the lamb?

Solution 1:

(a) The skin of the black sheep has fur like hairs mainly at the back and abdomen, known as wool.

(b) White hairs of a lamb are also known as white fleece.

Question2. The silkworm is (a) a caterpillar, (b) a larva.

Choose the correct option.

(i) a                        (ii) b                      (iii) both a and b              (iv) neither a nor b.

Solution 2:

(iii) Both a and b

Question3. Which of the following does not yield wool?

(i) Yak                   (ii) Camel            (iii) Goat              (iv) Woolly dog

Solution 3:

Woolly dog

Question4. What is meant by the following terms?

(i) Rearing           (ii) Shearing       (iii) Sericulture

Solution 4:

(i) Rearing: Bringing up, raising and taking care of animals is known as rearing.

(ii) Shearing: The fleece of the sheep along with a thin layer of skin is removed from its body. This process is called shearing.            

(iii) Sericulture: The rearing of silkworms for obtaining silk is called sericulture.

Question5. Given below is a sequence of steps in the processing of wool. Which are the missing steps? Add them.

Shearing, __________, sorting, __________, __________, _________.

Solution 5:

Shearing, scouring, sorting, cleaning of burrs, rolling, dyeing.

Question6. Make sketches of the two stages in the life history of the silk moth which are directly related to the production of silk.

Solution 6:

https://www.jagranjosh.com/imported/images/E/Articles/NCERT-Solutions-Class-7-Science-Ch-3-Q-6.jpg

Question7. Out of the following, which are the two terms related to silk production?

Sericulture, floriculture, moriculture, apiculture and silviculture.

Hints: (i) Silk production involves cultivation of mulberry leaves and rearing silkworms.

(ii) Scientific name of mulberry is Morus alba.

Solution 7:

Sericulture & moriculture.

Question8. Match the words of Column I with those given in Column II:

Column I                              Column II

1. Scouring                         (a) Yields silk fibres

2. Mulberry leaves           (b) Wool yielding animal

3. Yak                                  (c) Food of silk worm

4. Cocoon                            (d) Reeling

                                              (e) Cleaning sheared skin

Solution 8:

Column I                              Column II

(i) Scouring                         (e) Cleaning sheared skin

(ii) Mulberry leaves         (c) Food of silk worm

(iii) Yak                                  (b) Wool yielding animal

(iv) Cocoon                         (a) Yields silk fibres

Question9. Given below is a crossword puzzle based on this lesson. Use hints to fill in the blank spaces with letters that complete the words.

Down                                                                          Across

(D)1 : Thorough washing                             (A) 1 : Keeps warm

2 : Animal fibre                                               2 : Its leaves are eaten by silkworms

3 : Long thread like structure                     3 : Hatches from egg of moth

Solution 9:

NCERT Solutions for Class 7 Science: Chapter 3 – Fibre to Fabric

Answer:

NCERT Solutions for Class 7 Science: Chapter 3

Download Chapter 3 Fibre to Fabric of Class 7 Science NCERT Textbook