Search

NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 10 - Eighteenth-Century Political Formations

Download here the NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 10 Eighteenth-Century Political Formations. Follow the best-explained answers to perform well in your exams.

Jul 15, 2020 09:29 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 10
NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 10

NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 10 - Eighteenth-Century Political Formations are provided here to help you learn all the concepts easily and effectively. These solutions will definitely help you clear all your doubts. We have provided here accurate and simple answers to all questions given in chapter 10 of the latest NCERT Book for Class 7 History. You can easily download all the questions and answers in PDF format form the link provided below in this article.

Check below the NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 10 - Eighteenth-Century Political Formations :

Let’s Recall

1. Match the following:

Subadar

a revenue farmer

faujdar

a high noble

ijaradar

provincial governor

misl

Maratha peasant warriors

Chauth

a Mughal military commander

kunbis

a band of Sikh warriors

umara

tax levied by the Marathas

Answer:

Subadar

provincial governor

faujdar

a Mughal military commander

ijaradar

a revenue farmer

misl

a band of Sikh warriors

Chauth

tax levied by the Marathas

kunbis

Maratha peasant warriors

umara

a high noble

2. Fill in the blanks:

(a) Aurangzeb fought a protracted war in the ___________.

(b) Umara and jagirdars constituted powerful sections of the Mughal ___________.

(c) Asaf Jah founded the Hyderabad state in _____________.

(d) The founder of the Awadh state was _____________.

Answer: 

(a) Aurangzeb fought a protracted war in the Deccan.

(b) Umara and jagirdars constituted powerful sections of the Mughal administration.

(c) Asaf Jah founded the Hyderabad state in 1724.

(d) The founder of the Awadh state was Burhan-ul-mulk-Sa’adat Khan.

3. State whether true or false:

(a) Nadir Shah invaded Bengal.

(b) Sawai Raja Jai Singh was the ruler of Indore.

(c) Guru Gobind Singh was the tenth Guru of the Sikhs.

(d) Poona became the capital of the Marathas in the eighteenth century.

Answer: 

(a) False

(b) False

(c) True

(d) True

4. What were the offices held by Sa’adat Khan?

Answer: 

The offices held by Sa’adat Khan were diwani, subadari and faujdari.

Also Read:

Class 7 Maths NCERT Book

Class 7 Maths NCERT Solutions

Class 7 Science NCERT Book

Class 7 Science NCERT Solutions

Let’s Discuss

5. Why did the Nawabs of Awadh and Bengal try to do away with the jagirdari system?

Answer: 

The Nawabs of Awadh and Bengal tried to do away with the jagirdari system to prevent cheating as well as the Mughal influence in their kingdoms.  The Nawabs of Awadh reduced the size of jagirs, and appointed his own loyal servants to vacant positions. The accounts of jagirdars were checked to prevent cheating and the revenues of all districts were reassessed by officials appointed by the Nawab’s court. In an effort to reduce the Mughal influence in Bengal, Murshid Quli Khan transferred all Mughal jagirdars to Orissa and ordered a major reassessment of the revenues of Bengal.

6. How were the Sikhs organised in the eighteenth century?

Answer:

In the eighteenth century, the Sikhs organized themselves into a number of bands called jathas, and which later came to be known as misls. Their combined forces were known as the grand army (dal khalsa). The entire body used to meet at Amritsar at the time of Baisakhi and Diwali to take collective decisions known as resolutions of the Guru (gurmatas). Guru Gobind Singh had inspired the Khalsa with the belief that their destiny was to rule (raj karega khalsa). Their well-knit organization enabled them to put up a successful resistance to the Mughal governors first and then to Ahmad Shah Abdali who had seized the rich province of the Punjab and the Sarkar of Sirhind from the Mughals. The Khalsa declared their sovereign rule by striking their own coin again in 1765. The Sikh territories in the late eighteenth century extended from the Indus to the Jamuna, but they were divided under different rulers. One of them, Maharaja Ranjit Singh, reunited these groups and established his capital at Lahore in 1799.

7. Why did the Marathas want to expand beyond the Deccan?

Answer: 

The Marathas wanted to expand beyond the Deccan in order to control trade and agriculture and therefore receive tribute. Moreover, expansion would bring enormous power and resources to the empire.

8. What were the policies adopted by Asaf Jah to strengthen his position?

Answer: 

In order to strengthen his position, Asaf Jah brought skilled soldiers and administrators from northern India who welcomed the new opportunities in the south. He appointed mansabdars and granted jagirs. Although he was still a servant of the Mughal emperor, he ruled quite independently without seeking any direction from Delhi or facing any interference.

Download all the NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 10 from the following link:

NCERT Solutions for Class 7 History Our Past II Chapter 10

To download all chapters of Class 7 Social Science Textbook, click on the following link:

NCERT Solutions for Class 7 Social Science - History, Geography & Civics

Related Stories