Search

NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 9 - The Making of Regional Cultures

Check here the NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 9 - The Making of Regional Cultures. Download the well-illustrated answers in PDF here.

Jul 13, 2020 21:18 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 9
NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 9

NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 9 - The Making of Regional Cultures are provided here to help you in easy and active learning of the concepts. We have provided here the simplest and accurate answers to all the questions given in chapter 9 of the latest NCERT Book for Class 7 History. All the answers are provided here in a readable and downloadable format.

Check below the NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 9 - The Making of Regional Cultures:

Let’s Recall

1. Match the following:

Anantavarman

Kerala

Jagannatha

Bengal

Mahodayapuram

Orissa

Lilatilakam

Kangra

Mangalakavya

Puri

Miniature

Kerala

Answer:

Anantavarman

Orissa

Jagannatha

Puri

Mahodayapuram

Kerala

Lilatilakam

Kerala

Mangalakavya

Bengal

Miniature

Kangra

2. What is Manipravalam? Name a book written in that language.

Answer: 

Manipravalam was a language used in the fourteenth-century. It was an amalgamation of Sanskrit and the regional language (Malayalam).

A book written in Manipravalam is Lilatilakam which deals with grammar and poetics.

3. Who were the major patrons of Kathak?

Answer: 

The major patrons of Kathak were the Mughal emperors, their nobles, the courts of Rajasthan and Lucknow and the last Nawab of Awadh - Wajid Ali Shah.

4. What are the important architectural features of the temples of Bengal?

Answer: 

The important architectural features of the temples of Bengal were as follows:

  • The most crucial architectural features of the temples were the double-roof (dochala) and the four-roof (chauchala).
  • Temples were usually built on a square platform with a relatively plain interior.
  • Outer walls of many temples were decorated with paintings, ornamental tiles or terracotta tablets.

Also Read:

Class 7 Maths NCERT Book

Class 7 Maths NCERT Solutions

Class 7 Science NCERT Book

Class 7 Science NCERT Solutions

Let’s Discuss

5. Why did minstrels proclaim the achievements of heroes?

Answer: 

Minstrels proclaimed the achievements and adventures of heroes in order to preserve their memory and inspire people to follow their example. Ordinary people were also attracted by these stories that depicted dramatic situations and various idealistic emotions like loyalty, friendship, valour, anger, etc.

6. Why do we know much more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people?

Answer:

We know much more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people because the cultural practices of rulers were carefully preserved in palaces for centuries.  Ordinary men and women also painted on pots, walls, floors, cloth. But their work of art did not survive for long.

7. Why did conquerors try to control the temple of Jagannatha at Puri?

Answer: 

As the temple of Jagannatha at Puri gained importance as a centre of pilgrimage, its authority in social and political matters also increased. Hence, conquerors like the Mughals, the Marathas and the English East India Company tried to establish control over the temple. They felt that this would make their rule acceptable to the local people.

8. Why were temples built in Bengal?

Answer: 

Temples were built in Bengal by some individuals or groups to house the local deities and also to demonstrate their power and richness. 

Many of the small brick and terracotta temples in Bengal were built with the help of several “low” social groups like the Kolu (oil pressers) and the Kansari (bell metal workers).  When local deities, once worshipped in thatched huts in villages, gained the recognition of the Brahmanas, their images began to be housed in temples

As the European trading companies introduced many new economic opportunities in Bengal, it improved the social and economic status of many families. So, they proclaimed their status through the construction of temples.

Download all the NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 9 from the following link:

NCERT Solutions for Class 7 History Our Past II Chapter 9

To download all chapters of Class 7 Social Science Textbook, click on the following link:

NCERT Solutions for Class 7 Social Science - History, Geography & Civics

Related Stories