1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- Science

Mar 22, 2016 09:12 IST

    NDA Exam I 2016 – 17th April 2016
    (Science)

    1. RDX is chemical compound. How is it used?
    A.As an composition
    B.As an reactor
    C.As an explosive
    D.As an nuclear weapon
    Ans: C

    2. As a vegetable preservative poly______ foam is used
    A.Uthane
    B.Uriathenes
    C.Urathanes
    D.Urethanes
    Ans: D

    3. Chemistry is a branch of science which can be used for providing the services to mankind. Comment on the statement.
    A.True
    B.False
    C.May Be
    D.Strongly not
    Ans: D

    4. Which of the following is not a type of elements?
    A.Metals
    B.Non Metals
    C.Metalloids
    D.Gases
    Ans: D

    6. What is the composition of soap?
    A.Sodium salt with fatty acids.
    B.Potassium salt with fatty acids
    C.Both a & b
    D.Sodium and Potassium salt mixed with chemicals.
    Ans: C

    7. What is detergent?
    A.A liquid surfactant
    B.A liquid soluble
    C.A liquid sovent
    D.A liquid solution
    Ans:A

    8. Which is not used as an alkali?
    A.Sodium hydroxide
    B.Potassium hydroxide
    C.Carbon hydroxide
    D.Nitrogen hydroxide
    Ans: D

    9. What is toxicity?
    A.A chemical reaction
    B.A process used in the manufacturing of detergents
    C.A harmful effect of soaps and detergents required to measure the effectiveness.
    D.A process used in the manufacturing of soaps
    Ans: C

    10.  Which acid is present in lemon?
    A.marlic acid
    B.citric acid
    C.lactic acid
    D.tartaric acid
    Ans: B

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 3- Geography

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 3- Polity

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 3- History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF