RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) Memory Based General Awareness (GA) Questions with Answers: Check GK & Current Affairs Questions came in RRB NTPC CBT 2021

RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) Memory Based General Awareness (GA) Questions with Answers: Get the memory based questions from General Awareness, GK & Current Affairs section that came in RRB NTPC 2021 Exam held in online mode from 4th to 27th March 2021. 

Created On: Mar 10, 2021 13:19 IST
RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) Memory Based General Awareness (GA) Questions with Answers: Check GK & Current Affairs Questions came in RRB NTPC CBT 2021
RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) Memory Based General Awareness (GA) Questions with Answers: Check GK & Current Affairs Questions came in RRB NTPC CBT 2021

RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) Memory Based General Awareness (GA) Questions with Answers: RRB NTPC 2021 Phase-5 CBT Exam has been commenced from 4th March and will be conducted till 27th March 2021 for around 19 lakh candidates across different exam centres in India. Computer Based Test (CBT) is being conducted for the recruitment of RRB Non-Technical Popular Categories (NTPC) 35281 Vacancies (Graduate & Under-Graduate Posts) in two shifts. 

RRB NTPC 2021 Phase-5 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-5 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based GENERAL SCIENCE Questions with Answers

Get RRB NTPC 2021 Admit Card & Exam Updates

Check RRB NTPC 2021 Phase-5 Exam Schedule

Check RRB NTPC 2021 Exam 7 Last Minute Preparation Tips

In this article, we are going to share the important memory-based General Awareness, General Knowledge and Current Affairs Questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for RRB NTPC 2021 Online Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam.

RRB NTPC 2021 Phase-4 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-4 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off Marks (Phase-4)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based GENERAL SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

Let’s have a look at the Important Questions that are being covered in the RRB NTPC 2021 Exam:

RRB NTPC 2021 Phase-5 GA/ GK/ Current Affairs Questions – 9th March 2021

Mundra Thermal Power Station is located in:

Answer: DescriptionMundra Thermal Power Station is located at Mundra in Kutch district in the Indian state of Gujarat.

Cannes film Festival is conducted in which country?

Answer: Cannes, France

World Blood Donor Day:

Answer: 14th June

National Institute of Nutrition is located in:

Answer: Hyderabad, India

In 2019, Asian Football Cup was held in:

Answer: United Arab Emirates

Satyashodhak Samaj was established by:

Answer: Satyashodhak Samaj (Truth-seekers' Society) was a social reform society founded by Jyotirao Phule in Pune, Maharashtra, on 24 September 1873.

Which planet is the farthest from Sun?

Answer: Neptune

Belgaum is located in which State?

Answer: Karnataka

124th Constitutional Amendment Bill is related to:

Answer: Lok Sabha passed the Constitution (124th Amendment) Bill 2019 to provide 10 per cent reservation in jobs and educational institutions to economically backward section in the general category.

Full Form of SWIFT Code:

Answer: SWIFT is an acronym for Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

What was the name of Mahatma Gandhi’s Mother?

Answer: Putlibai Gandhi

Dwarka Mandir is located at the banks of which river?

Answer: Gomti River

Interest is not given on which type of Bank account?

Answer: Current account does not earn any interest on the money deposited.

Which river is also known as Ganga of South India?

Answer: Kaveri

Shashi Tharoor is the Member of Parliament, Lok Sabha from which constituency?

Answer: Thiruvananthapuram

Which gas smells like a rotten egg?

Answer: Hydrogen sulfide (H2S) is a colourless gas with a characteristic odour of rotten eggs which being denser than air may pool in low areas in still conditions.

Hertz is the measurement unit of?

Answer: The hertz (symbol: Hz) is the SI unit of frequency

Panchavati Pilgrimage is located in which State?

Answer: Nashik, Maharashtra

Rani ki Vav is in:

Answer: Rani ki Vav or Ranki vav ('Queen's stepwell') is a stepwell situated in the town of Patan in Gujarat state of India.

Who was the first Ruler of Delhi during Sayyid Dynasty?

Answer: The first Sayyid ruler of Delhi was Khizr Khan (reigned 1414–21)

Von Karman Award 2020 has been given to:

Answer: ISRO Chief Sivan Named As 2020 Von Karman Award Recipient By IAA, To Be Conferred In March.

In 2020, who has been appointed as State Bank of India's Managing Director?

Answer: Ashwani Bhatia

Pongal Festival is from which State?

Answer: Tamil Nadu

Headquarters of Union Bank of India:

Answer: Mumbai, Maharashtra

RRB NTPC 2021 Phase-5 GA/ GK/ Current Affairs Questions – 8th & 7th March 2021

Brihadishvara Temple is located in:

Answer: It is located on the south side of Kaveri river in Thanjavur in the Indian state of Tamil Nadu.

1857 Revolution was started from which place?

Answer: Meerut

Chholiya folk dance belongs to which Indian State?

Answer: Kumaon division of Uttarakhand, India

Full form of PSU:

Answer: Public Sector Undertaking

Panini has written which book?

Answer: Ashtadhyayi is a Sanskrit treatise on grammar written

In 2019, who became the youngest captain to win a Test Cricket Match?

Answer: Rashid Khan became the youngest-ever Test captain in the history of cricket.

Which Article of Indian Constitution includes Directive Principles?

Answer: Articles 36-51 under Part-IV of Indian Constitution deal with Directive Principles of State Policy (DPSP).

Which is the most populated City as per 2011 Census of India?

Answer: Mumbai

In 2019, Pravasi Bhartiya Divas was held:

Answer: In 2019, Pravasi Bhartiya Divas was held on 21-23 January in Varanasi, Uttar Pradesh.

In 2007, Tata Group made which Super Computer?

Answer: EKA (the Sanskrit name for number one), the supercomputer was built at the CRL facility at Pune.

In a Galaxy, core structure of a comet is known as:

Answer: Nucleus

Mountains generated due to landslides?

Answer: Fold mountains are created where two or more of Earth's tectonic plates are pushed together.

Which cricketer was given Padma Bhushan in 2018?

Answer: Mahendra Singh Dhoni

Total keys in keyboard:

Answer: Modern keyboards matching US conventions typically have 104 keys while the 105 key layout is the norm in the rest of the world.

Amphibian of Plant Kingdom:

Answer: Bryophytes are called plant kingdom amphibians.

COBOL & Fortran are which generation Languages?

Answer: Second-generation programming language (2GL)

Full Form of IBM:

Answer: International Business Machines

India’s Black Budget:

Answer: The Black Budget: Yashwantrao B. Chavan presented this budget on February 28, 1973. During this year, the budget deficit was as high as Rs 550 crores.

What is L1 in Aditya L1?

Answer: Lagrangian point 1 (L1) - Aditya-L1 is a spacecraft mission to study the Sun.

Tomb of Akbar is located in:

Answer: Agra

Under which scheme 100 Days Guaranteed Employment is given:

Answer: MGNREGA - Mahatma Gandhi Employment Guarantee Act 2005, is an Indian labour law and social security measure that aims to guarantee the 'right to work'.

RRB NTPC 2021 Phase-5 GA/ GK/ Current Affairs Questions – 5th March 2021

1. India’s longest Railway Platform is located in:

Answer: Gorakhpur Railway Station - A newly renovated platform at Gorakhpur Railway Station in Indian state of Uttar Pradesh has become the world's longest, measuring 1,366m.

2. Who was the First Woman Railway Minister of India?

Answer: Mamata Banerjee

3. Indian Railways has been divided into how many zones?

Answer: 17 - For administrative purposes, Indian Railways is divided into 17 Zones.

4. World Arthritis Day is observed on:

Answer: October 12, every year since 1996

5. Who was the President of Indian Constitutent Assembly after Independence? (REPEATED)

Answer: Dr. Rajendra Prasad

6. Which Indian State is the largest producer of Cotton?

Answer: Gujarat is the largest cotton producing state in India with a production of 125 Lakh Bales.

7. Which Indian State is the largest producer of Black Pepper?

Answer: Karnataka is the largest producer of black pepper in India. Karnataka has become the largest producer of pepper in India. Almost 50% pepper production in India is from Karnataka.

8. Bhavai Dance Form is from:

Answer: Bhavai is a genre of folk dance popular in Rajasthan state in western India.

9. Which country’s Parliament Knesset officially dissolved after a failure to come to a budget agreement?

Answer: Israel - Knesset is the unicameral national legislature of Israel. On 23 December 2020, the Knesset officially dissolved after a failure to come to a budget agreement and will not be restored until a new election is held.

10. Red Blood Cell Life Cycle:

Answer: 120 Days - When matured, in a healthy individual these cells live in blood circulation for about 100 to 120 days.

11. Partition of Bengal occurred in:

Answer: 1905

12. Which Indian State has established Monkey Rehabilitation Centre?

Answer: Telangana launched first rescue, rehabilitation centre for monkeys.

13. Kathakali Dance Form is from:

Answer: Kerala

14. Indian Railways was founded in:

Answer: 16th April 1853

15. South Eastern Railway Headquarters:

Answer: Kolkata, West Bengal

16. Who started Self-Respect Movement in India?

Answer: S. Ramanathan - It was founded in 1925 by S. Ramanathan who invited E. V. Ramasamy (also known as Periyar by his followers) to head the movement in Tamil Nadu, India against Brahminism.

17. What is required for Photosynthesis?

Answer: To perform photosynthesis, plants need three things: carbon dioxide, water, and sunlight.

18. Only Temple of Brahma is located in:

Answer: Pushkar, Rajasthan

19. Who is known as the Missile Man of India?

Answer: Dr. A.P. J. Abdul Kalam

20. Dadasaheb Phalke International Film Festival Award 2020 for Best Film:

Answer: Super 30

21. Dhauladhar Range belongs to which part of Himalaya?

Answer: The Dhauladhar range (lit. The White Range) is part of a lesser Himalayan chain of mountains. It rises from the Indian plains to the north of Kangra and Mandi. Dharamsala, the headquarters of Kangra district, lies on its southern spur in above the Kangra Valley, which divides it from Chamba.

22. Who has the Interim Right to make a Law in India?

Answer: All bills passed by the parliament can become laws only after receiving the assent of the president per Article 111.

23. Sone River originates from:

Answer: The Sone originates near Amarkantak in Anuppur district of Madhya Pradesh.

24. Loksabha’s first hour of working is called:

Answer: the first hour of a sitting of Lok Sabha is devoted to the Questions and this hour is called the Question Hour. (11 am to 12 noon)

25. Who was the Viceroy of India during Dandi March?

Answer: Lord Irwin

RRB NTPC 2021 Phase-3 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-3 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off Marks (Phase-3)

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based GENERAL SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

RRB NTPC 2021 Phase-5 GA/ GK/ Current Affairs Questions – 4th March 2021

1. Durand Line is between which countries?

Answer: Afghanistan & Pakistan

2. Directive Principles of State Policy has been adopted from:

Answer: The framers of the Indian Constitution borrowed the idea of Directive Principles of State Policy from the Constitution of Irish Republic.

3. 1 TB is how many GB?

Answer: 1000

4. Who was the President of the Indian Constituent Assembly after Independence?

Answer: Dr. Rajendra Prasad

5. Bhopal Gas Tragedy in India:

Answer: The Bhopal disaster, also referred to as the Bhopal gas tragedy, was a Methyl isocyanate gas leak incident on the night of 2–3 December 1984 at the Union Carbide India Limited (UCIL) pesticide plant in Bhopal, Madhya Pradesh, India.

6. Auxin Hormone in Plants:

Answer: Auxins promote stem elongation, inhibit growth of lateral buds (maintains apical dominance).

7. Gibberellins Plant hormones:

Answer: Gibberellins are plant hormones that regulate various developmental processes, including stem elongation, germination, dormancy, flowering, flower development, and leaf and fruit senescence.

8. Question related to Atal Pension Yojana:

Answer: all subscribing workers below the age of 40 are eligible for pension of up to ₹5,000 (US$70) per month on attainment of 60 years of age. The minimum eligible age for a person joining APY is 18 years and the maximum is 40 years. was launched by Prime Minister Narendra Modi on 9 May 2015.

RRB NTPC 2021 Phase-2 Exam Updates (16th Jan to 30th Jan 2021)

Check RRB NTPC 2021 Exam Analysis (Phase-2) Difficulty Level & Good Attempts

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off (Phase-2)

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based GA/GK/Current Affairs Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based MATHS Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based REASONING Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based General SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based INDIAN POLITY GA/GK Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based HISTORY GA/GK Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based GEOGRAPHY GA/GK Questions with Answers

9. Who are not the members of BIMSTEC?

Answer: The Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) is a regional organisation that comprises of seven member states adjacent to the Bay of Bengal. BIMSTEC came into existence on June 6, 1997 through the Bangkok Declaration. It is located in Dhaka, Bangladesh. It constitutes seven member states: five deriving from South Asia, including Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka, and two from Southeast Asia, including Myanmar and Thailand.

10. Headquarters of UNO is located in:

Answer: New York, United States

11. Which of the following is used as fuel in the rocket?

Answer: Most liquid chemical rockets use two separate propellants: a fuel and an oxidizer. Typical fuels include kerosene, alcohol, hydrazine and its derivatives, and liquid hydrogen. Many others have been tested and used. Oxidizers include nitric acid, nitrogen tetroxide, liquid oxygen, and liquid fluorine.

12. India and France have signed on which memorandum?

Answer: The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Narendra Modi was apprised of the signing of Memorandum of Understanding (MoU) between India and French Republic in the field of renewable energy cooperation. The MoU was signed in January 2021.

13. Which of the following has an equal number of electrons and protons?

Answer: Deuterium also known as heavy hydrogen is one of the two stable isotopes of hydrogen. The nucleus of deuterium called deutron contains one proton and neutron.

RRB NTPC 2021 Phase-1 CBT Exam Updates (28th Dec 2020 to 13th Jan 2021)

Check RRB NTPC 2020 Exam Analysis Phase-1 Difficulty Level & Good Attempts

Check RRB NTPC 2021 Exam Phase-1 Expected Cut-Off Marks Categorywise

Check GA/GK/Current Affairs Memory Based Questions with Answer:s of RRB NTPC 2021 Phase-1 Exam

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based General Science Questions - Biology/ Chemistry/ Physics

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK History Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Indian Polity Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Geography Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Books & Authors Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Sports & Awards Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Important Days Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Reasoning Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Mathematics Questions with Answers

Comment ()

Post Comment

7 + 0 =
Post

Comments