RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) Memory Based Geography Questions with Answers: Check General Awareness (GA) & GK Questions came in RRB NTPC CBT 2021

RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) Memory Based Geography Questions with Answers: Get Memory Based Questions from General Awareness (GA)/General Knowledge (GK) - Geography that came in RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) held in online mode from 4th to 27th March 2021.

Created On: Mar 10, 2021 13:27 IST
RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) Memory Based Geography Questions with Answers: Check General Awareness (GA) & GK Questions came in RRB NTPC CBT 2021
RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) Memory Based Geography Questions with Answers: Check General Awareness (GA) & GK Questions came in RRB NTPC CBT 2021

RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) Memory Based Geography Questions with Answers: RRB NTPC 2021 Phase-5 CBT has been commenced from 4th March 2021 and will be conducted till 27th March 2021 for around 19 lakh Candidates across different exam centres in India. Computer Based Test (CBT) is being conducted for the recruitment of RRB Non-Technical Popular Categories (NTPC) 35281 Vacancies (Graduate & Under-Graduate Posts) in two shifts. 

RRB NTPC 2021 Phase-5 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-5 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based GENERAL SCIENCE Questions with Answers

Get RRB NTPC 2021 Admit Card & Exam Updates

Check RRB NTPC 2021 Phase-5 Exam Schedule

Check RRB NTPC 2021 Exam 7 Last Minute Preparation Tips

In this article, we are going to share the important memory based General Awareness (GA)/General Knowledge (GK) - Geography Questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for RRB NTPC 2021 Online Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam. Let’s have a look at the Important Questions that are being covered in the RRB NTPC 2021 Exam:

RRB NTPC 2021 Phase-5 General Awareness (GA)/General Knowledge (GK) - Geography Questions

1. India’s longest Railway Platform is located in:

Answer: Gorakhpur Railway Station - A newly renovated platform at Gorakhpur Railway Station in Indian state of Uttar Pradesh has become the world's longest, measuring 1,366m.

2. Indian Railways has been divided into how many zones?

Answer: 17 - For administrative purposes, Indian Railways is divided into 17 Zones.

3. Which Indian State is the largest producer of Cotton?

Answer: Gujarat is the largest cotton producing state in India with a production of 125 Lakh Bales.

RRB NTPC 2021 Phase-4 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-4 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off Marks (Phase-4)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based GENERAL SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

4. Which Indian State is the largest producer of Black Pepper?

Answer: Karnataka is the largest producer of black pepper in India. Karnataka has become the largest producer of pepper in India. Almost 50% pepper production in India is from Karnataka.

5. Bhavai Dance Form is from:

Answer: Bhavai is a genre of folk dance popular in Rajasthan state in western India.

6. Which Indian State has established Monkey Rehabilitation Centre?

Answer: Telangana launched first rescue, rehabilitation centre for monkeys.

RRB NTPC 2021 Phase-3 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-3 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off Marks (Phase-3)

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based GENERAL SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

7. Kathakali Dance Form is from:

Answer: Kerala

8. South Eastern Railway Headquarters:

Answer: Kolkata, West Bengal

9. Only Temple of Brahma is located in:

Answer: Pushkar, Rajasthan

RRB NTPC 2021 Phase-2 Exam Updates (16th Jan to 30th Jan 2021)

Check RRB NTPC 2021 Exam Analysis (Phase-2) Difficulty Level & Good Attempts

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off (Phase-2)

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based GA/GK/Current Affairs Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based MATHS Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based REASONING Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based General SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based INDIAN POLITY GA/GK Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based HISTORY GA/GK Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based GEOGRAPHY GA/GK Questions with Answers

10. Dhauladhar Range belongs to which part of Himalaya?

Answer: The Dhauladhar range (lit. The White Range) is part of a lesser Himalayan chain of mountains. It rises from the Indian plains to the north of Kangra and Mandi. Dharamsala, the headquarters of Kangra district, lies on its southern spur in above the Kangra Valley, which divides it from Chamba.

11. Sone River originates from:

Answer: The Sone originates near Amarkantak in Anuppur district of Madhya Pradesh.

12. Durand Line is between which countries?

Answer: Afghanistan & Pakistan

13. Headquarters of UNO is located in:

Answer: New York, United States

14. Brihadishvara Temple is located in:

Answer: It is located on the south side of Kaveri river in Thanjavur in the Indian state of Tamil Nadu.

15. Chholiya folk dance belongs to which Indian State?

Answer: Kumaon division of Uttarakhand, India

16. Which is the most populated City as per 2011 Census of India?

Answer: Mumbai

17. In 2019, Pravasi Bhartiya Divas was held:

Answer: In 2019, Pravasi Bhartiya Divas was held on 21-23 January in Varanasi, Uttar Pradesh.

18. Mountains generated due to landslides?

Answer: Fold mountains are created where two or more of Earth's tectonic plates are pushed together.

19. Tomb of Akbar is located in:

Answer: Agra

20. Mundra Thermal Power Station is located in:

Answer: Mundra Thermal Power Station is located at Mundra in Kutch district in the Indian state of Gujarat.

21. Cannes film Festival is conducted in which country?

Answer: Cannes, France

22. National Institute of Nutrition is located in:

Answer: Hyderabad, India

23. In 2019, Asian Football Cup was held in:

Answer: United Arab Emirates

24. Belgaum is part of which State?

Answer: Karnataka

25. Dwarka Mandir is located at the banks of which river?

Answer: Gomti River

26. Which river is also known as Ganga of South India?

Answer: Kaveri

27. Panchavati Pilgrimage is located in which State?

Answer: Nashik, Maharashtra

28. Rani ki Vav is in:

Answer: Rani ki Vav or Ranki vav ('Queen's stepwell') is a stepwell situated in the town of Patan in Gujarat state of India.

29. Pongal Festival is from which State?

Answer: Tamil Nadu

30. Headquarters of Union Bank of India:

Answer: Mumbai, Maharashtra

RRB NTPC 2021 Phase-1 CBT Exam Updates (28th Dec 2020 to 13th Jan 2021)

Check RRB NTPC 2020 Exam Analysis Phase-1 Difficulty Level & Good Attempts

Check RRB NTPC 2021 Exam Phase-1 Expected Cut-Off Marks Categorywise

Check GA/GK/Current Affairs Memory Based Questions with Answer:s of RRB NTPC 2021 Phase-1 Exam

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based General Science Questions - Biology/ Chemistry/ Physics

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK History Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Indian Polity Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Geography Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Books & Authors Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Sports & Awards Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Important Days Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Reasoning Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Mathematics Questions with Answers

Comment ()

Post Comment

3 + 8 =
Post

Comments