Search

RRB/RRC Group D 2019 Level-1 Exam: Practice General Science Mock Test with Answers (25 Marks)

RRB/RRC Group D 2019 General Science Mock Test: In this article, we have provided the mock test for the General Science Section of RRB/RRC Group D 2019 CBT-1 Exam which will be of 25 Marks. RRB is soon going to announce the exam dates and admit cards for RRB/RRC Group D 2019 Level-1 Exam. So, start practicing the mock tests for RRB/RRC Group D 2019 CBT-1 Exam.

Nov 22, 2019 12:31 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
RRB RRC Group D Level 1 2019
RRB RRC Group D Level 1 2019

RRB/RRC Group D Level-1 2019 Admit Card Release and Exam Dates will be announced soon by the Railways. Meanwhile, candidates must start practicing the mock tests for RRB Group D Level-1 2019 Exam to score high marks in CBT-1. For the ease of the candidates, we have created the General Science Mock Test based on the latest exam pattern of the RRB Group D Level-1 2019 Exam. General Science Section will be of 25 marks in RRB/RRC Group D 2019 CBT-1 Exam.

RRB/RRC Group D 2019 Level-1: General Science Mock Test with Answers (25 Marks)

1. Japanese Encephalitis is spread by:

(A) Contaminated water

(B) Air

(C) Dog Bite

(D) Mosquito

Answer: (D)

2. The Characteristic feature of Virus is:

(A) It multiplies only on dead animals

(B) It multiplies only on hosts

(C) It lacks chlorophyll

(D) It is made up of fats

Answer: (B)

Download Previous Year Papers of RRB/RRC Group D Level 1 Exam

3. The bacterial conversion of Nitrogen into Nitrogen Compounds is called:

(A) Nitrogenation

(B) Nitrogen Fixation

(C) Fertilisation

(D) None of the above

Answer: (A)

4. A body is dropped from a certain height above the ground. When it is half way down, it possess

(A) Only Kinetic energy

(B) Only Potential energy

(C) Both Kinetic and Potential energy

(D) Neither kinetic nor Potential energy

Answer: (C)

5. An Ant can see the objects all around it due to the presence of

(A) Simple eyes

(B) Eyes over its head

(C) Well developed eyes

(D) Compound eyes

Answer: (B)

Practice RRB Group D 2019 Level Mathematics Mock Test with Answers (25 Marks)

6. It is six Months long day in the Northern Polar region and six months long night in the Southern Polar region because

(A) Revolution of the Earth

(B) Earth is inclined towards its orbital plane

(C) Rotation of the Earth

(D) None of the above

Answer: (B)

7. A sudden fall in the Barometric reading indicates:

(A) Rain

(B) Storm

(C) Hot weather

(D) Extreme Cold

Answer: (B)

Practice RRB Group D 2019 Level-1 Reasoning Mock Test with Answers (30 Marks)

8. Which one of the following is an enzyme?

(A) Glucagon

(B) lnsulin

(C) Somatropin

(D) Trypsin

Answer: (D)

9. Which of the following is not a Physical change?

(A) Dissolution of Oxygen in water

(B) Dissolution of Carbon dioxide in water

(C) Dissolution of sail in water

(D) None of the above

Answer: (C)

10. Among the following which is the only snake that builds a nest ?

(A) Viper

(B) Krait

(C) Python

(D) King Cobra

Answer: (D)

Know the RRB/RRC Group D Level 1 Posts 2019 Exam Pattern and Syllabus

11. Which of the following minerals does not contain oxygen?

(A) Silicates

(B) Carbonates

(C) Pyrites

(D) None of the above

Answer: (C)

12. “Parsec" is the unit of measurement of:

(A) Density of stars

(B) Astronomical distance

(C) Brightness of Heavenly Bodies

(D) Orbital Velocity of Giant Stars

Answer: (B)

Get Best Books for RRB Group D Level 1 2019 Exam Preparation recommended by Expert

13. Which of the following disease Is caused by the bite of a mad dog?

(A) Hydroceptecemia

(B) Hydrocephalus

(C) Hydrophobia

(D) None of the above

Answer: (C)

14. As compared to pure water, a body in salty water will:

(A) Sink more

(B) Sink less

(C) Remain same

(D) Depends on the way the body is immersed

Answer: (A)

15. Which of the following is a colloidal solution?

(A) Vinegar solution

(B) Paint

(C) Muddy water

(D) Sugar solution

Answer: (B)

Click here to know the Eligibility Criteria for RRB/ RRC Level 1 Posts 2019 Recruitment

16. Which of the following is attracted by a magnet?

(A) Sulphur

(B) Iron filings

(C) Iron Sulphide

(D) None of the above

Answer: (B)

17. A mixture of sand and salt can be separated by:

(A) Sublimation

(B) Sieving

(C) Dissolving salt water and then filtration

(D) Dissolving salt in water and then distillation

Answer: (D)

Know RRB/RRC Group D Level 1 Posts Salary after 7th Pay Commission, Job Profile & Promotion Policy

18. The conversion of a solid directly into its vapour is called:

(A) Evaporation

(B) Condensation

(C) Vaporisation

(D) Sublimation

Answer: (D)

19. The common Alum is:

(A) Potassium Alum

(B) Sodium Alum

(C) Ferro Alum

(D) Chrome Alum

Answer: (A)

20. The longest cell in human body is:

(A) Skeletal cells

(B) RBC

(C) Nerve cells

(D) WBC

Answer: (C)

Get details of More than 1 Lakh Vacancies under RRB/RRC Group D Level-1 2019 Recruitment

21. Group of cells having a common origin and performing similar functions are called:

(A) Tissues

(B) Organs

(C) Organ systems

(D) None of the above

Answer: (A)

22. The acid present in the stomach which helps in the digestion of food is:

(A) Nitric acid

(B) Sulphuric acid

(C) Hydrogen chloride

(D) None of the above

Answer: (C)

Click here to get RRB/RRC Group D Level 1 Region-wise Previous Year Cut-Off Marks

23. Which pair is NOT correctly matched?

(A) Pisciculture - Fish

(B) Sericulture - Earthworms

(C) Green Revolution - Agriculture

(D) White Revolution - Milk

Answer: (B)

24. If the mass of a solid is doubled, its density:

(A) becomes two times

(B) becomes half

(C) remains unchanged

(D) becomes four times

Answer: (A)

25. Fluid part of Blood after removal of Corpuscles is called:

(A) Vaccine

(B) Lymph

(C) Serum

(D) Plasma

Answer: (B)

Click here to get the RRB 2019-20 Exam Calendar

Job Summary
CountryIndia

Related Stories