Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

Sample Questions of General Awareness for IBPS Specialist Officer (Scale-I) Exam

Jan 25, 2016 09:57 IST

    The online examination for the Common Recruitment Process (CRP) for selection of personnel in Specialist Officers’ cadre posts is scheduled on 30th and 31st January 2016. Those candidates who are applying for the posts of Law Officer and Rajbhasha Adhikari would have to face a paper on General Awareness with special reference to banking industry. On the other hand those who are applying for Agricultural Field Officer, HR/Personnel Officer and Marketing Officer Posts would have to face a paper on Quantitative Aptitude. The other papers would be Reasoning, English Language and Professional Knowledge test that would remain same for all of the posts carrying same amount of marks.
    Here the banking team of jagran josh is providing sample questions of General Awareness with special reference to Banking Industry that will be useful for the candidates preparing for Law Officer and Rajbhasha Adhikari.
    The structure of the Online Exam will be as follows:

    Law Officer- Scale I & Rajbhasha Adhikari Scale I

    Name of tests Maximum Marks Duration
    Reasoning 50 120 Minutes
    English Language 25

    General Awareness with special

    reference to Banking Industry

    50
    Professional Knowledge 75
    Total 200

    Sample Question General Awareness with special reference to banking industry:
            
    1. The Reserve Bank of India (RBI) recently released the final guidelines on computing interest rates on advances based on which method?    

    a) The Marginal Cost of Funds Methodology
    b) Base Rate Methodology
    c) Benchmark Prime Lending Rate Methodology
    d) Asset Liability Management Methodology    1

    2. By what percentage the Federal Reserve of US recently increased the interest rate for the first time since 2006?    

    a) 0.25%
    b) 0.50%
    c) 0.75%
    d) 1.00%

    3. What is the amount of loan granted by the World Bank recently for Clean India Campaign?

    a) 1.6 Billion US dollars    
    b) 2 Million US dollars    
    c) 1.5 Billion US dollars    
    d) 1.8 Million US dollars        

    4. Who of the following will chair the task force that was constituted recently by Maharashtra Government for setting up an International Financial Service Centre (IFSC) in Mumbai? 

    a) Poonam Mahajan     
    b) Swadheen Kshtriya    
    c) Nitin Kareer    
    d) Jayant Sinha    

    5. Which multilateral agency in December 2015 released the report entitled Shock Waves: Managing the Impacts of Climate Change on Poverty?    

    a) International Monetary Fund    
    b) World Bank    
    c) World Trade Organisation    
    d) Asian Development Bank        

    6. The Reserve Bank of India decided to grant in principle approval to which company to function as Bharat Bill Payment Central Unit in Bharat Bill Payment System?

    a) National Payments Corporation of India    
    b) MPP Global Solutions    
    c) Payments Corporation of India    
    d) Indian Corporation of Payments    

    7. The Reserve Bank of India (RBI) permitted the Foreign Portfolio Investors (FPI) to buy fully or partly defaulted bonds under sections 10(4) and 11(1) of which Act? 

    a) The foreigners act, 1946    
    b) Foreign Exchange Management Act, 1999    
    c) Foreign (Contribution) Regulation Act, 2010    
    d) Undisclosed Foreign Income and Assets (Imposition of Tax) Act, 2015   

    8. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) signed Memorandum of Understanding with which organisation on bilateral cooperation and technical assistance?

    a) Bangladesh Securities and Exchange Commission    
    b) Johannesburg stock exchange board    
    c) London Stock Exchange    
    d) Moscow Exchange MICEX-RTS    

    9. Name the Indian scientist who was appointed as the member of 16-member high-level panel on health technology innovation and access by UN chief Ban Ki-moon recently.

    a) Anil Kakodkar
    b) Yusuf Hamied    
    c) Vikram Sarabhai    
    d) Salim Ali    

    10. Which of the following UN agency was chosen for the 2015 Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development?

    a) UNHCR
    b) WHO    
    c) UNICEF    
    d) UN Women    

    11. The Union Human Resource Development Minister Smriti Irani launched which mobile app to host educational resources for Students, Teachers, Parents, Researchers and Educators?

    a) e-Shiksha    
    b) e-Pathshala    
    c) e-Gyan    
    d) e-Granth    

    12. Who among the following was appointed as the Vice-Chairman on the Board of Directors of Bank for International Settlements (BIS)?

    a) Dr Raghuram Rajan    
    b) Subir Gokarn    
    c) Dr C Rangarajan
    d) Dr Y V Reddy    

    13. Identify the bank. It signed an MoU with the London Stock Exchange Group recently to list its green bonds worth 330 million pounds. 

    a) HDFC Bank    
    b) State Bank of India    
    c) Yes Bank    
    d) IDFC Bank

    14. The Union Government on 9 November 2015 signed 273 million US dollar loan agreement with which overseas bank to continue improving rural roads in the States of Assam, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Odisha and West Bengal?

    a) International Monetary Fund
    b) World Bank    
    c) Swiss Bank    
    d) Asian Development Bank    

    15. Reserve Bank of India recently extended the deadline for exchanging pre-2005 currency notes of various denominations till: 

    a) 31-Jan-16
    b) 31-Mar-16    
    c) 30-Apr-16    
    d) 30-Jun-16

     

    Question Answer
    1. a
    2. a
    3. c
    4. d
    5. b
    6. a
    7. b
    8. a
    9. b
    10. a
    11. b
    12. a
    13. c
    14. d
    15. d

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF