Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

SBI Clerk Exam 2018: General Awareness/Static GA Quiz

Apr 11, 2018 13:05 IST
    SBI Clerk Exam 2018: General Awareness/Static GA Quiz
    SBI Clerk Exam 2018: General Awareness/Static GA Quiz

    Questions on banking awareness are frequently asked in the bank recruitment exams. Here is General Awareness quiz for SBI Clerk exam 2018.

     1. Stung by the Rs 11,400 crore fraud in Punjab National Bank, the Reserve Bank of India (RBI) has constituted an expert committee to look into the entire gamut of issues relating to classification of bad loans, rising incidents of frauds and effectiveness of audits. Who among the following is the chairman of the committee?

    a)      Y H Malegam

    b)      Nandkumar Saravade

    c)       S Raman

    d)      A K Misra

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    2. The World Congress on Information Technology (WCIT) was recently held in-

    a)      Hyderabad, Andhra Pradesh

    b)      Lucknow, Uttar Pradesh

    c)       Bengaluru, Karnataka

    d)      Baroda, Gujarat

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    Salary of Bank Employees after 11th bipartite Settlement

    3. Retirement fund body Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has reduced interest rate on deposits to 8.55 percent for the financial year 2017-18 following a general decline in interest rates. Earlier the interest rate was-

    a)      8.75 percent

    b)      8.65 percent

    c)       8.95 percent

    d)      8.85 percent

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    4. A three –day India International Textiles Expo (IITExpo) of India recently held in began in Sri Lankan capital of Colombo on Wednesday.

    a)      New Delhi, India

    b)      Colombo, Sri Lanka

    c)       Thimphu, Bhutan

    d)      Kuala Lumpur, Malaysia

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    SBI Clerk 2018: A Chance to make a dream career

    5. Who among the following is the youngest Indian billionaire according to the prestigious Forbes list of billionaires?

    a)      Mukesh Ambani

    b)      Samprada Singh

    c)       Vijay Shekhar Sharma

    d)      Aditya Birla

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    6. The finance ministry recently set up an 8-member Steering Committee to consider various issues related to Fintech for making regulations more flexible and promoting financial inclusion. The committee will also focus on how Fintech can be leveraged to enhance financial inclusion of micro, small and medium enterprises. The committee will chaired by-

    a)      Subhash Chandra Garg

    b)      Nandan Nilekani

    c)       N S Vishwanathan

    d)      Y H Malegam

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    NABARD Assistant Manager Grade ‘A’ Exam: Previous Year Question Paper

    7. Which of the following countries recently has overtaken Saudi Arabia by a wide margin to become India's top crude oil supplier, meeting more than a fifth of the country's oil needs in the current financial year?

    a)      Kuwait

    b)      Venezuela

    c)       United Arab Emirates

    d)      Iraq

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    8. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has recently approved the proposal for establishment of National Financial Reporting Authority (NFRA). What is the main objective of the establishment of NFRA?

    a)      The decision aims at establishment of NFRA as an independent regulator for the auditing profession.

    b)      NFRA is intended to replace the disciplinary jurisdiction of the CA Institute.

    c)       This proposed law will be tried under the PMLA Act and the administrator will sell the fugitive's properties to pay off the lenders.

    d)      Both B and C

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    9. The Reserve Bank of India (RBI) has recently imposed a penalty of Rs 3 crore on which of the following banks for violation of NPA (non performing asset) classification norms?

    a)      Indian Overseas Bank (IOB)

    b)      Punjab National Bank (PNB)

    c)       State Bank of India (SBI)

    d)      Axis Bank

    e)      ICICI Bank

    Note: The Reserve Bank of India has imposed a penalty of Rs 3 crore on Axis Bank for violation of NPA classification norms and Rs 2 crore on Indian Overseas Bank for not complying with the KYC regulations.

    Ans: Option (d)

     10. The world's largest solar park set up at an investment of Rs.16, 500 crore in which of the following states?

    a)      West Bengal

    b)      Uttar Pradesh

    c)       Andhra Pradesh

    d)      Karnataka

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    SBI PO 2018: Must have hobbies to crack the Exam!

    Best Jobs that suits SBI PO Exam Preparation 2018

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF