Search

SSC CGL: Repetitive quantitative questions in last year papers (set-3)

Find SSC Aptidude questions asked in last 5 years for its CGL exam. This practice set contains 10 questions with their answers. Go through these questions and links provided in the article. Attempt similiar questions too.

Jun 8, 2017 11:55 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
SSC Quant questions
SSC Quant questions

We are providing you the set of 10 questions, which are most repetitive questions of the quantitative aptitude came in last five years. Attempt all these questions and try similar questions too. All are provided with complete explanation through which you can easily see analyse the complete solution. An important thing is that SSC repeats its questions, so it is very helpful to you as you may get the same question in exam.

Q1. Two circles of radii 4cm and 9 cm respectively touch each a common tangent touches then at the points P and Q respectively. Then the area of a square with one side PQ, is

a) 97 sq.cm

b) 194 sq.cm

c) 72 sq.cm

d) 144 sq.cm

Answer: d

Solution:

CGL 2017 Most Repetitive Questions

Q2. Two tangent are drawn from a point P to a circle at A and B. O is the centre of the circle.

If  ∠AOP = 60°, then ∠APB is

a) 120°

b) 90°

c) 60°

d) 30°

Answer: c

Solution:

CGL 2017 Most Repetitive Questions

Q3. If each interior angle is double of each exterior angle of a regular polygon with n sides, then the value of n is

a) 8

b) 10

c) 5

d) 6

Answer: d

Solution:

CGL 2017 Most Repetitive Questions

Q4. If the length of the side PQ of the rhombus PQRS is 6cm and ∠PQR = 120°, then the length of QS, in cm, is

a) 4

b) 6

c) 3

d) 5

Answer: b

Solution:

CGL 2017 Most Repetitive Questions

Q5. The angle formed by the hour-hand and the minute-hand of a clock at 2 : 15 p.m. is

a) 21.5°

b) 45°

c) 22.5°

d) 50°

Answer: c

Solution:

CGL 2017 Most Repetitive Questions

Q6. Two sides of a triangle are of length 4 cm and 10 cm. If the length of the third side is ‘a’ cm, then

a) a > 5

b) 6 <a < 12

c) a < 6

d) 6 < a < 14

Answer: d

Solution:

Q7. A train travels 500 m in first minute. In the next 4 minutes, it travels in each minute 125 m more than that in the previous minute. The average speed per hour of the train during those 5 minutes will be

a) 30 km/hr

b) 45 km/hr       

c) 50 km/hr

d) 55 km/hr

Answer: b

Solution:

CGL 2017 Most Repetitive Questions

Q8. In x-y plane, P and Q are two points having o-ordinates (2, 0) and (5, 4) respectively. Then the numerical value of the area of the circle with radius PQ, is

a) 16 π

b) 32 π

c) 14 π

d) 25 π

Answer: d

Solution:


Q9. In  triangle ABC , AD is the median and AD = &frac12; BC. IF ∠ACD = 30°, then measure of then measure of is

a) 90°

b) 45°

c) 30°

d) 60°

Answer: d

Solution:

CGL 2017 Most Repetitive Questions

Q10. If √6 * √15 = x √10, then the value of x is

a) 3

b) ± 3

c) √3

d) √6

Answer: a

Solution:

SSC CGL: Aptitude questions repeated in last year papers (set-10)

SSC CGL repeated aptitude questions in last year papers (set-9)

SSC CGL: Repetitive aptitude questions in last years (set-8)

Repeated aptitude questions from SSC CGL last year papers (set-7)

SSC CGL 2017: Repetitive Aptitude questions in last year papers (set-6)

SSC CGL: Quantitative Aptitude repeated questions in last year papers (set-5)

SSC CGL 2017: Most repetitive quantitative questions in last year papers (set-4)

SSC CGL 2017: Most repetitive quantitative questions in last year papers (set-3)

SSC CGL 2017: Repetitive quantitative questions in last year papers (Set-2)

SSC CGL 2017: Most repetitive quantitative questions in last year papers (set-1)

Related Stories