Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved paper Tier-I exam held on 16 Aug 2015 (II Shift): General Intelligence & Reasoning

Aug 1, 2018 19:17 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, we are providing all 50 solved questions of General Intelligence & Reasoning asked in SSC CGL tier-1 exam held on 16thAugust 2015 (Evening shift). Please find the table to get the questions’ distribution in brief-

    From the given table, we can say that no topic is left in this exam. However, questions were majorly asked from analogy, alphabet test, inserting the missing character, series, odd one out, venn diagrams, embedded figures and coding-decoding. Hence, we can suggest you to prepare each topic of this exam as stated in the syllabus prescribed by SSC in its notification. Now, Let us have a look at the asked questions-

    1) Direction: A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g. `A' can be represented by 03, 10 etc. and 'FY can be represented by 58, 65 etc. Similarly, you have to identify the set for the word 'BEAK'.

    Matrix – 1

     

    1

    2

    3

    4

    C

    B

    O

    A

    T

    1

    A

    C

    T

    B

    O

    2

    B

    O

    A

    T

    C

    3

    T

    C

    B

    O

    A

    4

    O

    A

    T

    C

    B

    Matrix – 2

     

    5

    6

    7

    8

    9

    5

    R

    E

    K

    D

    L

    6

    D

    L

    R

    E

    K

    7

    E

    K

    D

    L

    R

    8

    L

    R

    E

    K

    D

    9

    K

    D

    L

    R

    E

    a) 44 75 22 88

    b) 20 10 87 57

    c) 44 88 10 75

    d) 32 76 75 22

    Ans. (a.)

    Explanation: Let us find the code for the given work-

    B= 01, 13, 20, 32, 44;

    E= 56, 68, 75, 87, 99;

    A= 03, 10, 22, 34, 41;

    K= 57, 69, 76, 88, 95;

    From the above deductions, we can find that option (a.) is the most appropriate answer.

    Directions: In Question nos. 2 to 7, select the related word/letters/number from the given alternatives.

    2) Insects : Entomology : : Snakes : ?

    a) Agrology

    b) Mycology

    c) Cetology

    d) Ophiology

    Ans. (d.)

    Explanation: Entomology is the science of studying insects. Similarly, Ophiology is the branch of zoology that deals with snakes.

    3) Kidneys: Nephron : : Central Nervous System : ?

    a) Brain

    b) Cerebrum

    c) Spinal cord

    d) Neurons

    Ans. (d.)

    Explanation: Nephrons are the functional units in the kidney. Similarly, Neurons are a specialized cell transmitting nerve impulses.

    SSC CGL 2018 General Intelligence and Reasoning Preparation Strategy: Detailed Topic-wise Syllabus

    4) Y2 : 4 : : V2 : ?

    a) 16

    b) 49

    c) 9

    d) 25

    Ans. (d.)

    Explanation: ‘Y’ is the second letter in the alphabetic series from the last and the square of 2 is 4. Similarly, ‘V’ is the fifth letter in the alphabetic series from the last. Hence, the required answer will be 25.

    5) JOKE: GLHB : : RISK : ?

    a) OFPH

    b) SJTL

    c) ULVN

    d) QHRJ

    Ans. (a.)

    Explanation: JOKE ------(-3)(-3)(-3)(-3) ----------- GLHB;

    Similarly, RISK ------(-3)(-3)(-3)(-3) ----------- OFPH.

    6) 4 : 17 : : 7 : ?

    a) 49

    b) 51

    c) 48

    d) 50

    Ans. (d.)

    Explanation: (4)2 +1 = 17; Similarly, (7)2 + 1 = 50;

    7) DFHJ : WUSQ : : HJLN : ?

    a) PRTW

    b) RTVX

    c) TWYZ

    d) SQOM

    Ans. (d.)

    Explanation:   DFHJ ----- (4)(6)(10)(12); positions of these letters from the starting in the alphabetic series. Similarly, WUSQ has the same position from the last of the alphabetic series.

    HJLN ------  (8)(10)(12)(14);

    Hence, the required answer will be SQOM.

    Directions: In Question nos. 8 to 10, a series is given, with one/two term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

    8) FAK, IEM, LIO,   ? .

    a) MNO

    b) OPQ

    c) NOP

    d) OMQ

    Ans. (d.)

    Explanation:  FAK ------ (+3)(+4)(+2) ------- IEM ------ (+3)(+4)(+2) ------- LIO ------ (+3)(+4)(+2) ------- OMQ.

    9) 3, 5, 35, 10, 12, 35, ___, ___

    a) 17, 19

    b) 19, 35

    c) 19, 24

    d) 22, 35

    Ans. (a.)

    Explanation: we can group these numbers in the following manner-

    (3, 5, 35), (10, 12, 35) and (x, y, z); here, we have to find x, y, and z;

    In the above series, first and second numbers are in arithmetic progression with common difference 7. Besides this, third number remains unchanged.

    Hence, the value of (x, y, z) == (17, 19, 35);

    10) 36, 34, 30, 28, 24,  ?  

    a) 20

    b) 22

    c) 26

    d) 23

    Ans. (b.)

    Explanation: The given series alternatively progresses by subtracting 2 and 4 respectively. Hence, the required number will be 22.

    Directions: In Question nos. 11 to 13, from the given alternative words, select the words which cannot be formed using the letters of the given word.

    11) SUPERINTENDENT

    a) INTENSE

    b) DENTIST

    c) OCTOR

    d) NURSE

    Ans. (c.)

    Explanation: All except the letter ‘O’ are present in the given word. Hence, option (c.) is the right answer.

    12) INCONVENIENCE

    a) CONCEIVE

    b) CONVINCE

    c) CONSCIENCE

    d) CONVENE

    Ans. (c.)

    Explanation: All except the letter ‘S’ are present in the given word. Hence, option (c.) is the correct answer.

    13) DISTRIBUTION

    a) SITUATION

    b) TUTION

    c) DISTURB

    d) TRUST

    Ans. (a.)

    Explanation: All except the letter ‘S’ are present in the given word. Hence, option (a.) is the correct answer.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    Directions: In Question nos. 14 to 18, find the odd number/letters/number pair from the alternatives.

    14)

    a) Assassinate

    b) Kill

    c) Kidnap

    d) Murder

    Ans. (c.)

    Explanation: All except ‘Kidnap’ have the same meaning i.e. to terminate a person.

    15)

    a) 339

    b) 428

    c) 338

    d) 326

    Ans. (a.)

    Explanation: All except 339 are even numbers.

    16)

    a) 61 - 12

    b) 34 - 30

    c) 44 - 31

    d) 25 - 21

    Ans. (c.)

    Explanation: 61 – 12 ; => (6 + 1) – (1 + 2); => 7 – 3;

    34 – 30 ; => (3 + 4) – (3 + 0); => 7 – 3;

    44 – 31; => (4 + 4) – (3 +1); => 8 – 4;

    25 – 21; => (2 + 5) – (2 + 1); => 7 – 3;

    Hence, option (c.) is the correct answer.

    17)

    a) IHJ

    b) ONP

    c) STR

    d) LKM

    Ans. (c.)

    Explanation:

    I ---- (-1) ------ H ----- (+2) ------ J;

    O ---- (-1) ------ N ----- (+2) ------ P;

    S ---- (+1) ------ T ----- (-2) ------ R;

    L ---- (-1) ------ K ----- (+2) ------ M;

    18)

    a) Berene

    b) Zurich

    c) Bristol

    d) Geneva

    Ans. (c.)

    Explanation: All except Bristol belong to Switzerland.

    Directions: In Question nos. 19 to 20, which answer figure will complete the pattern in the question figure?


    Ans. (a.)

    Explanation: All except option (a.) overlaps on the given problem figure.

    Ans. (a.)

    Explanation: All except option (a.) are either overlapping or not completing the given problem figure.

    Directions: In Question nos. 21 to 22, among the four answer figures which can be formed from the cut out pieces given in question figure.

    Ans. (c.)

    Explanation: All except option (c.) have not all the portions given in the problem figure.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Ans. (d.)

    Explanation: All except option (d.) have not all the given portions placed appropriately.

    Directions: In Question nos. 23 to 27, select the missing number from the given responses.

    23)

    a) 84

    b) 104

    c) 94

    d) 74

    Ans.

    Explanation: 11 x 12 = 132; 6 x 9 = 54; Hence, 132 – 54 = 78;

    Similarly, 14 x 10 = 140; 7 x 8 = 56; Hence, 140 – 56 = 84;

    24)

    a) 575

    b) 340

    c) 615

    d) 729

    Ans. (d.)

    Explanation:

    (1)3 = 1

    (6)3 = 216

    (7)3 = 343

    (2)3 = 8

    (5)3 = 125

    (8)3 = 512

    (3)3 = 27

    (4)3 = 64

    (9)3 = 729

    (1+8+27) = 36;

    36 -(1)2 = 35;

    (216+125+64) = 405;

    405-(2)2 = 401;

    (343+512+729) = 1584;

    1584-(3)2 = 1575;

    25)

    a) 25

    b) 27

    c) 26

    d) 23

    Ans. (c.)

    Explanation: (2)2 + 1 = 5;

    (3)2 + 1 = 10;

    (5)2 + 1 = 26;

    (7)2 + 1 = 50;

    (11)2 + 1 = 122;

    26)

    a) 200

    b) 92

    c) 128

    d) 30

    Ans. (a.)

    Explanation: (2 + 6) * 4 = 32; (7 + 3) * 5 = 50; (12 + 8) * 10 = 200;

    27)

    a) 60

    b) 84

    c) 120

    d) 27

    Ans. (b.)

    Explanation:  

    4*3*2 + 8 = 32;

    5*3*1 + 9 = 24;

    7*3*3 + 7 = 70;

    Similarly, 2*9*4 + 12 = 84;

    28) Kailash walks 3kms to east and turns south and walks 4kms. Again turns west and walks 6kms. How far is he from the starting point?

    a) 3 kms

    b) 6 kms

    c) 7 kms

    d) 5 kms

    Ans. (d.)

    Explanation: The required distance = sqrt[(4)2 + (3)2] = 5 kms.

    29) In a certain language FASHION is coded as FOIHSAN. How is PROBLEM coded in that code?

    a) ROBLEMP

    b) PELBORM

    c) PRBOELM

    d) RPBOELM

    Ans. (b.)

    Explanation:

    F

    A

    S

    H

    I

    O

    N

     

    Similarly

    P

    R

    O

    B

    L

    E

    M

    F

    O

    I

    H

    S

    A

    N

    P

    E

    L

    B

    O

    R

    M

    Hence, option (b.) is the correct answer.

    Directions: In Question nos. 30 to 32, identify the diagram that best represents the relationship among classes given below:

    30) Tigers, Lions, Animals?

    Ans. (c.)

    Explanation: Tigers and Lions are animals.

    31) Languages, English, and Kannada?


    Ans. (a.)

    Explanation: English and Kannada both are languages.

    32) Professors, Researchers, Scientists


    Ans. (a.)

    Explanation: A professor can be researcher and scientist & so on. Hence, option (a.) is the right answer.

    Directions: In Question nos. 33 to 34, one or two statements is given followed by two conclusions/assumptions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer.

    33) Statements:

    1. Some Politicians are social workers.

    2. All Doctors are social workers.

    Conclusions

    I. Some Doctors are Politicians

    II. Some Social workers are Doctors as well as Politicians

    a) Neither conclusion I nor II follow.

    b) Only conclusion I follow.

    c) Both conclusions I and II follow.

    d) Only conclusion II follow.

    Ans. (a.)

    Explanation: The following figure explains the above given statements-

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    34) Statements: The crop condition continues to be critical even after the rains.

    Conclusions:

    I. The crop condition was not critical before rains.

    II. The crop condition was expected to improve after the rains.

    a) Only conclusion II follow.

    b) Neither conclusion I nor II follow.

    c) Both conclusions I and II follow.

    d) Only conclusion I follow.

    Ans. (a.)

    Explanation: if the crop continues to be critical even after the rains. It means that the crop condition was expected to improve after the rain. Hence, only conclusion (II) is implicit.

    35) If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

    Ans. (a.)

    Explanation: The mirror is placed on the top. Hence, the answer figure will be 180 degree inversion of the given figure vertically.

    36) After interchanging + and –, 8 and 7, which one of the following becomes correct?

    a) 2 x 8 + 6 – 9 = 25

    b) 8 – 7 + 3 x 5 = 35

    c) 6 + 8 x 2 – 7 = 0

    d) 8 x 2 + 7 – 6 = 9

    Ans. (c.)

    Explanation:

    Option (a.): 2 x 7 – 6 + 9 = 25; => 17 = 25; which is wrong.

    Option (b.):  7 + 8 – 3 x 5 = 35; => 2 = 35; which is wrong.

    Option (c.): 6 – 7 x 2 + 8 =0; 14 = 14; which is true;

    37) If a paper is folded in a particular manner and a punch is made, when unfolded this paper appears as given below in the question figure. Find out the manner in which the paper is folded and the punch is made from the answer figures given.

    Ans. (d.)

    Explanation: If we imagine to unwrap the option (d.), then we can get the problem figure.

    38) In a certain code 'GARNISH' is written as 'RGAINHS'. How will "GENIOUS" be written in that code?

    a) NGEOISU

    b) NEGIOUS

    c) GENOISU

    d) ENGOIUS

    Ans. (a.)

    Explanation:

    G

    A

    R

    N

    I

    S

    H

     

    Similarly

    G

    E

    N

    I

    O

    U

    S

    R

    G

    A

    I

    N

    H

    S

    N

    G

    E

    O

    I

    S

    U

    Directions: In Question nos. 39 to 40, arrange the following words as per order in the dictionary.

    39) (1) Convince (2) Converge (3) Convenience (4) Convalesce (5) Converse

    a) 1, 4, 3, 2, 5

    b) 4, 2, 2, 1, 5

    c) 4, 3, 2, 5, 1

    d) 4, 2, 5, 3, 1
    Ans. (c.)

    Explanation: The sequence of the given words as per the English Dictionary-

    Convalesce (4)> Convenience (3)> Converge (2)> Converse (5) > Convince (1);

    40) (1) Consume (2) Consciousness (3) Conscience (4) Conservation (5) Consequence

    a) 3, 2, 5, 4, 1

    b) 3, 1, 2, 5, 4

    c) 3, 5, 2, 4, 1

    d) 3, 2, 1, 5, 4

    Ans. (a.)

    Explanation: The sequence of the given words as per the English Dictionary-

    Conscience (3) > Consciousness (2) > Consequence (5) > Conservation (4) >  Consume (1);

    41) Select from the alternatives an appropriate term that is identical to the term given in the question.

    A   C   E   G

    a) O Q S U

    b) G H J N

    c) I J L M

    d) B D E F

    Ans.

    Explanation: A ----(+2) ------- C ------(+2) ------ E --------(+2) ---------- G;

    Similarly, O ----(+2) ------- Q ------(+2) ------ S --------(+2) ---------- U;

    42. If ‘+' means ‘– ‘, ‘– ‘ means 'x', 'x' means ‘÷ ' and ' ÷ ' means ‘+’. Which combination will give you the value of ‘0’ in 42*4*12*20*6?

    a) ÷  +  x  -

    b) +  –  ÷  x

    c) –  ÷  x  +

    d) x  –  ÷  +

    Ans. (a.)

    Explanation:

    42 x 4 / 12 – 20 + 6 = 0; Since, notations for these symbols are changed as per the question. Hence, option (a.) is the right answer.

    43) Six members of a family namely A, B, C, D, E, F are traveling together. 'B' is the son of C but C is not the mother of B. A and C are married couple. E is the brother of C. D is the daughter of A. F is the brother of B. How many male members are there in the family?

    a) 4

    b) 2

    c) 1

    d) 3

    Ans. (a.)

    Explanation:

    How SSC promotes their officers recruited through CGL entry?

    44) Ann, Bill and Ken shared some stamps in the ratio 2:3:4. After a game the ratio became 5:2:2. If Ann won 21 stamps how many did Ken lose?

    a) 7

    b) 28

    c) 14

    d) 21

    Ans. (c.)

    Explanation:  2: 3: 4 ----------- (After a game) --------- 5: 2: 2;

    3x = 21; => x = 7;

    Hence, ken loses = 2*7  = 14;

    45) If ROME is written as MORE then DARE is written as:

    a) RDEA

    b) RAED

    c) RDAE

    d) RADE

    Ans. (d.)

    Explanation:

    R

    O

    M

    E

    Similarly,

    D

    A

    R

    E

    M

    O

    R

    E

    R

    A

    D

    E

    46) Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

    BR_ _NB_O_NB

    a) OWRW

    b) OWOW

    c) WNWN

    d) RORO

    Ans. (a.)

    Explanation:

    B R O W N B R O W N B

    47) If a paper is folded as shown in figure to form a cube, then the pairs of opposite faces are:

    Ans. (b.)

    Explanation: If we imagine the formation of cube, then option (b.) would be the most appropriate answer.

    48) Raju drives 25 km north and turns left and travels 5 km and reaches point’0’. He then turns right and covers another 5 kms. Afterwards turns to east and drives 5 km. How much distance he has to travel to go back to the starting point?

    a) 30 kms

    b) 20 kms

    c) 35 kms

    d) 25 kms

    Ans. (a.)

    Explanation: From the figure given below, we can deduce that the distance between starting and end point will be 30 kms.

    49) There are deer and peacocks in a zoo. By counting heads they are 80. The number of their legs is 200. How many peacocks are there?

    a) 30

    b) 50

    c) 60

    d) 20

    Ans. (c.)

    Explanation: let number of deer = x; the number of peacocks = y;

    x + y = 80; 4x + 2y = 200;

    By solving these equations, we can get- x = 20 and y= 60;

    50) Select the answer figure in which the question figure is hidden.

    Ans. (b.)

    Explanation: After superimposing the given figure on every option, we can observe that option (b.) is the most suitable answer.

    Revised Salary of SSC CGL posts after 7th Pay Commission?

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF