Search

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 29th Aug 2016: General Awareness

Find 25 solved questions of General Awareness asked in SSC CGL tier-1 exam held on 29thAugust, 2016 (Morning shift) with proper analysis to prepare study plan for upcoming SSC CGl exams.

May 17, 2018 18:57 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
SSC CGL solved paper
SSC CGL solved paper

In this article, you will find 25 solved questions of General Awareness asked in SSC CGL tier-1 exam held on 29thAugust, 2016 (Morning shift). Please find the questions distribution in this examination in the table given below-

Sub-topics

No. of questions

Geography

2

Indian Culture

1

Indian Environment

1

Economics

4

Indian Politics

4

Physics

2

Chemistry

2

Biology

3

Computer

1

Important dates and others

3

Sports

1

Current affairs

1

From the above table, we can conclude that SSC has asked more questions from Economics, Politics, Biology, and others. The levels of questions were very typical and require attentive reading. Hence, we recommend you to spend more time on these topics to excel in upcoming SSC CGL exams. Let us go through the questions-

Question 1. In a Parliamentary form of Government ___________

a. The Legislature is responsible to the Judiciary
b. The Executive is responsible to the Legislature.
c. The Legislature is responsible to the Executive
d. The Judiciary is responsible to the Legislature

Ans. The Executive is responsible to the Legislature.

Explanation:- In parliamentary system, the executive is responsible to the legislature and prime minister leads the executive branch of the Government of India.

Question 2.Which of the following statements is correct about the President of India ?

a. Addresses first session of Parliament after each General Election.
b. Addresses first session of Parliament at the beginning of each year
c. Addresses every session of Parliament
d. Never addresses Parliament

Ans. Addresses first session of Parliament after each General Election.

Explanation:-  In Indian democratic system, the President addresses first session of Parliament after each general election.

Question 3.Which of the following periodicals is not correctly matched with its editor?

a. Bande Mataram:Aurobindo Ghosh
b. New India:Bipin Chandra Pal
c. Yugantar:Bhupendranath Dutta
d. Sandhya:Barindra Ghosh

Ans. Sandhya:Barindra Ghosh

Explanation:- Sandhya periodical was founded by B.B. Upadhyaya.

SSC CGL 2018 General Awareness (GA) and General Knowledge (GK): Detailed Topic-wise Syllabus

Question 4.Silk worms feed on

a. Basil leaves
b. Curry leaves
c. Rose leaves
d. Mulberry leaves

Ans. Mulberry leaves

Explanation:- Silkworms only eat mulberry leaves and/or artificial silkworm diet (Silkworm Chow).

Question 5.Who among the following has been appointed the new Coach of the Indian Cricket team by the BCCI recently?

a. Saurav Ganguly
b. Anil Kumble
c. Rahul Dravid
d. S. R. Kulkarni

Ans. Anil Kumble

Explanation:- On 24 June 2016 he was appointed as the head coach of the Indian Cricket Team by BCCI for a period of one year but resigned due to untenable differences with the captain.

Question 6.What is the product formed when sodium bicarbonate is heated strongly?

a. Sodium Carbonate
b. Sodium Hydroxide
c. Sodium Peroxide
d. Sodium Monoxide
Ans. Sodium Carbonate

Explanation:- Sodium hydrogen carbonate has the chemical formula NaHCO3. When it is heated above about 80°C it begins to break down, forming sodium carbonate, water, and carbon dioxide. This type of reaction is called a thermal decomposition.

Question 7.Mission Indradhanush - a programme introduced recently in the country by the NDA Government is related to:

a. Systematic immunization of children against disease
b. Providing insurance cover to farmers against crop failure
c. Development of fisheries in rural areas
d. Development of multiple cropping in hilly region
Ans. Systematic immunization of children against disease

Explanation:- Mission Indradhanush is a health mission of the government of India. It was launched by Union Health Minister J. P. Nadda on 25 December 2014. It aims to immunize all children under the age of 2 years, as well as all pregnant women, against seven vaccine preventable diseases. 

Question 8.Who among the following Indians has been honoured by a special Oscar?

a. Mahesh Bhatt
b. Satyajit Ray
c. Mira Nair
d. G.P.Sippy

Ans. Satyajit Ray

Explanation:- The Academy of Motion Picture Arts and Sciences awarded Ray an Honorary Oscar in 1992 for Lifetime Achievement.

Question 9.What situation would result if Government expenditure exceeds the Government revenue on Current Account?
a. Deficit budgeting
b. Zero-based budgeting
c. Performance-based budgeting
d. Surplus budgeting

Ans. Deficit budgeting

Explanation:- Deficit financing is a result when a Government expends more than its revenue on current account.

Question 10.Disguised unemployment in India is mainly related to

a. Agricultural sector
b. Rural Area
c. Factory sector
d. Urban Area

Ans. Agricultural sector

Explanation:- Disguised unemployment exists, where part of the labor force is either left without work or is working in a redundant manner, where worker productivity is essentially zero. It is unemployment that does not affect aggregate output.

SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

Question 11.Which of the following is not guaranteed by Indian Constitution?

a. Right to Equality
b. Right of religious freedom
c. Right to Constitutional remedies
d. Right to free education for all

Ans. Right to free education for all

Explanation:- Indian constitution does not contain any obligation towards the free education for all citizens.

Question 12.A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a:

a. strait
b. Sound
c. Bay
d. Fjord

Ans. Bay

Explanation:- A bay is a coastal body of water that directly connects to a larger main body of water, such as an ocean, lake.

Question 13.Punjab has a large number of inundation canals drawing water from

a. Jhelum river
b. Chenab river
c. Beas river
d. Sutlej river

Ans. Sutlej river

Explanation:- The Sutlej River is the longest of the five rivers that flow through the historic crossroads region of Punjab in northern India and many canals are diverted to this region from the river for irrigation purposes.

Question 14.The sexual reproductive organs of aspergillus are :

a. Spermatium and Oogonium
b. Antheridium and Oogonium
c. Spermatium and Ascogonium
d. Antheridium and Ascogonium

Ans. Antheridium and Ascogonium

Explanation:- Sexual reproduction takes place by the formation of antheridium and ascogonium.

Question 15.Stars twinkle but planets do not twinkle because

a. they emit light of a constant intensity
b. their distance from the earth does not change with time
c. they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
d. they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable

Ans. they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable.

Explanation:- Answer depicts the explanation as well.

Question 16.Which of the following is not true about X-rays?
a. have low penetrating power
b. travel with the speed of light
c. Can be reflected or refracted
d. can affect photographic plates

Ans. have low penetrating power

Explanation:- X-rays has high penetrating power and travels with the speed of light.

Question 17._____changes each time it is installed to avoid detection by antivirus software.

a. Polymorphic virus
b. worm
c. logic bomb
d. Trojan horse

Ans. Polymorphic virus

Explanation:- A polymorphic virus is a complicated computer virus that is a self-encrypted virus designed to avoid detection by a scanner. Upon infection, the polymorphic virus duplicates itself by creating usable, albeit slightly modified, copies of itself.

Question 18. Which one of the following weeds is effective in controlling water pollution caused by industrial effluents?

a. Parthenium
b. Elephant grass
c. Water hycinth
d. Mogar grass

Ans. Parthenium

Explanation:- Carbonized parthenium can be used for removal of dyes, heavy metals, nitrates and phenols from water.

SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

Question 19.One of the following is also called as World Bank
a. IMF
b. IBRD
c. WTO
d. IDA

Ans. IBRD

Explanation:- The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is an international financial institution that offers loans to middle-income developing countries and it is also known as the World Bank.

Question 20.The book entitled, 'Playing it my way' has been authored by
a. Sachin Tendulkar
b. V V S Laxman
c. Saurav Ganguly
d. Chetan Chauhan

Ans. Sachin Tendulkar

Explanation:- Playing It My Way is the autobiography of former Indian cricketer Sachin Tendulkar. It was launched on 5 November 2014 in Mumbai.

Question 21.Which of the following is an example of Cartel?

a. OPEC
b. IMF
c. WTO
d. UNO

Ans. OPEC

Explanation:- A cartel is an association of manufacturers or suppliers with the purpose of maintaining prices at a high level and restricting competition.

Question 22.Sullage water is‌‌‌‌_______

a. Waste water released from kitchen
b. waste water released from toilets
c. waste water released from factories
d. waste water released from hospitals
Ans. Waste water released from kitchen

Explanation:-Sullage water is water-waste from household sinks, showers, and baths, but not waste liquid or excreta from toilets.

Question 23.Who was the first woman Chief Minister of Uttar Pradesh?

a. Annie Besant
b. Mayawati
c. Vijayalakshmi Pandit
d. Sucheta Kriplani

Ans. Sucheta Kriplani

Explanation:- Sucheta Kriplani was an Indian freedom fighter and politician. She was India's first woman Chief Minister, serving as the head of the Uttar Pradesh government from 1963 to 1967.

Question 24.The most pure form of carbon among the options is

a. Anthracite
b. Lampblack
c. Graphite
d. Wood Charcoal

Ans. Anthracite

Explanation:- Anthracite is a type of coal of a hard variety that contains relatively pure carbon and burns with little flame and smoke.

Question 25.Chalukya temples (Jain temples) at Dilwara are situated in

a. Madhya Pradesh
b. Uttar Pradesh
c. Rajasthan
d. Haryana

Ans. Rajasthan

Explanation:- The Dilwara Temples of India are located about 2½ kilometres from Mount Abu, Rajasthan's only hill station.

SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

Related Stories