Search

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 2 Sep 2016: General Awareness

Find 25 solved questions of General Awareness asked in SSC CGL tier-1 exam held on 2ndSeptember, 2016 (Morning shift). Read all questions here in detail-

Jun 6, 2018 19:47 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
SSC CGL solved paper
SSC CGL solved paper

In this article, you will get 25 solved questions of General Awareness asked in SSC CGL tier-1 exam held on 2ndSeptember, 2016 (Morning shift). Please have a look at the table containing distribution of questions in this examination-

Sub-topics

No. of questions

Geography

5

History

1

Indian Environment

1

Economics

2

Indian Politics

1

Physics

3

Chemistry

2

Biology

2

Computer

1

Sports

3

Important dates, Awards, and others

2

Current affairs

2

 From the above observations, we can conclude that SSC had asked maximum questions from Physics, Chemistry, Geography, Sports, and Awards/Important dates/others. The level of questions were very difficult and require deep study of journals & newspapers. Hence, we strongly recommend you to allocate more time on such topics to score high in upcoming SSC CGL exams. Let us go through these questions-

Question 1.Who among the following Sikh Gurus had laid the foundation of Amritsar?

a. Guru Amar Das

b. Guru Ram Das

c. Guru Arjan Dev

d. Guru Har Govind

Ans. Guru Ram Das

Explanation: Guru Ramdas was the fourth master in Sikhism and known as the founder of ‘Amritsar’ city.

Question 2.In the 42nd Constitutional Amendment 1976, which word was added to the Preamble?

a. Democratic

b. Equality

c. Secular

d. Socialist

Ans. Secular

Explanation: The 42nd Amendment amended Preamble and changed the description of India from "sovereign democratic republic" to a "sovereign, socialist, secular, democratic republic" and also changed the words "unity of the nation" to "unity and integrity of the nation".

Question 3.Which monument is known as "The National Monument of India”?

a. India Gate

b. Gateway of India

c. Raj Ghat

d. Red fort

Ans. India Gate

Explanation: The India Gate is a war memorial located astride the Rajpath. It is also known as “The National Monument of India”.

SSC CGL 2018 General Awareness (GA) and General Knowledge (GK): Detailed Topic-wise Syllabus

Question 4.Which of the following country has recently declared 3 month emergency following a failed military coup?

a. Sudan

b. Turkey

c. Maldives

d. Syria

Ans. Turkey

Explanation: Turkish President Recep Tayyip Erdogan had announced a three-month state of emergency following the failed military coup on 15 July 2016 under the Article 120 of Turkish constitution.

Question 5.The award which, the famous writer and social activist Mahasweta Devi, who passed away recently, did not win

a. Sahity Akademi Award

b. Jnanpith Award

c. Magsaysay Award

d. Padam Vibhushan

Ans. Padam Vibhushan

Explanation: She won the Padma-vibhusan award in 2006 but not in 2016.

Question 6.Which place is said to be the Manchester of South India?

a. Coimbatore

b. Salem

c. Thanjavur

d. Madurai

Ans. Coimbatore

Explanation: Coimbatore is called the "Manchester of South India" due to its extensive textile industry, fed by the surrounding cotton fields.

Question 7.A galvanometer can be converted into a voltmeter by connecting with it a

a. high resistance in parallel

b. low resistance on parallel

c. high resistance on series

d. low resistance in series

Ans. high resistance on series

Explanation: A meter can be calibrated as a DC voltmeter by placing a resistor in series with the meter coil.

Question 8.In computer processing, __________ selects processes from the pool and loads them into memory for execution.

a. Job Scheduler

b. Resource Scheduler

c. CPU Scheduler

d. Process Scheduler

Ans. Job Scheduler

Explanation: A job scheduler is a computer application for controlling unattended background program execution of jobs by loading them into memory for execution.

Question 9.Name the first cricketer to score 1000 runs in an innings in any competitive match

a. Prithvi Shaw

b. Pranav Dhanawade

c. Virat Kohli

d. Shikhar Dhawan

Ans. Pranav Dhanawade

Explanation: On 4 and 5 January 2016, he became the first person to score more than 1,000 runs in one innings in an officially recognised match. He scored 1,009 not out, from 323 balls, for K. C. Gandhi High School of the Kalyan administrative district.

Question 10.The beach sands of Kerala are rich in

a. Calcium

b. Radium

c. Thorium

d. Manganese

Ans. Thorium

Explanation:India has the largest reserve of Thorium according to the USGS estimates and Kerala accounts for 16% of it, especially the beaches in Kerala.

SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

Question 11.During which of the following operating conditions of an automobile, carbon monoxide content in exhaust gas is maximum?

a. Acceleration

b. Cruising

c. Idle running

d. Deacceleration

Ans. Idle running

Explanation: Idling refers to running a vehicle's engine when the vehicle is not in motion. It is estimated that Idle running left the maximum CO in the exhaust.

Question 12.India's first Railway University will come up at

a. Vadodara, Gujarat

b. Bengaluru, Karnataka

c. Hyderabad, Andra Pradesh

d. Lucknow, Uttar Pradesh

Ans. Vadodara, Gujarat

Explanation: India’s first railway university will be set up in Vadodara, Gujarat, which will help in carrying out innovation and modernization for the Indian Railways.

Question 13.The Himalayas is the example of ____

a. Fold mountains

b. Block mountains

c. Ancient mountains

d. Residual mountains

Ans. Fold mountains

Explanation: Fold mountains like Himalayas form when two tectonic plates move towards each other at a convergent plate boundary and formation took place from sedimentary rocks that accumulate along the margins of continents.

Question 14.The largest irrigation canal in India is _____________

a. Yamuna canal

b. Indira Gandhi canal

c. Sirhand canal

d. Upper Bari Doab canal

Ans. Indira Gandhi canal

Explanation: The Indira Gandhi Canal is one of the largest canal projects in India. It starts from the Harike Barrage at Harike, a few kilometers below the confluence of the Satluj and Beas rivers in the Indian state of Punjab.

Question 15.Even after sunset, the air near the Earth's surface continue to receive heat due to

a. Insolation

b. Terrestrial Radiation

c. Conduction

d. Convection

Ans. Terrestrial Radiation

Explanation: Earth's surface absorbs solar radiation and emits terrestrial radiation. That is why air near the earth surface continue to remain warm.

Question 16.At the Rio Olympics, who was the flag bearer of the Indian contingent?

a. Narsingh Yadav

b. Abhinav Bindra

c. Dipa Karmakar

d. Sania Mirza

Ans. Abhinav Bindra

Explanation: Abhinav Bindra is the world shooting champion at Beijing Olympics. He was the flag bearer of India in Rio Olympics 2016.

Question 17.A landscape which is caused due to the fissure in the earth along which one side has moved down with reference to the other is known as

a. Rift Valley

b. U Shaped Valley

c. V Shaped Valley

d. Hanging Valley

Ans. Rift Valley

Explanation: A rift valley is formed on a divergent plate boundary, a spreading apart of the  surface,which is subsequently further deepened by the forces of erosion.

Question 18.The largest artery in human body is

a. Aorta

b. Capillary

c. Vena cava

d. Pulmonary vein

Ans. Aorta

Explanation: The largest artery is the aorta, the main high-pressure pipeline connected to the heart's left ventricle. The aorta branches into a network of smaller arteries that extend throughout the body. 

SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

Question 19.An eudiometer measures

a. Atmospheric pressure

b. Time

c. Volume of gases

d. Vapour pressure

Ans. Volume of gases

Explanation:eudiometer is a laboratory device that measures the change in volume of a gas mixture following a physical or chemical change.

Question 20.Trinitrotoluene is

a. used to melt metals

b. used to fuse two metals

c. used as an abrasive

d. used as an explosive

Ans. used as an explosive

Explanation: Tri-Nitro Toluene is a yellow chemical compound, which is used as explosives.

Question 21.In a cut motion, when the amount of demand is reduced by Rs 100/- , it is known as

a. Disapproval of policy cut

b. Economy cut

c. Vote on Account

d. Token cut

Ans. Token cut

Explanation: When a token cut motion is moved, a token amount of Rs 100 is cut from the total grants under a head to express the displeasure of the opposition to the scheme or head under which the demand is laid out.

Question 22.One of the leading producers of asbestos in the world is

a. Australia

b. Russia

c. Canada

d. Armenia

Ans. Russia

Explanation: In 2015, the Russian Federation was the largest producer with about 55% world share followed by China (20%), Brazil (15.6%), and Kazakhstan (10.8%).

Question 23.Beighton Cup is associated with which of the following?

a. Cricket

b. Hockey

c. Football

d. Volleyball

Ans. Hockey

Explanation: Beighton Cup is organised by Bengal Hockey Association and is one of the oldest field hockey tournament in India.

Question 24.If Reserve Bank of India reduces the cash reserve ratio, it will :

a. increase credit creation

b. decrease credit creation

c. have no impact on credit creation

d. have no definite impact on credit creation

Ans. increase credit creation

Explanation: Credit creation is the reciprocal of the CRR.

Question 25.Nitrification is the biological process of converting

a. N2 into nitrate

b. N2 into nitrite

c. Ammonia into nitrite

d. Ammonia into N2

Ans. Ammonia into nitrite

Explanation: Nitrification is the biological oxidation of ammonia or ammonium to nitrite followed by the oxidation of the nitrite to nitrate.

SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

Related Stories