Search

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 29thAugust 2016: General Intelligence & Reasoning

Find all 25 solved questions of General Intelligence & Reasoning asked in SSC CGL tier-1 exam held on 29thAugust, 2016 (Morning shift).

May 18, 2018 19:00 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
SSC CGL solved paper
SSC CGL solved paper

In this article, we have provided 25 solved questions of General Intelligence & Reasoning asked in SSC CGL tier-1 exam held on 29thAugust, 2016 (Morning shift). Please find the questions distribution for this paper in the table given below-

Sub-topics

No. of questions

Analogy

3

Alphabet test

2

Arithmetical Reasoning

2

Mathematical Operations

2

Inserting the missing character

1

Series

2

Odd one out

3

Statement and conclusions

1

Direction sense test

1

Analytical reasoning

1

Coding-Decoding

1

Matrix

1

Mirror Image

1

Venn Diagrams

1

Paper Folding & Cutting

1

Completion of incomplete pattern

1

Embedded figure

1

 From the above table, we can observe that questions are distributed from all the important topics of General Intelligence & Reasoning. Almost no topic is left. However, questions asked from analogy, series, odd one out, and mathematical operations were in higher numbers. Hence, from this observation, we can conclude that you must prepare each topic of the syllabus of General intelligence & reasoning directed by SSC in its notification. Now, Let us have a look of the questions-

Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
Foot : Man :: Hoof : ?

a.Leg
b.Dog
c.Horse
d.Shoe

Ans.  Horse

Explanation: Foot is the lower extremity of the leg below ankle in human beings. Similarly, Hoof is the horny part of the foot of an ungulate animal, especially a horse.

Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
ACEG : ZXVT :: IKMO : ?

a.MNOP
b.PQRS
c.RPNL

d.LNPR

Ans.  RPNL

Explanation: The following figure will explain the stated problem in efficient manner-

Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
68 : 130 :: 222 : ?

a.345
b.365
c.355
d.350

Ans. 350

Explanation: As 68= (4)3+4 ;

130= (5)3+5;

222 =(6)3+6;

Similarly, the answer figure will be=(7)3+7= 350.

SSC CGL 2018 General Intelligence and Reasoning Preparation Strategy: Detailed Topic-wise Syllabus

Question 4.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

a.MARCH
b.MAY
c.JUNE
d.DECEMBER

Ans.  JUNE

Explanation: All except June contain 31 days.

Question 5. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

a.CZHK
b.SENO
c.XUBU
d.MLAG

Ans.  XUBU

Explanation: In all strings except XUBU, no letter is repeated twice.

Question 6. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

a. 1 : 8
b.27 : 64
c.125 : 218
d.323 : 512

Ans.  125 : 218

Explanation: The above options follows x3: (1 + x)3 except option(c.).

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Follicle 2.Folk 3.Follow 4.Foliage

a.4, 2, 1, 3
b.3, 4, 2, 1
c.4, 3, 1, 2
d.2, 4, 3, 1

Ans.  4, 2, 1, 3

Explanation: As per the English Dictionary, the most exact sequence in ascending order will be-

Foliage> Folk> Follicle> Follow. Hence, option(a.) will be the correct answer.

Question 8. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
8, 15, 29, 53, ?

a.106
b.100
c.108
d.102

Ans.  102

Explanation: 15= 8*2 -1;

29= 15*2 – 2;

53= 29*2 – 3;

Similarly, the next number in the series will be= 53*2 - 4= 102.

Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
WFB, TGD, QHG, ?

a.NIL
b.NIK
c.NLK
d.NJL

Ans.  NIK

Explanation: The series progress in (-3)/(+1)/(+2) increments. Hence,

QHG ------------ (-3)/(+1)/(+2) ----------- NIK.

Question 10.The average age of 19 boys in a class is 21 years. If the teacher's age is included, the average increases to 22 years. What is the teacher's age?

a.39 years
b.41 years
c.40 years
d.44 years

Ans.  41 years

Explanation: the total of all boys ages = 19*21= 399.

The total of all persons ages including teacher= 22*20= 440;

Hence, the age of teacher= 440-399= 41;

SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

Question 11.A man is 3 years older than his wife and four times as old as his son. If the son becomes 15 years old after 3 years. Then what is the present age of the wife?

a.60 years
b.51 years
c.48 years
d.45 years

Ans.  45 years

Explanation: Man= Wife + 3;

Man= 4*Son;

After 3 years, Son= 15 years; hence, the current age of Son= 12 years;

Therefore, Man’s current age= 12*4=48 years.

Hence, the age of his wife= 48-3= 45 years;

Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letter of the given word: 
UNIVERSALISATION

a.NATION
b.CURTAIN
c.LIVER
d.AVIATION

Ans.  CURTAIN

Explanation: The given word does not letter ‘C’ in it. Hence, the word ‘CURTAIN’ cannot formed.

Question 13.If FRIEND is coded as HTKGPF then REVEAL will be coded as:
a.TGXFCN
b.TGXNGC
c.TXGNCG
d.TGXGCN

Ans.  TGXGCN

Explanation: FRIEND -------(+2) ---------- HTKGPF;

Similarly, REVEAL---------(+2) ------------- TGXGCN;

Question 14.Which of the following interchange of signs would make the equation correct?

5 + 3 x 8 - 12 ÷ 4 = 3

a.- and ÷
b.+ and x
c.+ and ÷
d.+ and -

Ans.  - and ÷

Explanation: Trying each one of the options, we will get-

5 + 3 x 8 /12 -4 = 3;

5 + 2 -4 =3;

3= 3; Hence, it holds true.

Question 15.Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the equation.
48 * 4 * 6 * 3 * 30

a.-, +, =, x
b.÷, =, x, +
c.÷, +, x, =
d.-, =, x, +

Ans.  ÷, +, x, =

Explanation: Trying each one of the options, we will get-

Option a.: 48 – 4 + 6 = 3 x 30; => 48 = 90, which is not true.

Option b.:  48 / 4 = 6 x 3 + 30; => 12 = 48, which is not true.

Option c.: 48 / 4 + 6 x 3 = 30; => 30 = 30; which is true.

Question 16.Find the missing number from the alternatives


a.125
b.175
c.225
d.250

Ans.  225

Explanation: As 20 – 9 = 11 * 11= 121;

24 – 11 = 13 * 13= 169;

Similarly, 32 – 17 = 15 * 15 = 225;

Question 17.Starting from a point, a person travels 3 km towards east and turns left and travels 4 km. Then again he turns to left by 45° and moves straight. Which direction is he facing now?
a.North-East
b.North-West
c.South-East
d.South-West

Ans.  North-West

Explanation: The diagram clearly states that the current direction of person is North-West.

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statement: If he works hard, he will be successful in life.

Conclusions: I. He is a hard worker.
Conclusions: II.
Hard work pays.
a.Both I and II follow
b.Only I follows
c.Only II follows
d.Neither I nor II follow

Ans.  Only II follows

Explanation:  Second one is the effect of the first one. Hence, only conclusion(II) follows.

SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

Question 19.How many rectangles can you see in the figure?


a.9
b.8
c.10
d.7

Ans.  9

Explanation: After counting all the rectangles, the correct answer will be 9 counting from left to right and right to left.

Question 20.Identify the diagram that best represents the relationship among classes given below
Tennis fans, Cricket players, Students
a.

b.

c.

d.

Ans.  a.

Explanation: the first option best describes the relationship among the given entities.

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

a.


b.

c.

d.

Ans.  a.

Explanation: Append each figure in the problem figure, then you will find that option(a.) is among the best ones.

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.


a.

b.

c.

d.

Ans.  b

Explanation: Superimpose the problem image on each options and you will find option(b.) image most suitable.

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

a.


b.

c.

d.

Ans.  a.

Explanation: Unfold the image and track the number of holes in it. Hence, option(a.) is the perfect match for the solution.

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?


a.

b.

c.

d.

Ans.  b.

Explanation: invert the image 180 degree vertically and you will get the option(b.) as answer.

Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g.,A can be represented by 02, 31, etc., and 'K' can be represented by 33, 78, etc. 
Similarly you have to identify the set for the word 'REST'

a.22, 20, 79, 99
b.66, 77, 68, 23
c.44, 77, 24, 87
d.22, 77, 79, 76

Ans.  66, 77, 68, 23

Explanation: let us find the numbers for the each letter of the given word-

R=01, 22, 44, 59, 66, 95

E= 04, 40, 55, 77, 99

S= 21, 56, 68, 79, 85

T= 00, 23, 41, 75, 87, 97

Considering the given options, only option(b.) satisfies it.

SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

Related Stories