SSC CHSL 2021 Exam Memory Based Geography GA Questions with Answers: Get Tier-1 General Awareness/GK Solved Paper

SSC CHSL 2021 Exam Memory Based Geography GA Questions with Answers: Check Memory Based Geography Questions that came in SSC CHSL Tier-1 2021 Online Exam held from 12th to 19th April 2021. 

Created On: Apr 20, 2021 15:14 IST
SSC CHSL 2021 Exam Memory Based Geography GA Questions with Answers: Get Tier-1 General Awareness/GK Solved Paper
SSC CHSL 2021 Exam Memory Based Geography GA Questions with Answers: Get Tier-1 General Awareness/GK Solved Paper

SSC CHSL 2021 Exam Memory Based Geography GA Questions with Answers: SSC CHSL 2020-21 Exam (Tier-1) was held from 12th to 19th April 2021 across different examination centres in India and has been postponed from 20th April 2021 onwards. In this article, we are going to share the important memory-based GEOGRAPHY questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for SSC CHSL Tier-1 2021 Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam.

Recent Stories:

SSC CHSL 2021 Exam Postponed from 20th April Onwards

Check SSC CHSL Tier-1 2021 Exam Analysis - Difficulty Level & Good Attempts

Check SSC CHSL 2021 Exam Memory Based Questions with Answers

Check SSC CHSL 2021 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

Check Last 7 Minute Tips to Score High in SSC CHSL 2021 Exam

Common Eligibility Test (CET) by National Recruitment Agency (NRA) for SSC/Railways RRB/IBPS Bank 2021 Exams

Let’s have a look at the Important Geography Questions that are being covered in the SSC CHSL 2021 Tier-1 Exam:

SSC CHSL 2021 Tier-1 Exam Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

1. In which national park hot air balloon safari has been started?

Answer: Bandhavgarh National Park (Madhya Pradesh) - India's premier hot air ballooning company Sky Waltz Balloon Safari launched a hot air balloon safari in Badhavgarh National Park and Tiger Reserve in association with Madhya Pradesh Tourism.

2. Which countries are part of Passex Exercise Dec 2020?

Answer: The Indian Navy (IN) undertook a Passage Exercise (PASSEX) with Russian Federation Navy (RuFN) in the Eastern Indian Ocean Region (IOR) from 4 to 5 December 2020.

Get Free Study Material for SSC CHSL 2021 Exam

3. Hoysaleswara Temple is located in which State?

Answer: Karnataka (Halebidu - a town located in Hassan District) - Hoysaleswara temple, also referred simply as the Halebidu temple, is a 12th-century Hindu temple dedicated to Shiva. It is the largest monument in Halebidu, a town in the state of Karnataka, India and the former capital of the Hoysala Empire.

4. According to census 2011, lowest population density is of which state?

Answer: Arunachal Pradesh - the state of Arunachal Pradesh has the lowest record of population density having just 17 per square kilometer.

Download Previous Year Papers of SSC CHSL Exam

5. According to Census 2011, which Indian District has the highest literacy rate?

Answer: Serchhip, Mizoram - As of 2011 census, it has the highest literacy rate in India (97.91%)

6. Largest Floating Solar Park in located in which State?

Answer: Telangana - India's biggest floating solar power plant by generation capacity (100MW) is being developed by the National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) at Ramagundam in Peddapalli district of Telangana.

SSC CHSL Syllabus and Exam Pattern Tier I, II and III (LDC/ DEO)

7. Which City is located along Saryu River?

Answer: Ayodhya, in Uttar Pradesh - The Sarayu is a river that originates in Uttarakhand and flows through Uttar Pradesh in India. It is a tributary of the Sharda River.

8. Gandhi Sagar Dam is situated in:

Answer: The Gandhi Sagar Dam is one of the four major dams built on India's Chambal River. The dam is located in the Mandsaur, Neemuch districts of the state of Madhya Pradesh.

SSC CHSL LDC/DEO Salary after 7th Pay Commission, Job Profile and Promotion Policy

9. Wooden Satellite belongs to which country?

Answer: Japan

10. Tamasha Dance is from which State?

Answer: Maharashtra - Tamasha is a traditional form of Marathi theatre, often with singing and dancing, widely performed by local or travelling theatre groups within the state of Maharashtra, India. It has also been the subject of several Marathi films.

11. The longest river of Nepal:

Answer: Karnali - The Karnali is the longest river of Nepal, flowing from the north to south through deep gorges to the Indian state of Uttar Pradesh, where it meets the Ganga.

12. Jhora Dance form is of which state?

Answer: Himachal Pradesh

13. Statue of Unity located in:

Answer: Gujarat - The Statue of Unity comes under the category of world's tallest statues and is located 3.5 km from a small town known as Kevadiya in Gujarat, India.

14. Khwaja Moinuddin Chishti Dargah is in:

Answer: Ajmer, Rajasthan

15. World Badminton Championship 2019 held in?

Answer: St. Jakobshalle in Basel, Switzerland

16. Statue of Liberty is along which river?

Answer: Hudson River

17. Patkai Hill is located in:

Answer: The Patkai Mountain Range is located at the India's North Eastern Border with Burma or Myanmar.

18. Tehri Dam is located in:

Answer: Bhagirathi River near Tehri in Uttarakhand

19. Headquarters of Khelo India Youth Games:

Answer: New Delhi

20. Tel and Ong are the tributaries of which of the following rivers?

Answer: Mahanadi River

21. Jog falls is situated in which State?

Answer: Karnataka on Sharavati river

22. Capital of Russia:

Answer: Moscow

23. Currency of Myanmar:

Answer: Kyat

24. Snake Boat Race takes place in which state?

Answer: Kerala

25. Kumbh Mela 2021 is being held in:

Answer: Haridwar, Uttarakhand

26. Capital of Dadra and Nagar Haveli:

Answer: Silvassa

27. PM of Netherlands:

Answer: Mark Rutte AC is a Dutch politician serving as the prime minister of the Netherlands since 2010.

28. Which of the following river does not fall in the Arabian Sea?

Comment ()

Related Categories

Post Comment

3 + 7 =
Post

Comments

  • AYUSH KUMARApr 16, 2021
    Haridwar is situated in Uttarpradesh not in Uttrakhand.