SSC CHSL 2021 Tier-1 Exam Memory Based Questions with Answers: Get Solved General Awareness (GA), GK, Current Affairs, English Paper

SSC CHSL 2021 Tier-1 Exam Memory Based Questions with Answers: Check Memory Based Questions that came in SSC CHSL Tier-1 2021 Online Exam held from 12th & 19th April (All Shifts) from General Awareness Current Affairs/ GK/ English Section with Answers.

Created On: Apr 20, 2021 15:16 IST
SSC CHSL 2021 Tier-1 Exam Memory Based Questions with Answers: Get Solved General Awareness (GA), GK, Current Affairs, English Paper
SSC CHSL 2021 Tier-1 Exam Memory Based Questions with Answers: Get Solved General Awareness (GA), GK, Current Affairs, English Paper

SSC CHSL 2021 Tier-1 Exam Memory Based Questions with Answers: SSC CHSL 2020-21 Exam (Tier-1) was held from 12th to 19th April 2021 across different examination centres in India. In this article, we are going to share the important memory-based questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for SSC CHSL Tier-I 2021 Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam.

Recent Stories:

SSC CHSL 2021 Exam Postponed from 20th April Onwards

Check SSC CHSL Tier-1 2021 Exam Analysis - Difficulty Level & Good Attempts

Check SSC CHSL 2021 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check SSC CHSL 2021 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

Check Last 7 Minute Tips to Score High in SSC CHSL 2021 Exam

Common Eligibility Test (CET) by National Recruitment Agency (NRA) for SSC/Railways RRB/IBPS Bank 2021 Exams

Let’s have a look at the Important Questions that are being covered in the SSC CHSL 2021 Tier-1 Exam:

SSC CHSL 2021 Tier-1 Exam Memory Based Questions with Answers: 19th April 2021

Full form of ICAR:

Answer: Indian Council of Agricultural Research

Chief Justice of Odisha High Court:

Answer: Justice S. Muralidhar is the Chief Justice of the Orissa High Court since 4 January 2021.

Chief of CISF:

Answer: The Central Industrial Security Force (CISF) got a new chief in Subodh Kumar Jaiswal, who took over as the 28th director general of the force

ICC Decade Women Player:

Answer: Ellyse Perry

One question related to Pravasi Bharat Samman?

Khalsa Panth founder:

Answer: Guru Gobind Singh

Capital of Dadra and Nagar Haveli:

Answer: Silvassa

Satish Vyas is related to:

Answer: Indian Santoor Player

Full-Form of VDU:

Answer: Visual Display Unit

PM of Netherlands:

Answer: Mark Rutte AC is a Dutch politician serving as the prime minister of the Netherlands since 2010.

Beri Beri caused due to which vitamin deficiency?

Answer: Thiamine deficiency, or beriberi, refers to the lack of thiamine pyrophosphate, the active form of the vitamin known as thiamine (also spelled thiamin), or vitamin B-1.

Which of the following is a good conductor of electricity?

Which of the following river does not fall in the Arabian Sea?

SSC CHSL 2021 Tier-1 Exam Memory Based Questions with Answers: 16th April 2021

‘Wings of Fire’ is the autobiography of:

Answer: Dr. APJ Abdul Kalam

Tel and Ong are the tributaries of which of the following rivers?

Answer: Mahanadi River

Jog falls is situated in which State?

Answer: Karnataka on Sharavati river

Capital of Russia:

Answer: Moscow

Currency of Myanmar:

Answer: Kyat

Snake Boat Race takes place in which state?

Answer: Kerala

CEO of NSE:

Answer: Vikram Limaye is the Managing Director and CEO of the National Stock Exchange of India Limited.

Who won the 2019 Jnanpith Award?

Answer: Akkitham Achuthan Namboothiri

Joint Parliament Meeting Article of Indian Constitution:

Answer: Article 108

Who is the new DGP of Andaman & Nicobar?

Answer: Satyendra Garg

Kumbh Mela 2021 is being held in:

Answer: Haridwar, Uttarakhand

Who won the Dadasaheb Phalke Award 2019?

Answer: Rajnikanth

ICC has announced the ODI player of the decade:

Answer: Virat Kohli

Who was the first country to issue banknotes?

Answer: China

Bangladesh Liberation Year:

Answer: 26 March 1971 – 16 December 1971

Antonym of Inordinate

Answer: cheap, logical, low, moderate, reasonable, sensible

Idiom Meaning - A bolt from the blue

Answer: A sudden, unexpected event

SSC CHSL 2021 Tier-1 Exam Memory Based Questions with Answers: 15th April 2021

Wooden Satellite belongs to which country?

Answer: Japan

Najma Heptulla is the Governor of which State?

Answer: Manipur

Full Form of CACP:

Answer: The Commission for Agricultural Costs & Prices (CACP) is an attached office of the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Government of India. It came into existence in January 1965.

Who is the Chairman of SEBI?

Answer: Ajay Tyagi

Who is the President of All India Chess Federation?

Answer: Sanjay Kapoor

Full Form of LCD:

Answer: Liquid-Crystal Display (LCD)

Tamasha Dance is from which State?

Answer: Maharashtra - Tamasha is a traditional form of Marathi theatre, often with singing and dancing, widely performed by local or travelling theatre groups within the state of Maharashtra, India. It has also been the subject of several Marathi films.

Neutron was discovered by:

Answer: James Chadwick

Check SSC CHSL 2021 Exam & Admit Card Guidelines Issued by Commission

The longest river of Nepal:

Answer: Karnali - The Karnali is the longest river of Nepal, flowing from the north to south through deep gorges to the Indian state of Uttar Pradesh, where it meets the Ganga.

Current Governor of Punjab:

Answer: Vijayender Pal Singh Badnore

Ian Bell belongs to which country?

Answer: Ian Ronald Bell MBE is a former English cricketer who played international cricket in all formats for the England cricket team.

Gateway of India was built in honor of:

Answer: King George V and Queen Mary on their visit to India in 1911

Unit of Capacitance:

Answer: Farads - Capacitance is expressed as the ratio of the electric charge on each conductor to the potential difference (i.e., voltage) between them. The capacitance value of a capacitor is measured in farads (F), units named for English physicist Michael Faraday (1791–1867). A farad is a large quantity of capacitance.

Jhora Dance form is of which state?

Answer: Himachal Pradesh

Statue of Unity located in:

Answer: Gujarat - The Statue of Unity comes under the category of world's tallest statues and is located 3.5 km from a small town known as Kevadiya in Gujarat, India.

Khwaja Moinuddin Chishti Dargah is in:

Answer: Ajmer, Rajasthan

2007 T20 Cricket World Cup Winner:

Answer: India

World Badminton Championship 2019 held in?

Answer: St. Jakobshalle in Basel, Switzerland

Statue of Liberty is along which river?

Answer: Hudson River

Get Free Study Material for SSC CHSL 2021 Exam

Who is the Chairman of SAIL?

Answer: Soma Mondal

Fundamental Rights is taken from which country?

Answer: Unites States of America

Patkai Hill is located in:

Answer: The Patkai Mountain Range is located at the India's North Eastern Border with Burma or Myanmar.

Tehri Dam is located in:

Answer: Bhagirathi River near Tehri in Uttarakhand

Fundamental Duties is added in Indian Constitution with which Amendment Act?

Answer: 42nd Amendment

When alkali reacts with water then which gas forms?

Answer: Hydrogen Gas

Name of Military Exercise between India and Sri Lanka:

Answer: Mitra Shakti

Headquarters of Khelo India Youth Games:

Answer: New Delhi

Which of the following Metal is found in the human body?

One Question related to Supreme Court Bar Association

Practice SSC CHSL Mock Tests

SSC CHSL 2021 Tier-1 Exam Memory Based Questions with Answers: 13th April 2021

1. Who is the New Chief Minister of Uttarakhand?

Answer: Tirath Singh Rawat

2. How many members are nominated by President in Rajya Sabha?

Answer: 12 - The Rajya Sabha should consist of not more than 250 members - 238 members representing the States and Union Territories, and 12 members nominated by the President.

3. Who was the highest-paid athlete of 2020?

Answer: Roger Federer topped the Forbes' 2020 list of the world's 100 highest-paid athletes.

4. Which minister launched an app for migrant labor for a pan-India survey?

Answer: Labour Minister Santosh Gangwar

5. Which leader led the revolt of 1857 from Northeast India?

Answer: Kandapareshwar Singh, Maniram Dutta Baruah (from Assam)

6. Which chemical gives green color to firecracker?

Answer: Barium is used to create green colors in fireworks.

7. Who won the Senior National Billiards Championship 2020?

Answer: Pankaj Advani

8. In which national park hot air balloon safari has started?

Answer: Bandhavgarh National Park (Madhya Pradesh)

9. Which countries are part of Passex Exercise Dec 2020?

Answer: The Indian Navy (IN) undertook a Passage Exercise (PASSEX) with Russian Federation Navy (RuFN) in the Eastern Indian Ocean Region (IOR) from 4 to 5 December 2020.

10. Hoysaleswara Temple is located in which State?

Answer: Karnataka (Halebidu - a town located in Hassan District)

11. According to census 2011, the lowest population density is of which state?

Answer: Arunachal Pradesh - the state of Arunachal Pradesh has the lowest record of population density having just 17 per square kilometer.

12. Rajya Sabha was founded in which year?

Answer: 3 April 1952

13. One Word Substitute - ‘a place where coins are made”

Answer: Mint

14. Synonym of “innocuous”

Answer: benign, harmless, hurtless, innocent, inoffensive, safe

15. Correct Spelling of - “Maintenance”

SSC CHSL 2021 Tier-1 Exam Memory Based Questions with Answers: 12th April 2021

1. Champaran Satyagraha Revolt held in which year?

Answer: 1917

2. World TB Day is observed on:

Answer: 24th March

3. Who is known as the Grand Old Man of India?

Answer: Dadabhai Naoroji

4. Article 72 of Indian Constitution:

Answer: the power of Presidential Pardon - Article 72 says that the President shall have the power to grant pardons, reprieves, respites or remissions of punishment or to suspend, remit or commute the sentence of any person convicted of any offence.

5. Prime Minister of Finland:

Answer: Sanna Marin

6. According to Census 2011, which Indian District has the highest literacy rate?

Answer: Serchhip, Mizoram

7. Who is the author of “Pathway to God”?

Answer: Mahatma Gandhi

8. Perfect soil to grow Cashew Nuts is:

Answer: sandy loams - The best soils for cashew are deep and well-drained sandy loams without a hard pan.

9. Which Indian Batsman has played most test matches?

Answer: Sachin Tendulkar

10. Largest Floating Solar Park in located in which State?

Answer: Telangana

Check Last 7 Minute Tips to Score High in SSC CHSL 2021 Exam

11. What is the chemical formula of Bluevitriol?

Answer: The chemical formula of blue vitriol is CuSO4​.5H2​O. It is also known as crystalline copper sulphate or, Cu(II) sulphate pentahydrate.

12. Who is the Present Minister of Agriculture and Farmers' Welfare?

Answer: Narendra Singh Tomar

13. Which City is located along Saryu River?

Answer: Ayodhya, in Uttar Pradesh - The Sarayu is a river that originates in Uttarakhand and flows through Uttar Pradesh in India. It is a tributary of the Sharda River.

14. Who is the Deputy Election Commissioner of India?

Answer: Umesh Sinha

15. Who is the Chief Justice of Telangana High Court?

Answer: Justice Hima Kohli

16. Gandhi Sagar Dam is situated in:

Answer: The Gandhi Sagar Dam is one of the four major dams built on India's Chambal River. The dam is located in the Mandsaur, Neemuch districts of the state of Madhya Pradesh.

17. What is the chemical name of Vitamin C?

Answer: Ascorbic acid is the chemical term for vitamin C.

18. Scientific name of potato:

Answer: Solanum tuberosum

19. Founder of Pala Dynasty:

Answer: Gopala - Pala dynasty, ruling dynasty in Bihar and Bengal, India, from the 8th to the 12th century. Its founder, Gopala, was a local chieftain who rose to power in the mid-8th century during a period of anarchy.

20. Global Hunger Index 2020 Rank of India:

Answer: In the 2020 Global Hunger Index, India ranks 94th out of the 107 countries.

21. Cell Theory is given by:

Answer: Theodor Schwann

22. Who is the Napoleon of India?

Answer: Samudragupta

23. Antonym of Resolve:

Answer: abstain, decline, refuse, reject, turn down

SSC CHSL Syllabus and Exam Pattern Tier I, II and III (LDC/ DEO)

24. Antonym of Precious:

Answer: cheap, valueless, worthless

25. Synonym of Prevalent:

Answer: common, normal, popular, conventional, current, customary, going

Download Previous Year Papers of SSC CHSL Exam

26. Synonym of Extent:

Answer: reach, range, size

27. Idioms & phrase meaning - “Fool paradise”:

Answer: Someone who becomes happy at hopes provided based on false facts.

SSC CHSL LDC/DEO 2019: Salary after 7th Pay Commission, Job Profile and Promotion Policy

Comment ()

Related Categories

Post Comment

6 + 5 =
Post

Comments

  • Chandani KesharwaniApr 13, 2021
    Thanks for your post