Search
Breaking

SSC CHSL Previous Year Paper: 17th January 2017 Questions with Answer Keys

SSC CHSL Previous Year Paper 17th January 2017 with Answer Keys: Practice SSC CHSL 17th January 2017 Question Paper with answers. Here you will get all the questions asked from four sections - General Awareness, Quantitative Aptitude, Reasoning & English Language. So, let’s look at the type of questions asked in this exam.

Apr 29, 2020 20:20 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
SSC CHSL Previous Year Paper: 17th January 2017 Questions with Answer Keys
SSC CHSL Previous Year Paper: 17th January 2017 Questions with Answer Keys

SSC CHSL Previous Year Paper 17th January 2017 with Answer Keys: SSC CHSL 2020 Tier-1 Exam was conducted in online mode from 17th March 2020 to 19th March 2020 across the country and due to COVID-19 Outbreak the exam got postponed from 20th March 2020 onwards. Candidates must practice Previous Year Papers in online mode to score high marks in SSC CHSL Tier-1 2020 Exam. For the ease of the candidates, we have provided the SSC CHSL 17th January 2017 including all the four sections - English Language, General Intelligence & Reasoning, Quantitative Aptitude and General Awareness. The answers of all the 100 questions are given below in the SSC CHSL 17th January 2017 Question Paper:

SSC CHSL 2019-20 Exam Postponed-Check Details

General Intelligence & Reasoning – 25 Questions of 2 marks each

Q: 1 - Select the related word/letters/number from the given alternatives.

Land of the Rising Sun : Japan : : The Land of the Thunder Dragon : ?

Options:

1) Bhutan

2) Pakistan

3) India

4) Sri Lanka

Answer: Bhutan

Q: 2 - Select the related word/letters/number from the given alternatives. CD : PQ : : GH : ?

Options:

1) RS

2) TU

3) UV

4) WX

Answer: TU

Q: 3 - Select the related word/letters/number from the given alternatives. EF : JA : : NO : ?

Options:

1) TI

2) RK

3) SJ

4) HU

Answer: SJ

Q: 4 - Select the related word/letters/number from the given alternatives.

17  : 493 : : ? : 551

Options:

1) 13

2) 21

3) 19

4) 23

Answer: 19

Q: 5 - Select the odd  word/letters/number/number pair from the given alternatives.

1) Bismillah Khan

2) C. V. Raman

3) Homi Jehangir Bhabha

4) Vikram Sarabhai

Answer: Bismillah Khan

Q: 6 - Select the odd  word/letters/number/number pair from the given alternatives.

Options:

1) VR

2) LH

3) SW

4) FB

Answer: SW

Q: 7 - Select the odd  word/letters/number/number pair from the given alternatives.

Options:

1) 863

2) 785

3) 791

4) 647

Answer: 785

Q: 8 - Select the odd  word/letters/number/number pair from the given alternatives.

Options:

1) 3284

2) 4058

3) 2137

4) 2363

Answer: 2363

Q: 9 - A series is given with one  term missing. Choose the correct alternative from the given ones that  will complete the series. Mesopotamian civilization,  Egyptian civilization,  ? , Chinese civilization

Options:

1) Greek civilization

2) Roman civilization

3) Persian civilization

4) Indus valley civilization

Answer: Indus valley civilization

Q: 10 - A series is given with one  term missing. Choose the correct alternative from the given ones that  will complete the series. TUW, ZAC, FGI, LMO, ?

Options:

1) PQS

2) RSU

3) QRT

4) UVX

Answer: RSU

Q: 11 - A series is given with one  term missing. Choose the correct alternative from the given ones that  will complete the series. NO, QR, UV, ZA, ?

Options:

1) EF

2) DE

3) FG

4) GH

Answer: FG

Q: 12 - A series is given with one  term missing. Choose the correct alternative from the given ones that  will complete the series.

7, 13, 21, 31, 43, 57, ?

Options:

1) 73

2) 83

3) 78

4) 63

Answer: 73

Q: 13 - In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and  II. You have to consider the statements to be true  even  if they seem to be at variance from commonly known  facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

Statements:

(I) All fans are cups.

(II) All cups are pillows.

Conclusion:

(I) All fans are pillows.  

(II) All pillows  are fans.

Options:

1) Conclusion I follows

2) Conclusion II follows

3) Neither I nor II follows

4) Both I and  II follows

Answer: Conclusion I follows

Q: 14 - If 5th January 2011 was a Thursday, then  what  day of the week  was it on 1st  January 2013?

Options:

1) Thursday

2) Wednesday

3) Tuesday

4) Monday

Answer: Wednesday

Q: 15 - Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

i. Next

ii. Noisy

iii. Neutral iv. Neither

Options:

1) iii, iv, i, ii

2) i, iv, iii, ii

3) ii, iii, i, iv

4) iv, iii, i, ii

Answer: iv, iii, i, ii

Check Memory Based Questions of SSC CHSL Tier-1 2019-20 Exam

Get SSC CHSL 2020 Exam Updates

Q: 16 - In a certain code language, "TERMITE" is written as "UDSLJSF". How is "MINISTER" written in that code language?

Options:

1) NHOHSTFQ

2) NHHOTSFQ

3) NHOHTSFQ

4) NHOHTSQF

Answer: NHOHTSFQ

Q: 17 – In the following question, select the missing number from the given series.

T

R

H

D

M

W

48

62

?

Options:

1) 70

2) 62

3) 64

4) 68

Answer: 62

Q: 18 - If "A" denotes "added to", "B" denotes "divided by", "C" denotes "multiplied by" and  "D" denotes "subtracted from", then

87 B 3 C 4 A 4 D 50 = ?

Options:

1) 65

2) 75

3) 70

4) 80

Answer: 70

Q: 19 - In the following question, which one  set of letters when  sequentially placed at the gaps in the given letter series shall  complete it ?

M_Q_C_M_Q_CM

Options:

1) QCMCQ

2) CQMCQ

3) CQCMQ

4) CQMQC

Answer: CQMCQ

Q: 20 - A girl is standing facing towards the south. She turns 135 degree in the anticlockwise direction and  then again takes a 180 degree turn in the anticlockwise direction. Which direction is she facing now ?

Options:

1) South-west

2) South

3) South-east

4) West

Answer: South-west

Q: 21 - A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The column and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘F’ can be represented by 32, 42 etc. and ‘M’ can be represented by 88, 68 etc. similarly, you have to identify the set for the word ‘WATER’.

SSC CHSL Previous Year Paper: 17th January 2017 Questions with Answer Keys

Options:

1) 34, 65, 13, 85, 44

2) 10, 76, 31, 86, 11

3) 22, 99, 40, 95, 30

4) 02, 58, 89, 69, 75

Answer: 22, 99, 40, 95, 30

Q: 22 - Preeti  is the daughter of Rajesh and  Amit is the son  of Ankita. Rajesh is the only son  of Rajan.  Ankita is the daughter-in-law of Rajan.  How is Preeti  related to Amit ?

Options:

1) Sister

2) Mother

3) Cousin

4) Aunt

Answer: Sister

Q: 23 – If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figures?

SSC CHSL Previous Year Paper: 17th January 2017 Questions with Answer Keys

Answer: 2

Q: 24 - Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes. College, University, Students

Options:

SSC CHSL Previous Year Paper: 17th January 2017 Questions with Answer Keys

Answer: 4

Q: 25 – A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate hot it will appear when opened.

SSC CHSL Previous Year Paper: 17th January 2017 Questions with Answer Keys

Answer: 3

Download Previous Year Papers of SSC CHSL Exam

Click to Attempt General Intelligence & Reasoning Mock Test

General Awareness – 25 Questions of 2 marks each

Q: 26 - Which of these monuments enshrines the tomb containing the relics of St. Francis Xavier?

Options:

1) Basilica of Bom Jesus

2) Se Cathedral

3) Monte Hill

4) St. Alex Church

Answer: Basilica of Bom Jesus

Q: 27 - Name the first Indian  to get Nobel prize in economics.

Options:

1) Amartya Sen

2) C V Raman

3) Mihir Sen

4) Arun Shourie

Answer: Amartya Sen

Q: 28 - Which compound is used in Anti-malarial drug?

Options:

1) Aspirin

2) Neosporin

3) Chloroquin

4) Antacid

Answer: Chloroquin

Q: 29 - Which of these is not a macronutrient for Plants?

Options:

1) Nitrogen

2) Phosphorus

3) Potassium

4) Chlorine

Answer: Chlorine

Q: 30 - Name the respiratory organs of insects

Options:

1) Skin

2) Body Surface

3) Gills

4) Tracheae

Answer: Tracheae

Q: 31 - Which of the following elements has the lowest melting point?

Options:

1) Platinum

2) Carbon

3) Cobalt

4) Krypton

Answer: Krypton

Q: 32 - Which among the following compounds has the best hydrogen bond?

Options:

1) HI

2) HCl

3) HF

4) HBr

Answer: HF

Q: 33 - A set of instructions executed directly  by a computer's central processing unit is ...............

Options:

1) Command Language

2) Machine Language

3) Markup Language

4) Style Sheet Language

Answer: Machine Language

Q: 34 - Khasi tribes live in ...............

Options:

1) Meghalaya

2) Assam

3) Rajasthan

4) Madhya Pradesh

Answer: Meghalaya

Q: 35 - In 2015,  the real rate  of interest in a country was 6% and  the inflation rate  then  was 3%. So the nominal rate  of interest in 2015 was

Options:

1) 3%

2) 6%

3) 9%

4) 12%

Answer: 9%

Q: 36 - In perfect competition a firm maximizes profit by ...............

Options:

1) setting price  such that  price  is equal to or greater than its marginal costs

2) setting output such that  price  equals average total  costs

3) setting output such that  price  equals marginal costs

4) setting price  so that  it is greater than marginal cost

Answer: setting output such that  price equals marginal costs

Q: 37 - Ozone  hole is caused by chemicals like ...............

Options:

1) Nitrogen Oxide

2) Hydrogen Sulphide

3) Chloro Fluoro Carbon

4) Carbon Monoxide

Answer: Chloro Fluoro Carbon

Q: 38 - The poisonous gas accidentally released in Bhopal  Gas Tragedy is

Options:

1) Methane

2) Nitrous Oxide

3) Methyl Isocyanate

4) Cyanogen

Answer: Methyl Isocyanate

Q: 39 - Which country has the most coal  reserves?

Options:

1) Russia

2) India

3) China

4) USA

Answer: USA

Q: 40 - Venus is the ..............planet from the Sun.

Options:

1) 2nd

2) 4th

3) 6th

4) 8th

Answer: 2nd

Click to attempt the SSC CHSL General Awareness Mock Test

Check SSC CHSL 2019-20 Exam Analysis

Q: 41 - What is the capital of Australia?

Options:

1) Copenhagen

2) Canberra

3) Athens

4) Helsinki

Answer: Canberra

Q: 42 - Ashoka was an emperor of the ..............Dynasty.

Options:

1) Mughal

2) Chola

3) Maurya

4) Gupta

Answer: Maurya

Q: 43 - Which Mughal emperor imprisoned his father and  executed his brother?

Options:

1) Babur

2) Humayun

3) Aurangzeb

4) Shah  Alam II

Answer: Aurangzeb

Q: 44 - Piano was invented by ...............

Options:

1) John Barber

2) Sir Henry Cole

3) Josephine Cochrane

4) Bartolomeo Cristofori

Answer: Bartolomeo Cristofori

Q: 45 - What is the viscosity of an ideal  fluid?

Options:

1) Equal to its mass

2) Equal to its weight

3) Zero

4) One

Answer: Zero

Q: 46 - The SI unit of intensity of sound is ...............

Options:

1) watt  per square meter

2) joule per square meter

3) newton per square meter

4) tesla per square meter

Answer: watt  per square meter

Q: 47 - Indian  Constitution has how many  Schedules?

Options:

1) 4

2) 8

3) 12

4) 16

Answer: 8

Q: 48 - Who was the first Deputy Speaker  of Lok Sabha?

Options:

1) G. V. Mavalankar

2) Sarvepalli Radhakrishnan

3) M. Ananthasayanam Ayyangar

4) Dr P V Cherian

Answer: M. Ananthasayanam Ayyangar

Q: 49 - Martin Crowe  was a cricketer of which country?

Options:

1) Australia

2) New Zealand

3) England

4) South Africa

Answer: New Zealand

Q: 50 - Who wrote  the book "Untouchable"?

Options:

1) Premchand

2) Sarojini Naidu

3) K Natwar Singh

4) Mulk Raj Anand

Answer: Mulk Raj Anand

Click here to know the SSC CHSL Eligibility Criteria LDC/ DEO 2019-20

Click here to know Previous Year Cut-Off of SSC CHSL LDC/DEO Exam

Quantitative Aptitude – 25 Questions of 2 marks each

Q: 51 - The bus  fare between two cities is increased in the ratio  1:2. Find the increase in the fare, if the original  fare is Rs. 175.

Options:

1) Rs 350

2) Rs 70

3) Rs 140

4) Rs 175

Answer: Rs 175

Q: 52 - On dividing a number by 47, we get 75 as quotient and  18 as remainder. What is the number?

Options:

1) 3507

2) 3543

3) 3489

4) 3561

Answer: 3543

Q: 53 - The sum of 2xy(3x + 4y - 5z) and  5yz(2x  - 3y) is

1) 6x2y  - 8xy2  + 15y2z

2) 6x2y  + 8xy - 15y2z

3) 6x2y  + 8xy2  - 15y2z - 20xyz

4) 6x2y  - 8xy2  + 15y2z + 20xyz

Answer: 6x2y  + 8xy2 - 15y2z

Q: 54 - The length, breadth and  height of a cuboid are 10 cm, 6 cm and  4 cm respectively. What is the total  surface area?

Options:

1) 248 sq cms

2) 496 sq cms

3) 124 sq cms

4) 372 sq cms

Answer: 248 sq cms

Q: 55 - One internal angle of a rhombus of side 12 cm is 120°. What is the length of its longer diagonal?

Options:

1) 6√3 cm

2) 12√2 cm

3) 6√2 cm

4) 12√3 cm

Answer: 12√3 cm

Q: 56 - There  is 40% increase in an amount in 5 years at simple interest. What will be the compound interest of Rs. 25000 after 3 years at the same rate?

Options:

1) Rs 6492.8

2) Rs 12985.6

3) Rs 16232

4) Rs 9739.2

Answer: Rs 6492.8

Q: 57 - Suresh goes on a trip on his motor-cycle and  rides for 410 kms. If he rides for 5 hours at a speed of 50 km/hr, find at what  speed he travels for the remaining 4 hours of the journey?

Options:

1) 47 km/hr

2) 40 km/hr

3) 56 km/hr

4) 48 km/hr

Answer: 40 km/hr

Q: 58 - If the radius of a circle is increased by 25%, its area  increases by:

Options:

1) 50 percent

2) 25 percent

3) 28.125 percent

4) 56.25 percent

Answer: 56.25 percent

Q: 59 - A shopkeeper, sold  cashew nuts at the rate  Rs 1,260  a kg and  bears a loss of 8%. Now if he decides to sell it at Rs 1,386  per kg, what  will be the result?

Options:

1) 1.2 percent gain

2) 2.4 percent gain

3) 1.2 percent loss

4) 2.4 percent loss

Answer: 1.2 percent gain

Q: 60 - If (1 - sinA)/(1 + sinA) = x, then  x is

Options:

1) (cosecA - cotA)2

2) secA  - tanA

3) (secA - tanA)2

4) cosecA - cotA

Answer: (secA - tanA)2

Q: 61 - An angle is thrice its complementary angle. What is the measure of the angle?

Options:

1) 22.5°

2) 135°

3) 45°

4) 67.5°

Answer: 67.5°

Q: 62 - What is the length of the side of an equilateral triangle, if its area  is 36√3 sq cm?

Options:

1) 6 cm

2) 24 cm

3) 12 cm

4) 18 cm

Answer: 12 cm

Q: 63 - If cosπ/4c - tanπ/4c = x, then  x is

Options:

1) (√3+4)/2√3

2) (2√2-1)/2

3) (1-√2)/√2

4) 5/√3

Answer: (1-√2)/√2

Q: 64 - If tanA = x, then  x is

Options:

1) √(cosec2A + 1)

2) √(sec2A + 1)

3) √(cosec2A - 1)

4) √(sec2A - 1)

Answer: √(sec2A - 1)

Q: 65 - If the shopkeeper sells an item  at Rs 1250 which is marked as Rs 1500,  then  what  is the discount he is offering?

Options:

1) 20 percent

2) 16.67 percent

3) 25 percent

4) 10 percent

Answer: 16.67 percent

Get SSC CHSL 2020 Study Material

Check SSC CHSL 2020 Exam Important Topics

Q: 66 - The slopes of two lines  are 1 and  √3. What is the angle between these two lines?

Options:

1) 15°

2) 30°

3) 45°

4) 60°

Answer: 15°

Q: 67 - Parimal has done 1/4th  of a job in 10 days, Salim completes the rest of the job in 20 days.  In how many days can  they together do the job?

Options:

1) 8 days

2) 24 days

3) 12 days

4) 16 days

Answer: 16 days

Q: 68 - If 4x -7 < x - 2 and  5x +2/3 ≥ 3x + 1; then  x can  take which of the following values?

Options:

1) 2

2) -1

3) -2

4) 1

Answer: 1

Q: 69 - The sum of the ages of brother and  sister at present is 21. Five years ago  the product of their ages was 28. What is the age  of the brother and  the sister?

Options:

1) 9, 12

2) 6, 15

3) 7, 14

4) 8, 13

Answer: 9, 12

Q: 70 - The solution set of 4x - 3y = 47 and  3x + y = 32 is

Options:

1) {(15, 3)}

2) {(4, 12)}

3) {(11, -1)}

4) {(12, 3)}

Answer: {(11, -1)}

Q: 71 - In a class of 55 students there  are 34 girls. The average weight of these girls is 51 Kg and  average weight of the full class is 55.2  kgs.  What is the average weight of the boys of the class?

Options:

1) 62

2) 59.4

3) 56.8

4) 60

Answer: 62

Q: 72 – Refer the below data table and answer the following Question.

 

Number of Employees

Annual Salary (in Lakhs)

Bonus as Percent of Annual Salary

Manager

3

54

40%

Executive

5

12

30%

Trainee

5

2

20%

What is the average Bonus (in Rupees)?

Options:

1) 848000

2) 226667

3) 256000

4) 652308

Answer: 652308

Q: 73 – Refer the below data table and answer the following Question.

 

2011

2012

2013

2014

2015

Company A

1000

4000

5000

5000

5000

Company B

3000

5000

2000

5000

3000

Company C

1000

4000

4000

1000

1000

For which of the following pairs of years the total exports from the three companies together are equal? (Note: Figures given are in lakh rupees)

Options:

1) 2011 & 2013

2) 2013 & 2014

3) 2011 & 2012

4) 2014 & 2015

Answer: 2013 & 2014

Q: 74 – Refer the below data table and answer the following Question.

Year

Profit or (-Loss) in Rs. Crore

2011

25

2012

-20

2013

20

2014

10

2015

10

What was the total Profit or loss of the company in last 5 years?

Options:

1) Profit of Rs 45 crores

2) Profit of Rs 55 crores

3) Loss of Rs 45 crores

4) Loss of Rs 55 crores

Answer: Profit of Rs 45 crores

Q: 75 – Refer the below data table and answer the following Question.

India's exports in 2015

Value in million US$

Jewellery

600

Software

675

Cotton

800

Steel

775

Electronics

525

Software was what percent of total exports?

Options:

1) 20 percent

2) 22.5  percent

3) 25 percent

4) 17.5  percent

Answer: 20 percent

Click to Attempt Quantitative Aptitude Mock Test

Click here to know SSC CHSL LDC/DEO Salary after 7th Pay Commission, Job Profile and Promotion Policy

English Language – 25 Questions of 2 marks each

Q: 76 - Select the antonym of

to spurn

Options:

1) to accept

2) to flout

3) to scorn

4) to rebuff

Answer: to accept

Q: 77 - In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.:

"I'm off to the games. Where are you going?" Options:

1) He said he would  be off to the games and  wanted to know where I was going.

2) He said he was going  off to the games and  wanted to know where I was planning to go.

3) He said he is going  off to the games and  asked me where I was planning to go.

4) He said that  he was off to the games and  wanted to know where I was going.

Answer: He said that  he was off to the games and  wanted to know where I was going.

Q: 78 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Familiarity breeds contempt

Options:

1) close association with someone leads to a loss of respect for them

2) if you do an undesirable thing  daily then  it becomes acceptable

3) too many  people living closely will eventually cause bitterness

4) routine has to be broken to bring excitement to life

Answer: close association with someone leads to a loss of respect for them

Q: 79 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

a symbol that serves as an emblem of a group of people

Options:

1) obelisk

2) minaret

3) mast

4) totem

Answer: totem

Q: 80 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Don't put all your eggs in one basket

1) avoid risky ventures if you want  to be successful in life

2) don't risk everything on the success of one  venture

3) one  should try multiple things, at least one  will succeed

4) those who are blessed with more  children are happier

Answer: don't risk everything on the success of one  venture

Q: 81 - Select the antonym of

to conceive

Options:

1) to reckon

2) to neglect

3) to apprehend

4) to perceive

Answer: to neglect

Q: 82 - In the following question, the sentence given with blank  to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and  indicate it by selecting the appropriate option.

The criminal was released on ..............for a few days so that he could spend time with his ailing mother. Options:

1) parole

2) guarantee

3) grant

4) mercy

Answer: parole

Q: 83 - Improve the bracketed part of the sentence.

We don't need  our computers to be infinitely fast,  just a whole  lot (faster than) they are today. Options:

1) as fast as

2) faster then

3) more  faster than

4) no improvement

Answer: no improvement

Q: 84 - Rearrange the parts of the sentence in correct order.

Their judgment  can be

P-easily swayed by false

Q-propaganda, as is being done

R-right now across the country

Options:

1) QRP

2) RPQ

3) PRQ

4) PQR

Answer: PQR

Q: 85 - Select the word with the correct spelling.

Options:

1) adhision

2) fundango

3) canabis

4) closeted

Answer: closeted

Q: 86 - Select the synonym of

rendezvous

Options:

1) tryst

2) dispersal

3) rift

4) split

Answer: tryst

Q: 87 - In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice.  Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

I read the story in one night.

1) The story had  been read by me in one  night.

2) The story has been read by me in one  night.

3) In one  night  the story has been read by me.

4) The story was read by me in one  night.

Answer: The story was read by me in one  night.

Q: 88 - Improve the bracketed part of the sentence. The teacher did not ask (any questions to Rinky).

Options:

1) any questions of Rinky

2) to Rinky any questions

3) Rinky any questions

4) no improvement

Answer: Rinky any questions

Q: 89 - Select the word with the correct spelling.

Options:

1) dievorce

2) carapase

3) usefully

4) shufles

Answer: usefully

Q: 90 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and  select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Being  occupied with(A)/work, father had no(B)/time to see us(C)/No error(D) Options:

1) A

2) B

3) C

4) D

Answer: D

SSC CHSL Syllabus and Exam Pattern 2019-20: Tier I, II and III (LDC/ DEO)

Q: 91 - In the following question, the sentence given with blank  to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and  indicate it by selecting the appropriate option.

The employee had become ..............to both the manager's praise  as well as reprimand. Options:

1) hardened

2) indifferent

3) hostile

4) immune

Answer: indifferent

Q: 92 - Select the synonym of

defuse

Options:

1) irritate

2) alleviate

3) agitate

4) incite

Answer: alleviate

Q: 93 - Rearrange the parts of the sentence in correct order.

Although  no convincing

P-arguments were made  against

Q-was  commotion in the House

R-the  amendment, there

Options:

1) RPQ

2) QRP

3) PRQ

4) QPR

Answer: PRQ

Q: 94 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and  select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Visitors to the zoo(A)/are amused by the monkeys(B)/play in the cages.(C)/No error(D)

1) A

2) B

3) C

4) D

Answer: C

Q: 95 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

to leave a place  suddenly or secretly. Options:

1) scarce

2) ligger

3) decamp

4) loiter

Answer: decamp

Directions 96 to 100: In the following passage, some of the words have been left out. Read  the passage carefully  and  select the correct answer for the given blank  out of the four alternatives.

Equally disappointing is the court's ..............            , one-paragraph dismissal of the claim that criminal ..............creates a chilling effect upon speech. Such proclamations are easy ..............from the high, secure, and insulated bench  of the Supreme Court. It is journalists and newspapers, fighting  hundreds  of ..............cases in court, ..............have to deal with the very real consequences.

Q: 96 - Equally disappointing is the court's ..............,

Options:

1) cursory

2) shortened

3) tiny

4) slight

Answer: cursory

Q: 97 - criminal ..............creates a chilling effect upon  speech

Options:

1) defamating

2) defamation

3) defamate

4) defamations

Answer: defamation

Q: 98 - Such  proclamations are easy ..............from the high

Options:

1) making

2) made

3) for making

4) to make

Answer: to make

Q: 99 - It is journalists and  newspapers, fighting hundreds of ..............cases in court

Options:

1) imaginary

2) frivolous

3) unintellgible

4) ordinary

Answer: frivolous

Q: 100  - ..............have to deal  with the very real consequences.

Options:

1) whom

2) which

3) who

4) those

Answer: who

Click to Attempt English Language Mock Test

SSC CHSL 2019-20 Preparation Strategy & Tips

Related Categories

Related Stories