SSC Combined Higher Secondary Level Examination 2011 Practice Set - 2

The Staff Selection Commission (SSC) will conduct the Combined Higher Secondary Level Examination on 4 December 2011. Here you find the Practice set/Sample Questions for practice for the SSC Exam...

Created On: Nov 29, 2011 06:20 IST
Modified On: Jul 11, 2013 15:39 IST

The Combined Higher Secondary Level Examination will be conducted by Staff Selection Commission (SSC) on 4 December 2011. Here you find the Practice set/Sample Questions for practice for Data Entry Operator and Lower Division Clerk examination. This will help you gauge the benefits of your study over the months.

 

Part -1 General Intelliegence

1. Select the alternative which is related to the given set. Given set is : (12. 20. 28)

(1) (3.15. 18)

(2) (18. 27. 72)

(3) (18. 30. 42)

(4) (7. 14. 28)

Ans: (3)

2. If the day, before yesterday was Thursday, when will Sunday be ?

(1) Today

(2) Two days after today

(3) Tomorrow

(4) Day after Tomorrow

Ans: (3)

Directions (3-4) : In each of the following questions a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

3. BDF, HJL, NPR ?

(1) OQS    

(2) TUV

(3) 1VX    

(4) UVW

Ans: (3)

4. 230, 246, 271, 307, ?

(1) 412    

(2) 356

(3) 518    

(4) 612

Ans: (2)

Directions (5 - 10) : In each of the following questions select the related letter / word/ number/ figure from the given alternatives.

5. 83 : 25 : : 29 : ?

(1) 25    

(2) 16

(3) 49    

(4) 36

Ans: (3)

6. ABZY : CDXW : : EFVU : ?

(1) IJRQ    

(2) KLPO

(3) MNSf    

(4) GHTS

Ans: (4)

7. NUMBER : UNBMRE : : GHOSf : ?

(1) HOGSf    

(2) HOGTS

(3) HGOTS

(4) HGSOT

Ans: (3)

8. Dog : Rabies : : Mosquito : ?

(1) Plague

(2) Death

(3) Malaria

(4) Sting

Ans: (3)

9.   4 : 24 : : 17 : ?

(1) 37    

(2) 47

(3) 57    

(4) 67

Ans: (1)

10. Clock : Time : : Thermometer : ?

(1) Heat    

(2) Radiation

(3) Energy    

(4) Temperature

Ans: (4)

 

Part -2 English Language

Directions (11 - 13) : In the following questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. If there is no error, your answer is (4) i.e. No error.

11. The Principal and staff (1)/ are awaiting for (2)/ the chief guest. (3)/ No error (4).

Ans: (1)

12. Unless (1)/ you Will study hard (2)/ you cannot pass. (3)/ No error (4).

Ans: (2)

13. On last Sunday (1)/ I met my friend (2)/ accidentally. (3)/ No error (4).

Ans: (1)


Directions (14 - 16): In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

14. You may bring your dog where __________.

(1) you have to pay

(2) there is no water

(3) pets are allowed

(4) pets can sleep

Ans: (3)

15. I have brought some books ___________ , you to examine.

(1) to    

(2) for

(3) with    

(4) over

Ans: (2)

16. The usher showed us ___________ .

(1) how to take photographs

(2) where to sit

(3) when to comb our hair

(4) how to dance

Ans: (2)

Directions (17-18) : In the following questions, you have one brief passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best anwswer to each question out of the four alternatives.

PASSAGE

Question Nos. 17 to 18

Although Indians spend less money on allopathic medicines than people in most Asian Countries, more than 40,000 drug frornulatlons are available here. All manufacturs are required by law to provide information about their product either on the packaging or in a pamphlet inside. But, in many cases, this information is very meagre and hard to understand. Many doctors, too do not tell their patients anything about the drugs they prescribe. What should we be concerned about when we take drugs? There are two areas: (1) Side effects. Many people taking a drug will notice ail undeslrable reaction, usually minor. But even the mildest drugs can do harm if taken improperly, long enough or in excessive doses. And everyone responds to a drug differently. (2) Failure, to follow directions. Many of us djsobey prescription instructions on how much to take and when. It is easy to fall into thinking that more of the drug will speed up the healing. It is more common, however for people to stop taking a drug when they begin to feel better, This, too, can be dangerous. What are the steps to be taken for safety? Take a drug only as recommended on the label or by the doctor. (2) If you feel ill after taking a drug, check it with a doctor. (3) Do not mix drugs. (4) Check whether any food or activities are to be avoided.

17. How are drug users to be instructed by the manufacturers ?

(1) Doctors should give a manual of instruction.

(2) The Chemist should issue an instruction manual

(3) Information should be printed on the carton or in a pamphlet kept inside it

(4) Patients should keep in touch with drug manufacturers

Ans: (3)

18. Drug manufacturers __________

(1) do not give instructions

(2) give all instructions necessary

(3) give very little and unintelligible information

(4) give iilformation only when asked

Ans: (3)

Directions (19-20) : In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

19. Professional

(1) Amateur

(2) Tradesman

(3) Labour

(4) Customer

Ans: (1)

20. Stale

(1) Fresh

(2) Old

(3) Steal

(4) Stalk

Ans: (1)

Part -3 Quantitative Aptitude (Basic Arithmetic Skill)

21. [13 + 23 + 33 + ..... + 93 + 103] is equal to

(1) 3575    

(2) 2525

(3) 5075    

(4) 3025

Ans: (4)

22. The price of sugar is increased by 25%. If a family wants to keep its expenses on sugar unaltered, then the family will have to reduce the consumption of sugar by:

(1) 20%

(2) 21%

(3) 22%

(4) 25%

Ans: (1)

23. In the solution of the multiplication question given below. 'a' is s digit.
                     

    a2
  x7a
 6396

The value of 'a' is

(1) 3    

(2) 8

(3) 6    

(4) 4

Ans: (2)

24. The single discount, which is equivalent to successive discounts of 25% and 10 %, is :

(1) 35 %    

(2) 34.5%

(3) 33 %    

(4) 32.5 %

Ans: (4)

25. The smallest number that must be subtracted from 1000 to make the resulting number a perfect square is

(1) 37    

(2) 38

(3) 39     

(4) 40

Ans: (3)

26. A cow is tied on the corner of a rectangular field of size 30 m x20 m by a 14m long rope. The area of the region, that she can graze, is (use π = 22/7) :

(1) 350 m2

(2) 196 m2

(3) 154 m2 

(4) 22 m2

Ans: (3)

27. What price should a shopkeeper mark on an article costing him Rs. 200 to gain 35% after allowing a discount of 25% ?

(1) Rs. 270    

(2) Rs. 300

(3) Rs. 330    

(4) Rs. 360

Ans: (4)

28. A man ate 100 grapes in 5 days. Each day. he ate 6 more grapes than those he ate on the earlier day. How many grapes did he eat on the first day ? 

(1) 8    

(2) 12

(3) 54    

(4) 76

Ans: (1)

29. Instead of multiplying a number by 0.72, a student multiplied it by 7.2. If his answer was 2592 more than the correct answer. than the original number was

(1) 400    

(2) 420

(3) 500    

(4) 560

Ans: (1)

30. A sailor goes 12 km downstream in 48 minutes and returns in 1 hour 20 minutes. The' speed of the sailor in still water is :

(1) 12 km/hr

(2) 12.5 km/ hr

(3) 13 km/hr

(4) 15 km/hr

Ans: (1)

 

Part -4 General Awareness

31. What is the name of the Fort built by the English in Calcutta?

(1) Fort St. David

(2) Fort St. Andrew

(3) Fort William

(4) Fort Victorta

Ans: (3)

32. UN study ranked India 134 among a total of 187 countries in terms of Human Development Index. Which country topped the Human Development Index list?

(1) Australia

(2) USA

(3) Netherlands

(4) New Zealand

Ans: (3)

33. When milk is churned, the cream separates from it due to :

(1) Frictional force

(2) Centrifugal force

(3) Gravitational force

(4) Viscous forces

Ans: (2)

34. Name the legendary Bollywood playback singer who entered the Guinness World Records for the most number of single studio recordings.

(1) Suchitra Krisnamurthy

(2) Lata Mangeshkar

(3) Asha Bhosle

(4) Shreya Ghoshal

Ans: (3)

35.  A report recently stated that bluefin tuna was fished illegally during Libya conflict. Consider the following statements:

i) Bluefin Tuna are dark blue-black on the back, and white on the lower sides and belly.

ii)  The scientific name of bluefin tuna is Thunnus thynnus.

Choose the right option:

(1) Both i and ii are correct.

(2) Neither i nor ii is correct.

(3) Only i is correct.

(4) Only ii is correct.

Ans: (1)

36. The most abundant constituent of atrnosphertc air is :

(1) carbon    

(2) hydrogen

(3) oxygen    

(4) nitrogen

Ans: (4)

37. Which Indian city is to host the World Economic Forum's (WEF's) India Economic Summit for the first time in 26 years of the summit's history from 12-14 November 2011?

(1) New Delhi

(2) Mumbai

(3) Ahmedabad

(4) Kolkata

Ans: (2)

38.  IBSA summit concluded in Pretoria, South Africa. What is the full form of IBSA?

(1) India Brazil South America

(2) India Brazil South Africa

(3) India Brazil Saudi Arabia

(4) India Bangladesh South Africa

Ans: (2)

39. China recently backed Pakistan for UN Security Council seat.  UN Security Council consists of 5 permanent members and __ non-permanent members.

(1) 10

(2) 5

(3) 15

(4) 7

Ans: (1)

40. World Food Day was observed on which of the following dates with the theme- Food Prices – From Crisis to Stability?

(1) 15 October

(2) 16 October

(3) 17 October

(4) 18 October

Ans: (2)

Comment (0)

Post Comment

2 + 1 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.