Search

SSC GD Constable Exam English study material: Sentence Completion-I

In this article, we have prepared a set of 10 questions on sentence completion with explanations and the difficulty level will be very easy. Just go through all of them and read carefully-

Apr 9, 2018 19:10 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
SSC(GD) Constable sentence completion
SSC(GD) Constable sentence completion

Thousands of constables are recruited for BSF, Delhi Police, CRPF, and other armed forces through SSC GD constable exam. There are lakhs of candidates, who apply for this post and majority of them hail from rural part of the country. English language is always a tough section for them. The only thing, which can help you in clearing this section, is to practice more.

Sentence completion is one of the topics, which a candidate find more confusing and uncertain. Hence, to tackle this, you should have a proper knowledge of prepositions, connectives, tenses, and verbs.

In this article, we have prepared a set of 10 questions on sentence completion with explanations and the difficulty level will be very easy. Just go through all of them and read carefully-

SSC GD Constable English study material: Sentence Completion

Take Online Quiz

Directions: In each of the following questions, a sentence is given with a blank to be filled with an appropriate word. Four alternatives are given for each question. Choose the best one.

1. The exam will commence……………Monday.
a. With
b. From
c. On
d. since
Ans.:-c.
Explanation:-
if some event is happening on a certain time, then commence verb will be followed by ‘on’ preposition.

2. He ran………
a. Quick
b. So quick
c. Quickly
d. Too quick
Ans.:- c.
Explanation:-
Quick is an adjective, while quickly is an adverb. Generally, verb(ran)  is always followed by adverbs.

3. Kavi has no paper to write…………….
a. At
b. On
c. Upon
d. Over
Ans.:- b.
Explanation:-
Writing is always done with contact of the paper. In this situation, ‘on’ preposition is used.

4. The rainy season has set…………………
a. On
b. Off
c. Out
d. In

Ans.:- d.
Explanation: -
If any verb is followed by ‘on/off’, it refers to the continuation/discontinuation of that verb respectively. Similarly, ‘in/out’ is used for coming/ going events.hence, ‘in’ will be the suitable preposition here.

5. There is an exception…………………every rule.
a. On
b. To
c. In
d. for
Ans.:-b.
Explanation:-
if a sentence has exception and rule then ‘to’ is always used as preposition.

6. Ravi thought that Sheela……………….the job.
a. Will get
b. Is getting
c. Would get
d. get
Ans.:- c.
Explanation:-
if first sentence is in past/present tense, then the second sentence must be in past/present tense respectively. Present tense can be used with future tense interchangeably in some cases. Hence, Option (c.) is correct.

7. Kabir has been ill………………….last Sunday.
a. For
b. Since
c. By
d. On
Ans.:- b.
Explanation:-
‘Since’ is used for the definite time period, While ‘for’ is used for the indeterminate time intervals. Remaining two options have no significance in this regard.

8. His father shall return…………………..an hour.
a. After
b. In
c. At
d. Within
Ans.:- d.
Explanation:-
In this sentence, future tense is used. ‘after’, ‘at’ and ’in’ is used for certain time events. Hence, ‘within’ will be the proper connective to be used here.

9. I will have to dispense………………………..his services.
a. Of
b. Off
c. With
d. At
Ans.:- c.
Explanation:-
[dispense with someone/something].

10. A bad worker……..with his tools.
a. Works
b. Quarrels
c. Plays
d. Fights
Ans.:- b.
Explanation:-
A bad worker cannot play/fight/work with his tools. Hence, option (b.) is the most appropriate verb here.

For more SSC exams study material, keep on visiting us at our SSC webpage.

All the Best!

Related Stories