1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims 2016: GS Polity Questions: Central Council of Ministers

Jul 14, 2016 12:00 IST

    Indian Polity is easy to understand but it is harder to attempt the questions correctly in the UPSC IAS prelims Exam because of the ambiguous nature of such questions. In UPSC IAS Prelims Exam, there will 15 to 20 questions from the subject GS Polity alone. So, the UPSC IAS Exam aspirants have greater chance to score better in this section. The nature of Indian Polity Questions to be asked in General studies Paper I of UPSC IAS Prelims Exam will be more static and the static part of any subject considered as the easiest part to prepare well.

     


    To the rescue of the UPSC IAS aspirants, here we present the set of very useful MCQs of GS Indian Polity for the Preparation of UPSC IAS Prelims Exam:

    1.    Consider the following constitutional provisions regarding the Council of Ministers in Indian Constitution:
    I.    There shall be a Council of Ministers with the Prime Minister at the head to aid and advise the President who shall, in the exercise of his functions, act in accordance with such advice.
    II.    President may require the Council of Ministers to reconsider such advice and the President shall act in accordance with the advice tendered after such reconsideration.
    III.    The advice tendered by Ministers to the President shall not be inquired into in any court.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:



    The principles of parliamentary system of government are not detailed in the Constitution, but two Articles (74 and 75) deal with them in a broad, sketchy and general manner. Article 74 deals with the status of the council of ministers while Article 75 deals with the appointment, tenure, responsibility, qualification, oath and salaries and allowances of the ministers.

    There shall be a Council of Ministers with the Prime Minister at the head to aid and advise the President who shall, in the exercise of his functions, act in accordance with such advice.
    However, the President may require the Council of Ministers to reconsider such advice and the President shall act in accordance with the advice tendered after such reconsideration.
    The advice tendered by Ministers to the President shall not be inquired into in any court.

    2.    With reference to the constitutional provisions provided to Council of Ministers by Indian Constitution which of the following is correct?
    a.    The Prime Minister shall be appointed by the President and the other Ministers shall be appointed by the President on the advice of the Prime Minister.
    b.    The total number of ministers, including the Prime Minister, in the Council of Ministers shall not exceed 15% of the total strength of the Lok Sabha. The provision was added by the 91st Amendment Act of 2003.
    c.    A member of either house of Parliament belonging to any political party who is disqualified on the ground of defection shall also be disqualified to be appointed as a minister.
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    The Prime Minister shall be appointed by the President and the other Ministers shall be appointed by the President on the advice of the Prime Minister. The total number of ministers, including the Prime Minister, in the Council of Ministers shall not exceed 15% of the total strength of the Lok Sabha. The provision was added by the 91st Amendment Act of 2003.

    A member of either house of Parliament belonging to any political party who is disqualified on the ground of defection shall also be disqualified to be appointed as a minister. This provision was also added by the 91st Amendment Act of 2003.

    UPSC IAS Prelims 2016: GS Polity Questions: Prime Minister

    3.    Consider the following statements regarding the conduct of business of the Government of India:
    I.    All executive action of the Government of India shall be expressed to be taken in the name of the President.
    II.    Orders and other instruments made and executed in the name of the President shall be authenticated in such manner as may be specified in rules to be made by the President.
    III.    The President shall make rules for the more convenient transaction of the business of the Government of India, and for the allocation among Ministers of the said business.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    All executive action of the Government of India shall be expressed to be taken in the name of the President. Orders and other instruments made and executed in the name of the President shall be authenticated in such manner as may be specified in rules to be made by the President.

    Further, the validity of an order or instrument which is so authenticated shall not be called in question on the ground that it is not an order or instrument made or executed by the President. The President shall make rules for the more convenient transaction of the business of the Government of India, and for the allocation among Ministers of the said business.

    4.    Consider the following statements regarding the duties of Prime Minister:
    I.    To communicate to the President all decisions of the Council of Ministers relating to the administration of the affairs of the Union and proposals for legislation.
    II.    To furnish such information relating to the administration of the affairs of the Union and proposals for legislation as the President may call for.
    III.    If the President so requires, to submit for the consideration of the Council of Ministers any matter on which a decision has been taken by a Minister but which has not been considered by the Council.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    To communicate to the President all decisions of the Council of Ministers relating to the administration of the affairs of the Union and proposals for legislation. To furnish such information relating to the administration of the affairs of the Union and proposals for legislation as the President may call for.

    If the President so requires, to submit for the consideration of the Council of Ministers any matter on which a decision has been taken by a Minister but which has not been considered by the Council.

    5.    Consider the following statements regarding the nature of advice by ministers to the President:
    I.    Article 74 provides for a council of ministers with the Prime Minister at the head to aid and advice the President in the exercise of his functions.
    II.    The 42nd and 44th Constitutional Amendment Acts have made the advice binding on the President.
    III.    The nature of advice tendered by ministers to the President can be enquired by any court.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: b

    Explanation:


    Article 74 provides for a council of ministers with the Prime Minister at the head to aid and advice the President in the exercise of his functions. The 42nd and 44th Constitutional Amendment Acts have made the advice binding on the President.

    Further, the nature of advice tendered by ministers to the President cannot be enquired by any court. This provision emphasises the intimate and the confidential relationship between the President and the ministers.

    6.    Consider the following statements regarding the appointment of ministers:
    I.    The Prime Minister is appointed by the President, while the other ministers are appointed by the President on the advice of the Prime Minister.
    II.    A person who is not a member of either House of Parliament can also be appointed as a minister.
    III.    A minister who is a member of one House of Parliament has the right to speak and to take part in the proceedings of the other House also, but he can vote only in the House of which he is a member.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The Prime Minister is appointed by the President, while the other ministers are appointed by the President on the advice of the Prime Minister. This means that the President can appoint only those persons as ministers who are recommended by the Prime minister. Usually, the members of Parliament, either Lok Sabha or Rajya Sabha, are appointed as ministers.

    A person who is not a member of either House of Parliament can also be appointed as a minister. But, within six months, he must become a member (either by election or by nomination) of either House of Parliament; otherwise, he ceases to be a minister. A minister who is a member of one House of Parliament has the right to speak and to take part in the proceedings of the other House also, but he can vote only in the House of which he is a member.

    7.    Consider the following statements regarding oath of the ministers:
    I.    Before a minister enters upon his office, the president administers to him the oaths of office and secrecy.
    II.    In his oath of secrecy, the minister swears that he will not directly or indirectly communicate or reveal to any person(s) any matter that is brought under his consideration.
    III.    In 1990, the oath by Devi Lal as deputy prime minister was challenged as being unconstitutional as the Constitution provides only for the Prime Minister and ministers.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    Before a minister enters upon his office, the president administers to him the oaths of office and secrecy. In his oath of secrecy, the minister swears that he will not directly or indirectly communicate or reveal to any person(s) any matter that is brought under his consideration or becomes known to him as a Union minister except as may be required for the due discharge of his duties as such minister.

    In 1990, the oath by Devi Lal as deputy prime minister was challenged as being unconstitutional as the Constitution provides only for the Prime Minister and ministers. The Supreme Court upheld the oath as valid and stated that describing a person as Deputy Prime Minister is descriptive only and such description does not confer on him any powers of Prime Minister. It ruled that the description of a minister as Deputy Prime Minister or any other type of minister such as minister of state or deputy minister of which there is no mention in the Constitution does not vitiate the oath taken by him so long as the substantive part of the oath is correct.

    8.    Consider the following statements regarding the salary of ministers:
    I.    A minister gets the salary and allowances that are payable to a Member of Parliament.
    II.    Additionally, he gets a sumptuary allowance (according to his rank), free accommodation, travelling allowance, medical facilities, etc.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    Only II
    c.    Both I and II
    d.    Neither I nor II

    Answer: c

    Explanation:

    The salaries and allowances of ministers are determined by Parliament from time to time. A minister gets the salary and allowances that are payable to a Member of Parliament. Additionally, he gets a sumptuary allowance (according to his rank), free accommodation, travelling allowance, medical facilities, etc.

    In 2001, the sumptuary allowance for the prime minister was raised from `1,500 to `3,000 per month, for a cabinet minister from `1,000 to `2,000 per month, for a minister of state from `500 to `1,000 per month and for a deputy minister from `300 to `600 per month.

    9.    Consider the following statements regarding the collective responsibility of ministers:
    I.    Article 75 clearly states that the council of ministers is collectively responsible to the Lok Sabha.
    II.    When the Lok Sabha passes a no-confidence motion against the council of ministers, all the ministers have to resign including those ministers who are from the Rajya Sabha.
    III.    The council of ministers can advise the president to dissolve the Lok Sabha on the ground that the House does not represent the views of the electorate faithfully and call for fresh elections.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    Only II
    c.    Both I and II
    d.    Neither I nor II

    Answer: d

    Explanation:


    The fundamental principle underlying the working of parliamentary system of government is the principle of collective responsibility. Article 75 clearly states that the council of ministers is collectively responsible to the Lok Sabha. This means that all the ministers own joint responsibility to the Lok Sabha for all their acts of omission and commission. They work as a team and swim or sink together.

    When the Lok Sabha passes a no-confidence motion against the council of ministers, all the ministers have to resign including those ministers who are from the Rajya Sabha. Alternatively, the council of ministers can advise the president to dissolve the Lok Sabha on the ground that the House does not represent the views of the electorate faithfully and call for fresh elections. The President may not oblige the council of ministers that has lost the confidence of the Lok Sabha.

    10.    With reference to the collective responsibility of ministers which of the following statement is/are correct?
    a.    The principle of collective responsibility also means that the Cabinet decisions bind all cabinet ministers (and other ministers) even if they differed in the cabinet meeting.
    b.    It is the duty of every minister to stand by cabinet decisions and support them both within and outside the Parliament.
    c.    If any minister disagrees with a cabinet decision and is not prepared to defend it, he must resign.
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    The principle of collective responsibility also means that the Cabinet decisions bind all cabinet ministers (and other ministers) even if they differed in the cabinet meeting. It is the duty of every minister to stand by cabinet decisions and support them both within and outside the Parliament.

    If any minister disagrees with a cabinet decision and is not prepared to defend it, he must resign. Several ministers have resigned in the past owing to their differences with the cabinet. For example, Dr BR Ambedkar resigned because of his differences with his colleagues on the Hindu Code Bill in 1953. CD Deshmukh resigned due to his differences on the policy of reorganisation of states. Arif Mohammed resigned due to his opposition to the Muslim Women (Protection of Rights on Divorce) Act, 1986.

    The Central Council of Ministers plays an important role in the functioning of Indian Parliament and delivering the executive role of the government. In UPSC IAS Prelims as well as in IAS Mains Exam Indian Polity has greater role for UPSC IAS aspirants. Indian Polity constitutes around 15 to 20 questions every year in UPSC IAS Prelims Exam. Here, we have created Multiple Choice Questions on Prime Minister in which the questions are based on the functions, elections, terms of office, executives powers etc. Such Multiple Choice Questions are much helpful for the UPSC IAS Prelims Exam Preparation.

    Click here for the GS Polity Study Material

    For further queries and discussion on various subjects click here

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF