Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC IAS Prelims 2016: GS Polity Questions: Prime Minister

Jun 23, 2016 13:59 IST

    Indian Polity is easy to understand but it is harder to attempt the questions correctly in the UPSC IAS Prelims Exam because of the ambiguous nature of such questions. In UPSC IAS Prelims Exam, there will 15 to 20 questions from Indian Polity alone. So, the IAS aspirants have greater chance to change the future of result of IAS Prelims Exam. The nature of Indian Polity Questions to be asked in General studies Paper I of UPSC IAS Prelims Exam will be more static and the static part of any subject considered as the easiest part to prepare well.

    To the rescue of the UPSC IAS aspirants, here we present the set of very useful MCQs of GS Indian Polity for the Preparation of UPSC IAS Prelims Exam:

    1.    Which of the following article of Indian Constitution mentioned about the appointment of the Prime Minister?
    a.    Article 75
    b.    Article 80
    c.    Article 84
    d.    Article 86

    Answer:

    Explanation
    :

    The Constitution does not contain any specific procedure for the selection and appointment of the Prime Minister. Article 75 says only that the Prime Minister shall be appointed by the president. However, this does not imply that the president is free to appoint any one as the Prime Minister.

    2.    Consider the following statements regarding the role of President in appointment of Prime Minister:
    I.    In accordance with the conventions of the parliamentary system of government, the President has to appoint the leader of the majority party in the Lok Sabha as the Prime Minister.
    II.    When no party has a clear majority in the Lok Sabha, then the President may exercise his personal discretion in the selection and appointment of the Prime Minister.
    III.    The discretion was exercised by the President, for the first time in 1979, when Neelam Sanjiva Reddy (the then President) appointed Charan Singh (the coalition leader) as the Prime Minister after the fall of the Janata Party government headed by Morarji Desai.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    In accordance with the conventions of the parliamentary system of government, the President has to appoint the leader of the majority party in the Lok Sabha as the Prime Minister. But, when no party has a clear majority in the Lok Sabha, then the President may exercise his personal discretion in the selection and appointment of the Prime Minister.

    In such a situation, the President usually appoints the leader of the largest party or coalition in the Lok Sabha as the Prime Minister and asks him to seek a vote of confidence in the House within a month. This discretion was exercised by the President, for the first time in 1979, when Neelam Sanjiva Reddy (the then President) appointed Charan Singh (the coalition leader) as the Prime Minister after the fall of the Janta Party government headed by Morarji Desai.

    3.    The Prime Minister must be a member of which of the following house?
    a.    Lok Sabha
    b.    Rajya Sabha
    c.    Either of the houses
    d.    Not a necessary condition being a member of either house

    Answer: c

    Explanation:


    In 1997, the Supreme Court held that a person who is not a member of either House of Parliament can be appointed as Prime Minister for six months, within which, he should become a member of either House of Parliament; otherwise, he ceases to be the Prime Minister.

    Constitutionally, the Prime Minister may be a member of any of the two Houses of parliament. For example, three Prime Ministers, Indira Gandhi (1966), Deve Gowda (1996) and Manmohan Singh (2004), were members of the Rajya Sabha. In Britain, on the other hand, the Prime Minister should definitely be a member of the Lower House (House of Commons).

    4.    With reference to the powers of Prime Minister which following is/are true?
    a.    He recommends persons who can be appointed as ministers by the president.
    b.    He allocates and reshuffles various portfolios among the ministers.
    c.    He can ask a minister to resign or advise the President to dismiss him in case of difference of opinion.
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    The Prime Minister enjoys the following powers as head of the Union council of ministers:

    • He recommends persons who can be appointed as ministers by the president.
    • He allocates and reshuffles various portfolios among the ministers.
    • He can ask a minister to resign or advise the President to dismiss him in case of difference of opinion.
    • He presides over the meeting of council of ministers and influences its decisions.
    • He guides, directs, controls, and coordinates the activities of all the ministers.
    • He can bring about the collapse of the council of ministers by resigning from office.


    5.    In which of the following cases the Council of Ministers get dissolved?
    a.    Resignation of Prime Minister
    b.    Death of Prime Minister
    c.    Either of the above case
    d.    Council of Ministers will never get dissolved either in above case

    Answer: c

    Explanation:


    Since the Prime Minister stands at the head of the council of ministers, the other ministers cannot function when the Prime Minister resigns or dies. In other words, the resignation or death of an incumbent Prime Minister automatically dissolves the council of ministers and thereby generates a vacuum. The resignation or death of any other minister, on the other hand, merely creates a vacancy which the Prime Minister may or may not like to fill.

    6.    The Prime Minister advises President with regard to the appointment of whom among the following?
    a.    Election Commissioners
    b.    Chairman and members of the UPSC
    c.    Chairman and members of the Finance Commission
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    The Prime Minister enjoys the following powers in relation to the President:

    1. He is the principal channel of communication between the President and the council of ministers. It is the duty of the prime minister:
    • to communicate to the President all decisions of the council of ministers relating to the administration of the affairs of the Union and proposals for legislation;
    • to furnish such information relating to the administration of the affairs of the Union and proposals for legislation as the President may call for; and
    • if the President so requires, to submit for the consideration of the council of ministers any matter on which a decision has been taken by a minister but which has not been considered by the council.

           2. He advises the president with regard to the appointment of important officials like attorney general of India, Comptroller and Auditor General of India, chairman and members of the UPSC, election commissioners, chairman and members of the finance commission and so on.


    7.    With reference to the powers enjoyed by the Prime Minister which of the following is incorrect?
    a.    He advises the President with regard to summoning and proroguing of the sessions of the Parliament.
    b.    He can recommend dissolution of the Lok Sabha to President at any time.
    c.    He can recommend dissolution of the Rajya Sabha to President at any time.
    d.    He announces government policies on the floor of the House.

    Answer: c

    Explanation:


    The Prime Minister is the leader of the Lower House. In this capacity, he enjoys the following powers:

    • He advises the President with regard to summoning and proroguing of the sessions of the Parliament.
    • He can recommend dissolution of the Lok Sabha to President at any time.
    • He announces government policies on the floor of the House.


    8.    Who among the following Prime Minister was appointed by President using his discretionary powers for the first time:
    a.    Charan Singh
    b.    P. Singh
    c.    H.D. Deve Gowda
    d.    P.V. Narasimha Rao

    Answer: a

    Explanation:


    When no party has a clear majority in the Lok Sabha, then the President may exercise his personal discretion in the selection and appointment of the Prime Minister. In such a situation, the President usually appoints the leader of the largest party or coalition in the Lok Sabha as the Prime Minister and asks him to seek a vote of confidence in the House within a month.

    This discretion was exercised by the President, for the first time in 1979, when Neelam Sanjiva Reddy (the then President) appointed Charan Singh (the coalition leader) as the Prime Minister after the fall of the Janata Party government headed by Morarji Desai.

    9.    As per the Supreme Court judgement, any non-member of the either houses can be appointed as Prime Minister but within how much of duration he/she has to became a member of either houses?
    a.    Two months
    b.    Four months
    c.    Six months
    d.    One year

    Answer: c

    Explanation:


    The Supreme Court in 1997 held that a person who is not a member of either House of Parliament can be appointed as Prime Minister for six months, within which, he should become a member of either House of Parliament; otherwise, he ceases to be the Prime Minister.

    Click here for the GS Polity Study Material

    For further queries and discussion on various subjects click here


    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF