1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims Exam : Geography - MCQs Set 13

Dec 4, 2015 11:35 IST

    Q1: Soil formation process is called pedogenesis and the scientific study of soils is known as pedology. Regarding soil formation, which one of the following sentences is not correct?
    (a) Weathering is the process that results in the break down and chemical changes of the parent rock in situ.
    (b) Humification and mineralisation are examples of transformation process.
    (c) Fluvial soil has well developed soil horizons.
    (d) Fauna and flora is the important factor for soil development.
    Ans: (c)
    Explanation: Weathering or break down of the parental rock is the first step of soil formation. Mineralisation and humification are the important factors for soil development.


    Q2: Latin America word was first used in 1861 in ‘La revue des races’, a magazine dedicated to the cause of Pan Latinism. Which statement regarding Latin America is/are correct?
    1. This is the only continent, which is situated on the location from where equator, 23 1/2 degree N and 23 ½ degree S crosses.
    2. Latin’s America Atacama desert is the lowest rainfall region in the world.
    3. Brazil is the largest country in terms of area and population in Latin America.

    Which of the statements given above is/ are correct?
    (a) Only 1
    (b) Only 2
    (c) All of these
    (d) Only 3
    Ans: (c)
    Explanation: Latin America is the continent from where all three major latitudes e.g., Equator, Tropic of Cancer, Tropic of Capricorn crosses. Atacama Desert situated in Chile, is the driest desert in the world. Brazil is the largest country in terms of population and area in the world.

    Q3: Consider the following statements:
    1. Most places along the Tropic of Capricorn have arid or semi-arid climates.
    2. Atacama Desert, Andes mountains and Antofagasta town are located on Tropic of Cancer.

    Which of the above statements is / are correct?
    (a) Only 1
    (b) Only 2
    (c) Both 1 and 2
    (d) None of these
    Ans: (c)
    Explanation: Both statements are correct. Most places along the Tropic of Capricorn are arid or semi-arid e.g., Western Australian, South-Western part of Africa and Northern part of Chile. Atacama desert, some part of Andes mountain and Antofagasta town are located in the Tropic of Capricorn.

    Q4:  Which of the following pairs are correctly matched?
         Mountain ranges               Continent
    (1) Appalachian                       Africa
    (2) Andes                               South America
    (3) Gobi                                 Asia

    Codes
    (a)  1 and 2 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 and 3 only
    (d) All of these
    Ans. b
    Explanation: Appalachian mountain ranges are located in North America.

    Q5: Which of the following factors affect the soil formation?
    1. Climate
    2. Vegetation
    3. Weathering
    4. Relief
    5. Parent Material

    Select the correct answer using the codes given below:
    (a) 1, 3 and 4
    (b) 1, 2 and 3
    (c) 1, 2, 3 and 5
    (d) All of these
    Ans: (d)
    Explanation: Climate is the most important single factor in the soil formation. The amount of rainfall and range of temperature are the most important climate factors affecting soil formation.

    Q6: Which of the following pairs are correctly matched?
             Grassland                                  Location
         1   Pustaz                                      Hungary
         2   Prairie                                      Ukraine
         3   Canterbury                                New Zealand

    Codes
    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 only
    (c) 1 and 3 only
    (d) All of these
    Ans. C
    Explanation: Prairie is found in the North America whereas Steppes is found in Ukraine and Russia.

    Q7: Which of the following statements is/are correct regarding West Asia?
    1. The region is surrounded by seven major seas, e.g., the Agean sea, the Black sea, the Caspian sea, the Persian Gulf, the Arabian sea, Red sea and Mediterranean sea.
    2. West Asia is primarily arid and semi- arid region.
    3. Western Asia contains large area of mountainous terrain.
    4. The region is one of the most developed areas in the world.

    Which of the above statements is/are correct?
    (a) 1 and 2
    (b) 2 and 3
    (c) 1, 2 and 3
    (d) All of these
    Ans: (c)
    Explanation: Western Asia is located directly south of Eastern Europe. The region is surrounded by seven major seas. E.g., the Agean sea, the black sea, the Caspian sea, the Persian Gulf, the Arabian sea, the Red sea and the Mediterranean sea.

    Q8: A river transports its load in many different ways. Which of the following can be included in the list?
    1. In solution
    2. In suspension
    3. By siltation

    Select the correct answer using the codes given below
    (a) Only 1
    (b) 1 and 2
    (c) 2 and 3
    (d) All of these
    Ans: (d)
    Explanation: The solid material carried by the river is called its load. A river transports its load in three different ways. They are In solution (dissolved load), In suspension (suspended load), By saltation (bed load).

    Q9: Consider the following statements regarding intrusive igneous rocks
    1. These are called Plutonic rocks.
    2. Granite, diorite, gabbro are examples.
    3. The intrusive rocks lying in a slanting direction as an off shoot are called dykes

    Which of the above statements is/are correct?
    (a) Only 1
    (b) 1 and 3
    (c) 2 and 3
    (d) All of these
    Ans: (d)
    Explanation: When molten materials of Earth’s interior (magma) do not reach Earth’s surface, they cool and solidify below the surface-are called intrusive igneous rocks e.g., granite, diorite, gabbro called plutonic rocks.

    Q10: Consider the following statements regarding Chilka Lake
    1. It is the largest coastal lagoon in India and the second largest lagoon in the world.
    2. It was designated the first Indian wetland of international importance under the Ramsar Convention.
    3. It is located at the mouth of the Daya River.

    Which of the above statements is/are correct?
    1. Only 1
    2. Only 3
    3. 1 and 3
    4. All of these
    Ans: (d)
    Explanation: Chilka lake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda and Ganjam districts of Odisha state on the East coast of India, at the mouth of the Daya river, flowing into thye Bay of Bengal, covering an area of over 1100 sq km.

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF