1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims Exam : Geography- MCQs Set 16

Dec 7, 2015 12:01 IST

    1. Consider the following statement about tropical cyclone

    1. It is characterised by a low-pressure centre.
    2.    In this, counter clockwise wind flow in the Northern Hemisphere and clockwise wind flow in the Southern Hemisphere.
    3.    It is warm core storm system.

    Which of the above statement are correct?

    (a)    1 and 2
    (b)    1 and 3
    (c)    2 and 3
    (d)    All of these

    Ans: (d)

    Explanation:
    A tropical cyclone is a storm system, characterised by a low-pressure centre surrounded by a spiral arrangement of thunderstorms that produce strong winds and heavy rain.



    2. The process of converting unconsolidated sediments into sedimentary rocks requires which of the following

    1. Compaction
    2. Re-crystallisation
    3. Cementation
    4. Weathering

    Select the correct answer using the codes given below

    (a) 1 and 2
    (b) 2 and 3
    (c) 1, 2 and 3
    (d) All of these

    Ans: (c)

    Explanation:
    The process, by which loose sediment is hardened to rock are collectively called Lithification. Once this happens, continued erosion and re-transport of the sediments become much more difficult. The process, which involves in it are compaction, re-crystallisation and cementation.

    3. Consider the following statement about the North-East Monsoon in India

    1. They are retreating monsoon.
    2. They are responsible for rainfall along the Coromandel coast of India.
    3. They pick up moisture from the Bay of Bengal before rainfall.

    Which of the above statements are correct?

    (a) 1 and 3
    (b) 2 and 3
    (c) 1, 2 and 3
    (d) 1 and 2

    Ans: (c)

    Explanation:
    The North-East monsoon is the retreating monsoon in India. They move from land to the ocean and again from ocean to the land precipitating in South-eastern India.

    4. What is Karewas?

    (a) Glacial deposits in Eastern Himalayas
    (b) Glacial deposits in Kashmir Himalayas
    (c) Alluvial deposits of western Himalayas
    (d) It denotes the general alluvial deposits

    Ans: (b)

    Explanation:
    Karewas are the glacial deposits in Kashmir valley. They are fertile plains they are used for saffron cultivation, especially in pampore area of Kashmir valley.

    5. consider the statement below regarding the sub-tropical deserts in the world

    1. These deserts are located along the West coast of the continents.
    2. These are under the influence of sub-tropical high pressure belts.
    3. These are also influenced by the movements of cold oceanic current along the coast.

    Which of the above statements are correct?

    (a) 1, 2 and 3
    (b) 2 and 3
    (c) 1 and 2
    (d) 1 and 3

    Ans: (a)

    Explanation:
    The sub-tropical deserts in the world are lying along the West coast of the world’s continents. They are located in the rain shadow zone of the world due to the movement of the trade winds. The cold current along the coast is responsible for the rainfall over the ocean.

    6. Upwelling is an oceanographic phenomenon that involves motion of dense, cooler and usually nutrient-rich water towards the ocean surface driven by?

    (a) Wind
    (b) Tides
    (c) Volcanic activity
    (d) Earthquake

    Ans: (a)

    Explanation:
    It involves wind for motion of water. It increased the food for fishes and increased the productivity of the fish along the coast.

    7. Which of the following are the causes of upwelling in the oceans?

    1. Wind
    2. Coriolis force
    3. Density shifts
    4. Ekman transport

    Select the correct answer using the codes given below

    (a) 1 and 2
    (b) 1 and 3
    (c) 1, 2 and 4
    (d) 2, 3 and 4

    Ans: (c)

    Explanation:
    Upwelling is an oceanographic phenomenon that involves wind-driven motion of dense, cooler and usually nutrient rich water towards the ocean surface, replacing the warmer, usually nutrient depleted surface water.

    8. which of the following are the reasons for the formation of metamorphic rocks?

    1. High temperatures and pressures at depth cause changes in mineralogy, texture and composition.
    2. Changes take place in solid state by crystallisation and chemical reactions.
    3. Temperature greater than 150⁰ C, less than 400⁰ C.

    Select the correct answer using the codes gives below

    (a) Only 1
    (b) 1 and 2
    (c) 2 and 3
    (d) All of these

    Ans: (a)

    Explanation:
    A metamorphic rock is any sedimentary or igneous rock that has been changed or morphed, because of pressure and heat. Temperature between 250-700⁰ C is required for the process.

    9. Consider the following conditions

    1. Humid tropics with heavy rain and uninterrupted warmth.
    2. Silica is removed and transported downward.
    3. Iron and aluminium accumulate at the surface.
    4. A porous and firm soil is left behind, rather than a soft and sticky one.

    Which of the below soil forming processes is active in the above conditions?

    (a) Podzolisation
    (b) Laterisation
    (c) Calcification
    (d) Leaching

    Ans: (b)

    Explanation:
      Laterisation occurs in the humid tropics, where heavy rain and uninterrupted warmth give rise to a deeply weathered layer. Leaching is heavy, but silica is removed rather than iron or aluminium, which accumulate at the surface. The removal of the silica leaves a porous and firm soil.

    10. Consider the following factors causes an increase in salinity of ocean water

    1. High temperature
    2. High humidity
    3. Pressure of winds
    4. Presence of river mouths

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    (a) 1 and 3
    (b) 1 and 4
    (c) 1, 2 and 3
    (d) All of these

    Ans: (a)

    Explanation:
    In general, higher the temperature the higher is the evaporation, but if humidity is high, evaporation is not higher even if the temperature is high. Thus, equatorial regions with higher temperature, but higher humidity do not have high salinity.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF