1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims Exam : Geography MCQs Set- 21

Dec 22, 2015 17:18 IST

    Q1. Which one of the following statements is correct?

    a. Cirrus clouds are composed of ice crystals.
    b. Cirrus clouds exhibit a flat base and have the appearance of rising domes.
    c. Cumulus clouds are white and thin and form delicate patches and give a fibrous and feathery appearance.
    d. Cumulus clouds are classified as high clouds.

    Ans: a

    Explanation: Cirrus clouds look fibrous and appear like wisps in the blue sky, and composed of ice crystals. Cumulus clouds are with a round top and horizontal base, and these are classified as clouds with no definite height.

    Q2. Consider the following statements:

    1. The axis of the earth’s magnetic field is inclined at 23 ½ degree to the geographic axis of the earth.
    2. The earth’s magnetic pole in the northern hemisphere is located on a peninsula in northern Canada.
    3. Earth’s magnetic equator passes through Thumba in South India.

    Which of the statements given above is/are correct?

    a. 1, 2 and 3
    b. 2 and 3
    c. 2 only
    d. 3 only

    Ans: b

    Explanation:
    An imaginary line joining the magnetic poles would be inclined by approximately 11.3 degrees from the planet’s axis is rotation. The axis of earth is inclined to the plane of the ecliptic at an angle of 66 ½ degree, giving rise to different seasons and varying lengths of day and night. Earth rotates on its own axis, tilted at an angle of 23.4 degrees every 23 hour 56 minutes giving rise to Day and Night.

    Q3. Consider the following statements:

    1. Either of the two belts over the oceans at about 30 – 35 degrees North and South latitudes is known as Horse latitude.
    2. Horse latitudes are low pressure belts.

    Which of the statements given above is/are correct?

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Ans: a

    Explanation:
    Horse latitudes are sub-tropical high pressure belts which extend between 30-35 degree latitudes in both the hemispheres.

    Q4. Consider the following statements:

    1. The annual range of temperature is greater in the Pacific Ocean than that in the Atlantic Ocean.
    2. The annual range of temperature is greater in the Northern Hemisphere than that in the Southern Hemisphere.

    Which of the statements given above is/are correct?

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Ans: b

    Explanation:
    Bigger the size of ocean (pacific), lesser the annual range of temperature.

    Q5. The clouds float in the atmosphere because of their low:

    a. Velocity
    b. Temperature
    c. Density
    d. Pressure

    Ans: c

    Explanation:
    As the clouds are less denser than the below air, they can float in the atmosphere.

    Q6. Consider the following statements and choose the statement which is/are correct?

    1. Air pressure at sea level is lower than at the mountain top.
    2. Air pressure decreases when air descends.

    Which of the statements given above is/are correct?

    a. Only 1
    b. only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Ans: d

    Explanation:
    Air pressure increases when air descends. Air pressure at sea level is higher than at the mountain top.

    Q7. Which of the following affects atmospheric pressure?

    a) Temperature
    b) Earth rotation
    c) Altitude
    d) All the above

    Ans: d

    Explanation:
    All of the above given factors have affect on atmospheric pressure. The pressure exerted by air on the surface of the earth is called as atmospheric pressure. Atmospheric pressure varies from region to region.

    Q8. Consider the following statements and choose the statement which is/are correct?

    1. The process by which two air masses of different physical characteristics are brought together is frontolysis.
    2. The gradual dissipation of the frontal zone is called frontogensis.

    Which of the statements given above is/are correct?

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2.
    d. Neither 1 nor 2

    Ans: d

    Explanation:
    The gradual dissipation of the frontal zone is called frontolysis. The process by which two air masses of different physical characteristics are brought together is Frontogensis and it leads to the formation of a temperate cyclone.

    Q9. Which of the following statements are correct about temperate cyclones?

    1) They have a low pressure gradient than tropical cyclones
    2) They travel from east to west
    3) They are generally produced in summers

    Which of the statements given above is/are correct?

    Codes:
    (a) Only 1
    (b) Only 2
    (c) Only 1 and 3
    (d) All of these

    Ans: a

    Explanation:
    Temperate cyclones are produced in winters and they travel from West to East.

    Q10. Laterisation of soil is related to which type of vegetation?

    (a) Tropical evergreen
    (b) Tropical monsoon
    (c) Temperate evergreen
    (d) Mediterranean forest

    Ans: a
    Explanation:
    Tropical evergreen forest is characterized by closely set trees forming a canopy. Here bacterial action reduces humus leading to laterisation.

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF