Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC IAS Prelims Exam: GS Economy Questions: HUMAN DEVELOPMENT

May 25, 2016 18:30 IST

    To study Economic is very important because UPSC in its IAS Prelims Exam used to ask various terms which are associated with the issues of Indian Economy. As per the recent trend, the subject Economy has important place in General Studies Paper I of IAS Prelims Exam in which around 15 to 25 questions used to ask every year.

    So, the aspirants need to study very hard to cover all the topics of GS Paper I of IAS Prelims Exam. Here, we have developed Multiple Choice Questions on the topic: HUMAN DEVELOPMENT

    1. Who among the following economists introduced the term Human Development?

    a. Mehbub Al Haque
    b. Amartya Sen
    c. Adam Smith
    d. Both a and b

    Answer: d

    Explanation: In 1990 two economists - Prof. Mehbub Al Haque and Prof. Amartya Sen introduced the concept of Human Development. From 1990 onwards, United Nations Development Programme (UNDP), each year calculate Human Development Index (HDI) and publish as a report which is known as Human Development Report (HDR).

    2. Consider the following statements regarding Human Development Index (HDI):

    I. The Human Development Index (HDI) is a composite index that measures the average achievements in a country in three basic dimensions of human development.
    II. The basic dimensions are a long and healthy life, knowledge and a decent standard of living.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. Only II
    c. Both I and II
    d. Neither I nor II

    Answer: c

    Explanation: The Human Development Index (HDI) is a composite index that measures the average achievements in a country in three basic dimensions of human development. These basic dimensions are a long and healthy life, knowledge and a decent standard of living.

    3. With reference to measurements of the dimensions of Human Development Index which of the following statement is incorrect?

    a. A long and healthy life is measured by life expectancy at birth
    b. No of households in a family
    c. Knowledge is measured by the adult literacy rate (with two thirds weight) and the combined primary, secondary and tertiary gross enrolment ratio (with one third weight)
    d. A decent standard of living is measured by GDP per capita in purchasing Power Parity (PPP) US Dollars

    Answer: b

    Explanation: purpose of its construction is not to give a complete picture of human development rather to provide a measure which goes beyond the traditional measurement of development i.e. income. Therefore, HDI is a barometer for changes in human well-being and for comparing progress in different regions. Human development concept is based on the idea of development as a freedom. It is about building human capabilities - the range of things they can do and what they can be. Individual freedoms and rights matter a great deal.

    4. Which of the following statements is correct regarding Economic Development and Human Development?

    a. The basic difference between Economic development and Human development is that Human development entirely focuses on the increase of income whereas the economic development believes in expanding and widening of all aspects of human life be it economic, social, political, cultural, etc.
    b. In economic aspect human development is one of the essential elements.
    c. The basic idea behind Human development is that it is the use of income and not the income itself that decides the human choices.
    d. The real wealth of a nation is its Economy; therefore, the goal of development should be the enrichment of the whole economy.

    Answer: b

    Explanation: The basic difference between economic development and human development is that economic development entirely focuses on the increase of income whereas the human development believes in expanding and widening of all aspects of human life be it economic, social, political, cultural, etc. In economic aspect human development is one of the essential elements. The basic idea behind this is that it is the use of income and not the income itself that decides the human choices. Since, the real wealth of a nation is its people; therefore, the goal of development should be the enrichment of human life.

    5. Which of the following is/are considered as the indicator (s) of Human Development?

    a. HPI-1
    b. GEM
    c. GDI
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: Apart from Human Development Index (HDI), the other four indicators of human development have been selected which were used by the Human Development Report. These are:

    (i) Human Poverty Index for developing countries (HPI-1)
    (ii) Human Poverty Index for selected DECD Countries (HPI-2)
    (iii) Gender - related Development Index (GDI)
    (iv) Gender Empowered Measurement (GEM)

    6. Which of the following indicators of Human Development are calculated three dimensions:

    I. HPI- 1
    II. HPI- 2
    III. GEM
    IV. GDI
    V. HDI

    Codes

    a. I, II and III
    b. I, IV and V
    c. III and IV
    d. All of the above

    Answer: b

    Explanation: Out of all the indicators of Human development, HDI, HPI-1 and GDI are calculated by three common dimensions - a long and healthy life, knowledge and a decent standard of living. But some of indicators are different within these dimensions. Let us know their similarities and differences from the table given below.

    7. As per the HDR 2015, in HDI India ranked:

    a. 137th
    b. 134th
    c. 130th
    d. 127th

    Answer: c

    Explanation: India ranked 130 among 188 countries in Human Development Report 2015 released on Monday by the United Nations Development Programme (UNDP). India's HDI rank between 2009 and 2014 has risen six positions.

    8. Consider the following reasons which are responsible to keep India at the bottom of the Human Development:

    I. rapid increase in population
    II. large number of adult illiterates and low gross enrolment ratio
    III. inadequate government expenditure on education and health

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. Only II
    c. Both I and II
    d. Neither I nor II

    Answer: c

    Explanation: The following are the reasons to keep India at the bottom of human development (a) rapid increase in population (b) large number of adult illiterates and low gross enrolment ratio (c) high drop-out rates (d) inadequate government expenditure on education and health, (e) large proportion of underweight children as well as under nourished people (f) very poor sanitation facilities and low access to essential life saving medicines.

    9. As per the National Human Development Report of India, which of the following India states ranked top in the list of consumption based HDI for the year 2014-15?

    a. Gujarat
    b. Kerala
    c. Andhra Pradesh
    d. Punjab

    Answer: b

    Explanation: Kerala has been ranked first followed by Delhi, Himachal Pradesh, North Eastern States and Punjab in consumption based HDI for the year 2014-15. At the bottom of the list the states like Bihar, Odisha and Chhattisgarh respectively has been ranked.

    Click here for GS Economy Study Material

    Click here for any query and for further discussion

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF