Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC IAS Prelims Exam : Indian Polity : MCQ Set 7

Oct 6, 2015 17:52 IST

    Q 1. “Cabinet Committees” are:

    (A)    Set up by Parliament according to the exigencies of the time and the requirements of the situation.
    (B)     Headed by the Home minister mostly.

    Which of the above statements is/are correct?

    (a) Only A                        (c) Both A and B
    (b) Only B                        (d) None of these

    Answer: d

    Q 2. Which of the following requires Constitutional Amendment under Art 368?

    (1)    Conferment of more jurisdictions to the Supreme Court.
    (2)    Delimitation of constituencies.
    (3)    Number of puisne judges in the Supreme Court.

    Choose the correct option:
    (a)    1,2and 3                         (c) 2 and 3
    (b)    1 and 2                           (d) None of the above

    Answer: d

    Q 3.  Which of the following were the members of the Drafting Committee for making of Constitution?

    (1)    Syed Mohammad Saadullah
    (2)    A.K Ayyar
    (3)    N Madhava Rau
    (4)    N Gopalaswamy Ayyangar

    Choose the correct option:

    (a)    1,2,3 and 4                        (c) 2, 3 and 4
    (b)    1,2 and 3,                          (d) 1,3 and 4

    Answer: a

    Q 4.  In which of the following areas in India, people enjoy some special political and civil rights as compare to rest of India?

    (1)    Jammu and Kashmir
    (2)    Areas under art 371
    (3)    Scheduled and Tribal Areas

    Choose the correct option:

    (a)    1 only                         (c) 1 and 2
    (b)    1 and 3                       (d) All of the above

    Answer: d

    Q 5.  For creation of new states in India:

    (A)    A bill for creation of a new state requires prior recommendation of President and approval of state legislature before presenting it to parliament.
    (B)    Such bill can be passed by a simple majority of Parliament and by the ordinary legislative process.

    Which of the above statements is/are correct?
    (a) Only A                        (c) Both A and B
    (b) Only B                        (d) None of these

    Answer: b

    Q 6.  Writ of “Certiorari” can be issued to:

    (1)    Legislative Bodies
    (2)    Administrative Bodies
    (3)    Private individuals

    Choose the correct option:

    (a)    1,2and 3                         (c) 2 and 3
    (b)    1 and 2                           (d) None of the above

    Answer: d

    Q 7.  Consider the following statements about “Fundamental Duties”:

    (A)    They are not enforceable by Law, hence Parliament can’t provide for the imposition of appropriate penalty or punishment for failure to fulfill any of them.
    (B)    They help the courts in examining and determining the constitutional validity of a Law.

    Which of the above statements is/are correct?

    (a) Only A                        (c) Both A and B
    (b) Only B                        (d) None of these

    Answer: b

    Q 8.  Which of the following participate in the election of President?

    (1)    Elected members of the both the house of Parliament.
    (2)    Elected members of the State Legislative Assembly.
    (3)    Elected members of the State Legislative Council.
    (4)    Elected members of the Legislative Assemblies of U.T. of Delhi and Puducherry.

    Choose the correct option:

    (a)    1,2,3 and 4                        (c) 1,2 and 4
    (b)    1,2 and 3,                          (d) 1,3 and 4

    Answer: c

    Q 9. “Speaker” of the Lok Sabha is the ex-officio chairman of:

    (1)    Business Advisory Committee
    (2)    Committee of Privileges
    (3)    General Purpose Committee
    (4)    Rules Committee

    Choose the correct option:

    (a)    1,2,3 and 4                        (c) 1,2 and 4
    (b)    1,2 and 3,                          (d) 1,3 and 4

    Answer: d

    Q 10. Consider the following statements about ‘Resolutions’ and ‘Motions’:

    (A)    Every resolution is a particular type of motion.
    (B)    All motions are not necessarily put to vote of the house whereas all the resolutions are required to be voted upon.

     Which of the above statements is/are correct?
    (a) Only A                        (c) Both A and B
    (b) Only B                        (d) None of these

    Answer: c

    See here more IAS Prelims Questions

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF