1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims Exam : Modern History: MCQ Set 5

Sep 22, 2015 14:50 IST

    Advent of Europeans

    1. Bahadurshah of Gujarat ceded Bassein to

    (a) English
    (b) French
    (c) Portuguese
    (d) Dutch

    Ans. c

    Exaplaination : Bahadurshah ceded Bassein to Nini Da Cunha as he wanted to make friendly relations with Portuguese. He had to counter Mughal expansionist policy on the other front.

    2. Which of the following statements are correct?

    (1) Vasco Da Gama was welcomed by Zamorin king at Muziris port.

    (2) Thomas Roe visited the court of Aurangzeb to get permission to trade in India.

    Codes

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Ans. d

    Exaplaination : Vasco Da Gama was received at Calicut port. Thomas Roe visited the court of Jahangir.

    3. Which of the following crops were introduced by the Portuguese in India?

    (1) Sugarcane
    (2) Maize
    (3) Tomato
    (4) Potato

    Codes

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2, 3 and 4 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) 1, 2, 3 and 4

    Ans. b

    Exaplaination : Sugarcane was already cultivated in India. Potato, tomato, tobacco and maize were introduced from South America by Portuguese.

    4. Which of the following were the reasons for French decline in India?

    (1) French army was no match for British army
    (2) French monarchy had no stakes in the French company
    (3) French were engaged in continental expansion in Europe

    Codes
    (a) 1 and 2 only

    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 only
    (d) All of these

    Ans. b

    Exaplaination : The French used their well-organized army  to expand their territory in Europe. British navy was better than the French navy.

    Social Reforms in India

    5. Which of the following statements are correct?

    (1) Bethune School at Calcutta was founded by Ishwar Chandra Vidyasagar.

    (2) The main aim of the school was to promote education among depressed classes.

    Codes

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Ans. a

    Exaplaination : The main aim of the school was to encourage female education.

    6. Sarda Act was related to

    (a) women education
    (b) widow remarriage
    (c) age of consent
    (d) women property rights

    Ans. c

    Exaplaination : Child marriage restraint act, 1929 popularly known as Sarda act fixed the minimum age of marriage for girls at 14 and boys at 18 years.

    7. Which of the following were established by Dr. B. R. Ambedkar?

    (1)    The Peasants and Workers Party of India

    (2)    All India Scheduled Castes Federation

    (3)The Independent Labour Party

    Codes

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 only
    (d) All of these

    Ans. b

    Exaplaination : The Independent Labour Party was a left wing party founded in 1925 by Kazi Nazrul Islam, Hemanta Kumar Sarkar, Qutubuddin Ahmad and Shamsuddin Hussain.

    8. Which of the following statements is/are correct regarding Brahmo Samaj?

    (1) It opposed idolatry
    (2) It denied the need for a priestly class for interpreting the religious texts.
    (3) It emphasized on modern education

    Codes

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 only
    (d) All of these

    Ans. d

    Exaplaination : The main aims of Brahmo Samaj were reforms in Hindu society and spread of modern and rational education.

    9. Which of the following statements about Swami Dayanand Saraswati are correct?

    (1) He disregarded the authority of Puranas.
    (2) He rejected the doctrine of karma.
    (3) He gives his idea in his book Satya Shodhak Samaj.

    Codes
    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 only
    (d) All of these

    Ans. c

    Exaplaination : Dayanand Saraswati accepted the principle of Karma. His most influential work is Satyarth Prakash. Satya Shodhak Samaj was written by Jyotiba Phule.

    10. Which of the following statements are correct regarding Sri Narayan Guru?

    (1) He supported Mahatma Gandhi in his campaign against untouchability.
    (2) He was the founder of Justice Party.

    Codes
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Ans. d

    Exaplaination : He criticized Mahatma Gandhi for his lip service against untouchability. P.Thegaraya and Dr. T.M Nair were the founders of Justice Party.

    For More Questions on Various Subjects visit Quiz.jagranjosh.com

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF