1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims Exam Modern History: MCQ Set 9- Revolt of 1857-58

Dec 21, 2015 16:58 IST


    1. What was the role of Tatia Tope in 1857 mutiny?

    (1) He was commander-in-chief of the army of Nana Saheb
    (2) He organized Bhils of Panchamahal region against the British
    (3) He helped Begum Hazrat Mahal to capture Awadh.  

    Codes:

    (A) 2 only
    (B) 1 and 2 only
    (C) 2 and 3 only
    (D) All of the above

    Ans. B
    Explanation:
    Tatia Tope helped to coordinate between Rani Laxmibai and Nana Saheb.

    2. Under whose governor-generalship, the Revolt of 1857 occurred?

    A. Lord Canning
    B. Lord Irwin
    C. Lord Lytton
    D. Lord Willington

    Ans. A

    Explanation:
    One of famous revolt in the history of India which occurred in the governor-generalship of Lord Canning in the year 1857.

    3. Who was the prominent leader in Lucknow during the Revolt of 1857?

    A. Begum Hazrat Mahal
    B. Rani Laxmi Bai
    C. Kuar Singh
    D. Bahadur Shah Zafar

    Ans. A

    Explanation: During the Revolt of 1857, Begum Hazrat Mahal was the prominent rebel leader in Lucknow where Colin Campbell, a British officer suppressed the revolt.

    4. Sir Huge Rose described whom as ‘the best and bravest military leader of the rebel’?

    A. Begum Hazrat Mahal
    B. Rani Laxmi Bai
    C. Kuar Singh
    D. Bahadur Shah Zafar

    Ans. B

    Explanation:
    Sir Huge Rose described Rani Laxmi Bai as ‘the best and bravest military leader of the rebel’.

    5. Who is the author of the book ”The First Indian War of Independence- 1857-59”?

    A. Karl Marx
    B. Syed Ahmad Khan
    C. R. C. Mazumdar
    D. S. N. Sen

    Ans. A

    Explanation:
    The author of the book”The First Indian War of Independence- 1857-59” is Karl Marx described the revolt of sepoys against the British and the counter attacked by British.

    6. In which of the following, the ‘Dominion Status’ for the country was demanded?

    A. Calcutta Session, 1920
    B. Poona Pact, 1932
    C. Gandhi Irwin Pact, 1931
    D. Lucknow Pact, 1916

    Ans. D

    Explanation:
    The Lucknow Pact is known for its achieved the goal of Hindu-Muslim unity and generate the anti-British feelings among the Muslims. In this pact, Congress with Muslim League jointly demanded the ‘Dominion Status’ for the country.

    7. Who had murdered General Michael O'dwyer?

    A. Bhagat Singh
    B. Chandrasekhar Azad
    C. Udham Singh
    D. Anant Kare

    Ans. D

    Explanation:
    Udham had murdered General Michael O'dwyer who was responsible for the Jallianwala Bagh massacre of the year 1919. Udham Singh, 21 years after, had Murdered him in London.

    8. Who had started Jugantar?

    A. Sri Aurobindo Ghose
    B. Bal Gangadhar Tilak
    C. Subhash Chandra Bose
    D. V. D. Savarkar

    Ans. A

    Explanation:
    Jugantar was a Bengali daily newspaper, started by Sri Aurobindo Ghose.

    9. Mahatma Gandhi was called as the ‘Rashtrapita’ for the first time by:

    A. Sri Aurobindo Ghose
    B. Bal Gangadhar Tilak
    C. Subhash Chandra Bose
    D. V. D. Savarkar

    Ans. C

    Explanation:
    Mahatma Gandhi was called as the Rashtrapita for the first time by Subhash Chandra Bose in the year, 1944.

    10. Who is the founder of Bharat Naujawan Sabha?

    A. Bhagat Singh
    B. Bal Gangadhar Tilak
    C. Subhash Chandra Bose
    D. V. D. Savarkar

    Ans. A

    Explanation:
    In the year 1926, Bhagat Singh had founded the Bharat Naujawan Sabha in Lahore.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF