1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims : Geography : MCQ Set 8 (Natural Hazards & Disasters)

Jun 3, 2015 17:13 IST

    1. Consider the following pairs:

       1. Earth Summit, 1993                                                :  Rio de Janeiro
       2. World Conference on Disaster Management, 1994:  Yokohama
       3. National Institute of Disaster Management,  1995 :  Hyderabad

     Which of the above pairs are correctly matched?

        (a) 1 only

        (b) 1 and 2 only

        (c) 3 only

        (d) 1,2 and 3

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Answer .b

    2. Consider the following statements:

       1. Natural Hazards are elements of circumstances in the Natural environment that have the potential to cause harm to people or property or both.
       2. Natural disasters are relatively sudden and cause large scale, widespread death, loss of property and disturbance to social systems and life over which people have a little or no control.

       Which of the statements given above is/are correct?

      (a) 1 only
      (b) 2 only
      (c) Both 1 and 2
      (d) None of these

    Answer .c

    3. Choose the false statement among the following statements:

      (a) World Conference on Disaster Management in May 1994 was subsequently called the Yokohama Strategy and Plan of Action for a Safer World.
      (b) The issue of Natural Disaster was raised at the U.N. General Assembly in 1992 and was finally formalised at the world conference on Disaster management in 1994.
      (c) The Tropical cyclone of 1971 in India is the deadliest one till date.
      (d) Unscientific land use and construction activities in fragile areas are some of the disasters that are the results of indirect human actions.

    Answer .b

    4. With reference to the Classification of Natural Disasters, Consider the following statements:

        1. Broadly, natural disasters can be classified under four categories: Atmospheric, Terrestrial, Aquatic and Biological.
        2. Bird flu, dengue are example of Aquatic Disaster.
        3. India has experienced all the four kind of natural disaster.

    Select the correct answer using the code given below

    (a) 1 only
    (b) 1 and 2 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d) 1 and 3 only

    Answer .d

    Explanation-Bird flu and dengue are example of Biological Disasters. Flood, Tidal waves, Storm Surge and Tsunami are example of Aquatic Disaster.

    5. Tropical Cyclones are intense low pressure areas confined to the area lying between

      (a) 30 degree north and 30 degree south.
      (b) 50 degree north and 50 degree south.
      (c) 50 degree north and 30 degree south.
      (d) 5 degree north and 5 degree south.

    Answer .a

    6. Which one among these is not an essential condition for emergence of Tropical Cyclone?

     (a) Peninsular landmass
     (b) Strong coriolis force that can prevent filling of low pressure at the centre.
     (c) Large and continuous supply of warm and moist air that can release enormous latent heat.
     (d) Absence of strong vertical wind wedge, which disturbs the vertical transport of latent heat.

    Answer .a

    7. The Indian Tsunami Early Warning Centre (ITEWC) established at Indian National Centre for Ocean Information Sciences is located in

    (a)Chennai
    (b)Goa
    (c)Kochi
    (d)Hyderabad

    Answer .d

    8. With reference to flood consider the following statements:

      1. National Programme of Flood Management was launched in 1954.
      2. Disturbances along the natural drainage channels and colonisation of flood-plains and river-beds are some of the human activities that play an important role in increasing the intensity, magnitude and gravity of floods.

    Which of the statements given above is/are correct?

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer .b

    9.  Rashtriya Barh Ayog (National Flood Commission) identified ______ million hectares of land as flood-prone in India.

    (a) 40
    (b) 80
    (c) 100
    (d) 120

    Answer .a

    10. Which of these is/are flood prevention and mitigation strategy?

         1. Construction of flood protection embankments
         2. Depopulating the flood plains
         3. Afforestation
         4. Decongesting river channels

    Select the correct option using the codes given below

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1, 2 and 3 only
    (c) 2, 3 and 4 only
    (d) 1, 2, 3 and 4

    Answer .d


    For more IAS Prelims Questions click here

     

     

    Decongesting

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF