Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC IAS Prelims : GS Medieval History MCQ Set 10

Dec 8, 2015 17:04 IST

    1. Guru Nanak was contemporary of

    (a) Babur

    (b) Aurangzeb

    (c) Akbar

    (d) Jahangir

    Ans. a



    Explanation:
    Guru Nanak lived from 1469 to 1539. Babur ruled Delhi from 1526 to 1530.

    2. Who among the following great Hindi poets lived during the time of Akbar’s reign?

    (1) Sur Das
    (2) Rahim
    (3) Malik Mohammed Jayasi
    (4) Behari

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 4 only
    (c) 1, 2 and 3 only
    (d) 1, 3 and 4 only

    Ans. c

    Explanation:
    Great poets such as Behari, Bhushan, Sunder etc lived during the time of Shahjahan’s rule.

    3. Which of the following buildings are located at Fatehpur Sikri?

    (1) Tomb of Salim Chishti
    (2) Panch Mahal
    (3) Jahangir’s mausoleum
    (4) Bibi ka Makbara

    Codes:
    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 4 only
    (c) 1, 2 and 3 only
    (d) 1, 3 and 4 only

    Ans. a

    Explanation:
    Jahangir’s mausoleum and Bibi ka Makbara are located at Lahore and Aurangabad respectively.

    4. Which Sikh Guru gave the idea of setting up self-government within the Mughal Empire for the first time?

    (a) Guru Angad Dev
    (b) Guru Arjan Dev
    (c) Guru Teg Bahadur
    (d) Guru Gobind Singh

    Ans. b

    Explanation:
    Fifth Sikh Guru, Guru Arjan Dev gave the idea of setting up self-government within the Mughal Empire. His execution by Jahangir changed the entire outlook of the Sikhs.

    5. Sharp noses, almond eyes and arched moths are the features of

    (a) Mewar painting
    (b) Bundi painting
    (c) Guler painting
    (d) Kishangarh painting

    Ans. d

    Explanation:
    Kishangarh painting shows deep Hindu devotion. Lovelore of Radha-Krishna is the main subject.  

    6. Burhan-Ul-Mulk Saadat Khan established a new independent state at

    (a) Awadh
    (b) Bengal
    (c) Mysore
    (d) Hyderabad

    Ans. a

    Explanation:
    Hyderabad was established as a separate state by Nizam-ul-Mulk Asaf Jah. Hyder Ali and Murshid Quli Khan started their rule at Mysore and Bengal respectively.

    7. Sawai Raja Jai Singh of Amber erected observatories at

    (1) Jaipur
    (2) Delhi
    (3) Mathura
    (4) Patan

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 4 only
    (c) 1, 2 and 3 only
    (d) 1, 3 and 4 only

    Ans. c

    Explanation:
    Sawai Raja Jai Singh was a man of science. He built observatories at Jaipur, Delhi, Varanasi, Ujjain and Mathura.

    8. Which of the following pairs are correct in relation to Shivaji’s council of ministers?

    (1) Amatya               Finance Minister
    (2) Sachiv               General administration
    (3) Sumant               Foreign Minister

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Ans. b

    Explanation:
    Peshwa was responsible for general administration. Sachiv was was responsible for royal correspondence.

    9. Which of the following statements are correct regarding Shivaji?

    (1) He abolished Jagirdari system.
    (2) Zabti system was used for measuring land and levying tax.
    (3) Sardeshmukhi was levied outside the Maratha state.

    Codes:
    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Ans. b

    Explanation:
    Shivaji used Kathi system of Malik Amber to measure land with the help of a kathi (rod). He replaced the Jagirdari system with the Ryotwari system.

    10. Which of the following pairs are correctly matched?

    (1) Holkar                        Baroda
    (2) Scindia                       Gwalior
    (3) Gaekwad                       Nagpur
    (4) Peshwa                        Poona

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 2 and 4 only
    (d) 1, 3 and 4 only

    Ans. c

    Explanation:
    Gaekwad and Holkar ruled at Baroda and Indore respectively.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF