1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims : GS Medieval History : MCQ Set 7

Dec 4, 2015 18:29 IST

    1. Which of the following pairs are correctly matched?

    (1) Diwan-i-Amir-i-Kohi                 Department of direct taxes
    (2) Diwan-i-Mutakhraj                  Department of agriculture
    (3) Diwan-i-Arz                               Military department

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 only
    (c) 3 only
    (d) None of these

    Ans. c



    Explanation:
    Diwan-i-Amir-i-Kohi was department of agriculture established by Mohammed Bin Tughlaq and Diwan-i-Mutakhraj was department of direct taxes established by Alauddin Khilji.

    2. Which of the following statements are correct about Amir Khusrau?            

    (1) He was disciple of Nizamuddin Auliya.
    (2) He originated Khayal music.
    (3) He invented sitar and table.
           
    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 3 only
    (d) All of these

    Ans. d
    Explanation:
    Amir Khusau was a learned man and was influenced by Sufism. He was great innovator in music.

    3. During Firoze Shah Tughlaq’s rule, some Ashokan pillars were moved to Delhi from their original location. The pillars were moved from

    (1) Topara
    (2) Lauriya-Nandangarh
    (3) Vaishali
    (4) Meerut

    Codes:

    (a) 1 and 3 only
    (b) 2 and 4 only
    (c) 1 and 4 only
    (d) 1, 3 and 4 only

    Ans. c

    Explanation:
    Firoze Shah Tughlaq ordered to move pillars from Topara (Khizrabad) and Meerut to Delhi.

    4. Barid-i-Mamlik during Delhi Sultanate was

    (a) Military head
    (b) Head of intelligence
    (c) Legal officer
    (d) Head of royal correspondence

    Ans. b

    Explanation:
    Barid-i-Mamlik headed the department of intelligence and information. Ariz-i-Mamlik was military head.

    5. Khalisa in medieval India was a term used for

    (a) Forced labour
    (b) Head of Iqta
    (c) Crown land
    (d) Royal stable

    Ans. c

    Explanation:
    Khalisa was the agricultural land under Sultan. The agriculture was done under the supervision of officials.

    Religious Movements

    6. Nizamuddin Auliya and Nasiruddin Chiragh-i-Delhi, popular Sufi saints in Delhi were from

    (a) Chishti Silsila
    (b) Firdausi Silsila
    (c) Suhrawadi Silsila
    (d) Qadiri Silsila

    Ans. a

    Explanation:
    They were among the most popular saints in Chishti Silsila along with Moinuddin Chishti, Qutubuddin Bakhtyar Kaki and Baba Farid.

    7. Which of the following are related to Sufism?

    (1) Egalitarianism
    (2) Mysticism  
    (3) Penance and fasting
    (4) Use of Arabic and Persian to propagate their idea

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 3 and 4 only
    (c) 1, 2 and 3 only
    (d) All of these

    Ans. c

    Explanation:
    The Sufi Saints used local languages to spread the message of peace and harmony, egalitarianism and Hindu-Muslim unity.

    8. Which of the following statements are correct regarding Bhakti saints?

    (1) They played an important role in popularizing regional languages.
    (2) They were, generally, from subaltern section of the society.

    Codes:

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 Nor 2

    Ans. c

    Explanation:
    Local languages such as Punjabi, Marathi, Hindi, etc became popular as Bhakti saints preached the masses in regional languages.

    9. Who all of the following saints were related to Saguna Bhakti?

    (1) Raidas
    (2) Namdeva
    (3) Ramanuja
    (4) Tukaram

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 3 and 4 only
    (c) 1, 2 and 3 only
    (d) All of these

    Ans. b

    Explanation:
    Raidas and Namdeva were related to Saguna Bhakti who regarded god as formless.

    10. Who among the following Sikh gurus introduced the Gurmukhi script for Punjabi?

    (a) Guru Angad
    (b) Guru Ramdas
    (c) Guru Hargobind
    (d) Guru Amardas

    Ans. a

    Explanation:
    He compiled the biography of Guru Nanak Dev called as Janam Sakhi. He introduced Gurmukhi script.

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF