1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims : GS Medieval History : MCQ Set 8

Dec 7, 2015 10:55 IST

    1. Which of the following statements are correct about Alvars?

    (1) They were the worshippers of Shiva.
    (2) They preached their ideas in Tamil and Telugu.

    Codes:

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 Nor 2

    Ans. b

    Explanation:
    The Alvars and the Nayanars were the popular saints in Southern India who worshipped Vishnu and Shiva respectively

    .


    2. Which of the following statements are correct?

    (1) Shankracharya was influenced by the teachings of Upnishads
    (2) He advocated the doctrine of Advaite Vedant
    (3) He rejected the division of society on the basis of caste system

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 3 only
    (d) All of these

    Ans. a

    Explanation:
    Shankracharya approved the Bramanical division of society on the basis of caste system, but said that anyone, irrespective of his caste, can attain the highest knowledge.

    3. Vaishnavite saint Shankaradeva was most popular in

    (a) Kerala
    (b) Karnataka
    (c) Assam
    (d) Orissa

    Ans. c

    Explanation:
    Shankaradeva played an important role in spreading Vaishnavism in Assam and surrounding areas.

    4. Which of the following was the capital of Sharqis?

    (a) Kannauj
    (b) Patliputra
    (c) Jaunpur
    (d) Lakhnauti

    Ans. c

    Explanation:
    Sharqis started ruling from Jaunpur under Khwaja Jahan. He took the title of Malik-us-Sharq.

    5. The famous Kirti stambha at Chittor was built by

    (a) Rana Hamir
    (b) Rana Sanga
    (c) Rana Ratan Singh
    (d) Rana Khumba

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 4 only
    (c) 1, 2 and 3 only
    (d) 1, 3 and 4 only

    Ans. d

    Explanation:
    Rana Kumbha built this victory tower after his success against Malwa.

    6. Which of the following statements are correct about Firoze Shah Bahmani?

    (1) He married the daughter of the ruler of Vijaynagar
    (2) Mahmud Gawan was his Prime Minister.

    Codes

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 Nor 2

    Ans. a

    Explanation:
    Mahmud Gawan was the Prime Minister under Mahumud Shah III.

    7. Gol Gumbaz, the largest single dome in the world is mausoleum of

    (a) Ibrahim Adil Shah
    (b) Mohammed Adil Shah
    (c) Quli Qutb Shah
    (d) Imad-ul-Mulk

    Ans. b

    Explanation: T
    he architecture shows the influence of tughlaq and Persian architecture.

    8. Which of the following pairs are correctly matched?

           Ruler                               Visitor
    (1) Deva Raya I                       Nicolo Conti
    (2) Deva Raya II                      Abdur Razzaq
    (3) Krishnadeva Raya                Domingo Paes

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 3 only
    (d) All of these

    Ans. d

    Explanation:
    These visitors give lots of information regarding the rulers of Vijayanagar and their administration.

    9. Which of the following statements are correct about Vijayanagar administration?

    (1) A group of villages was called as Sthala
    (2) Amaras were the villages granted to Brahmins.
    (3) Nayakas (officers or smaller kings) were granted villages from where they could collect revenue.
    (4) Bhandaravadas were crown villages from where revenue was directly collected by the ruler.

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1, 3 and 4 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Ans. b

    Explanation:
    Amaras were the villages which were granted to Nayakas.

    10. Jahaz Mahal and Hindola Mahal are related to

    (a) Gujarat architecture
    (b) Sharqi architecture
    (c) Malwa architecture
    (d) Vijayanagar architecture

    Ans. c

    Explanation:
    Mandu and Dhar are the two places popular for Malwa architecture.

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF