1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims : GS Medieval History MCQ Set 9

Dec 7, 2015 18:04 IST

    1. Gunaraja Khan, the author of Sri Krishna Vijaya was patronized by the rulers of

    (a) Bengal
    (b) Malwa
    (c) Orissa
    (d) Gujarat

    Ans.a

    Explanation: Maladhar Basu (Gunaraja Khan) wrote his work in Bengali. The language was also patronized by the rulers of Bengal.

    2. Which of the following statements are correct about Krishna Devaraya?

    (1) He had to launch several expeditions against Portuguese.
    (2) He wrote Jambavati Kalyanam, a drama in Telugu.
    (3) He built the Vijaya Mahal.


    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 3 only
    (d) All of these

    Ans. c

    Explanation:
    He had friendly relations with the Portuguese. Jambavati Kalyanam is in Sanskrit and Amuktamalyada is in Sanskrit.

    3. Which of the following statements are correct about land revenue system of Sher Shah Suri?

    (1) The land revenue was assessed according to the area under cultivation.
    (2) Peasants had to pay land revenue in cash only
    (3) An extra cess for guard against famine was charged

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Ans. b

    Explanation:
    Peasants were allowed to pay in cash or kind, but cash was preferred. Sher Shah tried to make the land revenue administration system efficient and transparent.

    4. Which of the following are associated with Suri dynasty’s architecture?

    (1) Qila-i-kuhna
    (2) Din panah
    (3) Moti Masjid
    (4) Sher-i-Mandal

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 4 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Ans. b

    Explanation:
    Sher Shah built the Purana Qila where surviving monuments are Qila-i-kuhna and Sher-i-Mandal.

    5. Which of the following statements are correct regarding Mughals?

    (1) Mughal army included officers named as Ahadis who were directly recruited by the emperor.
    (2) There was a considerable decline in percentage of Hindus in Mughal army during the rule of Aurangzeb.
    (3) Mir Bakshi headed the military department.
    (4) A strong navy helped Mughals to expand sea trade.

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 4 only
    (c) 1 and 3 only
    (d) 1, 3 and 4 only

    Ans. c

    Explanation:
    The percentage of Hindus in Mughal army during Aurangzeb's rule increased to 33 percent. Mughals never tried to build a strong navy.

    6. Which of following statements are correct regarding Zabti system?

    (1) The system was set up by Todal Mal.
    (2) Settlement was made directly with the peasants.
    (3) The demand of the state was one-third of the produce.

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Ans. d

    Explanation:
    Zabti system was also called Dahsala system as the land revenue was settled on the basis of produce of last ten years.

    7. Who was known as Sipahsalar during Akbar’s rule?

    (a) The executive head of a province.
    (b) Military advisor to Akbar.
    (c) Finance Minister
    (d) Auditor General

    Ans. a

    Explanation:
    The executive head of provinces were known as Sipahsalar who later came to be known as Subedars or Nizams.

    8. An Amir-i-Umda in Mansabdari system was noble with?

    (a) more than 5000 zats (foot soldier)
    (b) more than 2500 zats
    (c) 1500-2500 zats
    (d) more than 10000 zats

    Ans. b

    Explanation:
    Amir-i-Umda were the highest ranked nobles in Mansabdari system who were generally allowed to have 2500-5000 zats.

    9. Which of the following statements are correct?

    (1) The Mughal paintings introduced new themes depicting the court scenes and battle scenes.
    (2) During Jahangir’s rule, European painting was introduced to the Mughal court.
    (3) The use of Indian brush brought 3-D effect to the Mughal paintings.

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Ans. b

    Explanation:
    European painting was introduced to the Mughal court during Akbar’s rule by the Portuguese.

    10. Pietra Dura was used in architecture for the first time under

    (a) Humayun
    (b) Akbar
    (c) Jahangir
    (d) Shahjahan

    Ans. c

    Explanation:
    Pietra Dura was the use of semi-precious stones to decorate walls was introduced during Jahangir’s rule.

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF