UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on Physical Geography - Topic 3: Oceanography

In this article, get 10 most important questions on the Oceanography topic of Indian Geography. Aspirants of UPSC Civil Services Prelims 2021 exams can solve these questions to test their knowledge on this topic of Geography. 

Created On: Feb 22, 2021 13:45 IST
UPSC IAS Prelims Important Questions on Physical Geography Oceanography
UPSC IAS Prelims Important Questions on Physical Geography Oceanography

Oceanography, as the name suggests, is the science of oceans. From history to current climate variations; chemistry to biology, processes to products; origin to destruction; pollution to conservation, all the studies performed on or related to oceans are called oceanography. Oceanography is studied in various fields of science from geography, environment to ecology. Questions on this topic are often asked in the UPSC IAS Prelims exam. To help the aspirants in their preparation, we have provided the 10 most important questions from the OCeonography topic of Indian Geography for UPSC Prelims 2021.

Also Read: Important Topics to study from Indian Physical Geography

Ques 1: Consider the following statements:

  1. A reef is a predominantly organic deposit made by living or dead organisms 
  2. In India, coral reefs can only be found near Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands.

Which of the given statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: a

Explanation: 

India has its coastline extending over 7500 kilometers. It is due to the subtropical climatic conditions, there are very few coral reefs in India. The major coral reefs in India include Palk Bay, the Gulf of Mannar, the Gulf of Kutch, the Andaman and Nicobar Islands, and the Lakshadweep Islands.

Ques 2: What is an Atoll?

(a) A detached elevation with shallow depths. Since they project out of water with moderate heights.

(b) A predominantly organic deposit made by living or dead organisms that forms a mound or rocky elevation like a ridge.

(c) Low islands found in the tropical oceans consisting of coral reefs surrounding a central depression.

(d) A deep gorge, especially one with a river flowing through it

Ans: c

Explanation:

Atoll are low islands found in the tropical oceans consisting of coral reefs surrounding a central depression. It may be a part of the sea (lagoon), or sometimes form enclosing a body of fresh, brackish, or highly saline water.

Ques 3: North Cayman and Puerto Rico are examples of:

(a) Ridges

(b) Trenches

(c) Guyots

(d) Seamounts

Ans: b

Explanation:

North Cayman and Puerto Rico are the two troughs and Romanche and South Sandwich are the two trenches in the Atlantic Ocean.

Ques 4: Which of the following is/are islands of the Indian Ocean?

  1. Maldives
  2. Zanzibar
  3. Philippine
  4. Madagascar

Select the correct code:

(a) 1 and 4 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1, 2 and 3 only

Ans: b

Explanation:

Most of the islands in the Indian Ocean are continental islands and are present in the north and west. These include the Andaman and Nicobar, Sri Lanka, Madagascar and Zanzibar. The Lakshadweep and Maldives are coral islands and Mauritius and the Reunion Islands are of volcanic origin. 

Ques 5: Consider the following statements regarding Norwegian current:

  1. Norwegian current is a cold current which is responsible for the snow coated weather in the state.
  2. The southerly branch flows between Spain and Azores as the cold Canary current.

Which of the given statements is/are not correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: a

Explanation:

Norwegian current is very important as it keeps ocean to the north of Norway partly free from ice and also moderates the extremes of climate. It is because of this current, Russia is able to move cargo in summers through Arctic ocean (Barents Sea).

Ques 6: Consider the following statements regarding the salinity of oceans:

  1. The salinity of water in the surface layer of oceans depends mainly on evaporation and precipitation.
  2. On average, Indian ocean is considered as the most saline ocean.

Which of the given statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: a

Explanation:

Of the five ocean basins, the Atlantic Ocean is the saltiest. On average, there is a distinct decrease of salinity near the equator and at both poles, although for different reasons.

Ques 7: The highest tides in the world occur in the:

(a) Bay of Bengal

(b) Shark Bay

(c) Hudson Bay

(d) Bay of Fundy

Ans: d

Explanation:

The highest tides in the world occur in the Bay of Fundy in Nova Scotia, Canada. The tidal bulge is 15 – 16 m.

Ques 8: The time between the high tide and low tide, when the water level is falling, is called:

(a) Flood

(b) Ebb

(c) Neap tides

(d) Tidal bore

Ans: b

Explanation:

An ebb is referred to as the flowing back of the tide as the water returns to the sea 

Ques 9: Match the following seas with their parent oceans:

Seas

Oceans

(A) English Channel

(I) Arctic Ocean

(B) Java Sea

(II) Pacific Ocean

(C) Tasman Sea

(III) Indian Ocean

(D) Irish Sea

(IV) Atlantic Ocean

Select the correct code:

(a) A-I, B-II, C-III, D-IV

(b) A-III, B-IV, C-I, D-II

(c) A-IV, B-III, C-II, D-I

(d) A-IV, B-III, C-I, D-II

Ans: c

Ques 10: Gulf of Mexico is connected to the Atlantic Ocean via:

(a) Yucatán Strait

(b) Straits of Florida

(c) Gulf of Mexico

(d) Gulf of Mexico

Ans: b

Explanation:

The Gulf of Mexico is connected to the Atlantic Ocean via the Straits of Florida and the Caribbean Sea via the Yucatán Strait.

We sincerely hope that the given questions would have helped you in your Prelims preparation. You can also check the below link to keep yourself updated on the latest GK quiz and events. 

GK Quiz on Daily Static and Current Events

Also Check: How to Study Indian and World Geography Through Maps?