1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Interactive Quiz: 25 September 2015

Sep 25, 2015 11:18 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily current affairs quizzes so as to make them learn and revise in efficient manner.

1. Who was on 21 September 2015 sworn-in as the Prime Minister of Greece?
a) Alexis Tsipras
b) Spyridon Trikoupis
c) Prokopis Pavlopoulos
d) Karolos Papoulias

2. In which city was the first India-US Strategic and Commerce Dialogue held on 22 September 2015?
a) New Delhi
b) Washington
c) Mumbai
d) New York

3. Who was on 23 September 2015 reinstated as the President of Burkina Faso?
a)  Yacouba Isaac Zida
b) Michel Kafando
c) Gilbert Diendere
d) Pingrenoma Zagre

4. Consider the following outcomes of the India-US Strategic and Commercial Dialogue that was held on 22 September 2015:
I. Elevation the trilateral Secretary- level talks between India-US-Japan to the Ministerial-level talks.
II. Joint declaration on combating terrorism to expand counter terror partnership.
III. Decision to ramp up bilateral economic exchange to 700 billion US dollars.
Which is/are correct?
a) I and II
b) II and III
c) I and III
d) All of the above

5. Who was appointed the chairperson of National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) on 23 September 2015?
a) Kushal Singh
b) Stuti Narain Kacker
c) Barkha Dutt
d) Shantha Sinha

6. Who on 23 September 2015 won the 24th edition of Baba Farid Gold Cup hockey title?
a) Indian Air Force
b) Army XI
c) Navy XI
d) President Guards

7. With which country the World Anti-Doping Agency (WADA) on 22 September 2015 signed a MoU to curb illegal manufacture and supply of Performance-Enhancing Drugs (PEDs)?
a) Brazil
b) China
c) Argentina
d) Cambodia

8. Lawrence Peter "Yogi" Berra who died on 22 September 2015 at his home in New Jersey at the age of 90 was associated with which of the following sports?
a) Football
b) Rugby
c) Baseball
d) Basketball

9. Consider the following statements with respect to National Sample Survey Office (NSSO) 68th Round data on Status of Education and Vocational Training that was released on 22 September 2015.
I. About 2.2 percent persons have received formal vocational training and 8.6 percent non-formal vocational training in the age-group of 15-59.
II. 18.2 percent of households in rural areas and 5.9 percent in urban areas do not have a single literate member in the age-group 15 years and above.
III. About  57.7  percent  of  people  in  the  age  group  5-29  years  were  estimated  as ‘currently  attending’  educational  institutions.
Which of the following statement/s is/are true?
a) I and II
b) II and III
c) I and III
d) All of the above

10. Who of the following will head the Expert Group on Land Leasing that was constituted by NITI Aayog in fourth week of September 2015?
a) Arvind Panagariya
b) T Haque
c) JP Mishra
d) HS Meena

11. Which state government on 23 September 2015 increased the pension given to ex-servicemen who participated in World Wars?
a) Haryana
b) Punjab
c) West Bengal
d) Jammu & Kashmir

12. Prime Minister Narendra Modi visited Ireland on 23 September 2015. Who of the following was the last Prime Minister of India to visit Ireland?
a) Lal Bahadur Shastri
b) Jawahar Lal Nehru
c) Indira Gandhi
d) Gulzarilal Nanda

13. Name the filmmaker who on 23 September 2015 resigned from the Oscar Selection Jury headed by Amol Palekar.
a) Rahul Rawail
b) Chaitanya Tamhane
c) Govind Nihalani
d) Supran Sen

14. Who of the following was on 23 September 2015 elected as the President of Bihar Cricket Association (BCA)?
a) Sunil kumar Singh
b) Gopal Bohra
c) Abdul Bari Siddiqui
d) Ravi Shankar Prasad

15. Where was the India-US Ministerial Energy Dialogue held on 21 September 2015?
a) New Delhi
b) New York
c) Washington DC
d) Seattle

Answers

1-(a)    6- (a)     11-(a)
2-(b)    7-(b)    12 -(b)    
3-(b)    8- (c)    13- (a)
4-(a)    9- (d)     14-(c)
5-(b)    10-(b)     15-(c)

Is this article important for exams ? Yes5 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK