1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Interactive Quiz: 30 September 2015

Sep 30, 2015 19:16 IST

Jagranjosh.com brings for its readers daily updated quizzes that cover the topics like Global Competitiveness Report 2015, 17th All-India Whips Conference, 4th Bi-monthly Monetary Policy among others. These quizzes will be useful for any aspirant preparing for different competitive exams like IAS/PCS, Bank, SSC, MBA, etc.

Tags: Current Affairs Quiz, Current Affairs Interactive Quiz

1. Access to Clean Cooking Energy and Electricity - Survey of States Report was released on 29 September 2015. Consider the statements in context of the report
I. It highlights that about 300 million Indians rely on kerosene for lighting, and more than 800 million relying on traditional biomass.
II. The study was conducted by the Council on Energy, Environment & Water (CEEW) in collaboration with Columbia University.
Which is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

2. Name the author of the book titled Hungry Bengal: War, Famine, Riots and the End of Empire that was in news in September 2015.
a) Naina Lal Kidwai
b) Tarun Khanna
c) Janam Mukherjee
d) Sebastian Ortiz

3. Who of the following was on 29 September 2015 appointed as the Director General of Police (DGP) of Maharashtra?
a) Praveen Dixit
b) Meera Borwankar
c) Satish Mathur
d) Vijay Kamble

4. 17th All-India Government Whips Conference was held from 29 to 30 September 2015 in
a) Vijaywada
b) Visakhapatnam
c) Hyderabad
d) Jaipur

5. The first-ever US-India-Japan Trilateral Ministerial dialogue was held on 29 September 2015 in
a) New York
b) Washington DC
c) Tokyo
d) New Delhi

6. As per RBI’s fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2015-16 released on 29 September 2015, the repo rate was decreased by how many basis points?
a) 25 basis points
b) 50 basis points
c) 75 basis points
d) 100 basis points

7. Name the indigenously built largest warship that was commissioned in Mumbai on 30 September 2015.
a) INS Chakra
b) INS Sindhughosh
c) INS Kochi
d) INS Viraat

8. He was appointed as one of the four brand ambassadors of the Digital India Programme in July 2015. Name him.
a) Ankit Fadia
b) Rahul Tyagi
c) Trishneet Arora
d) Vivek Ramachandran

9.
What is the rank of India among the 140 economies on the Global Competitiveness Report 2015-16 that was released by the World Economic Forum (WEF) on 30 September 2015?
a) 45
b) 55
c) 57
d) 71

10. Consider the following statements related to fungal keratitis for which a nano-particle based drug treatment was announced by CCMB scientists on 26 September 2015
I. It means inflammation of retina due to fungal infection.
II. Sugar cane farmers are the worst affected by it as the disease causing furasium fungus lives on sugar cane leaves.
Which of the statements is/are true?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

11. The International Translation Day was observed across the world on 30 September 2015. What was the theme of the day?
a) Language Rights: Essential to All Human Rights
b) Beyond Linguistic Barriers - A United World
c) Translation as Intercultural Communication
d) The Changing Face of Translation and Interpreting

12. Who was appointed as the Director General of Institute for Defence Studies and Analyses (IDSA) on 29 September 2015?
a) Piyush Jain
b) Jayant Prasad
c) Sushant Aggrawal
d) Arvind Sinha

13. Consider the following statements regarding National Institutional Ranking Framework (NIRF) that was unveiled on 29 September 2015:
I. The framework is presently available for engineering and management institutions only.
II. The framework was drafted by a core committee headed by Surendra Prasad, Chairman, National Board of Accreditation.
Which of the following statement is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

14. Which organisation was appointed as the official marketing partner for 2nd Indian Badminton League 2016 on 30 September 2015?
a) HTC Sports Pvt Ltd
b) Victoria Sports Co
c) SportsLine India
d) Sportzlive

15. Which state of the United States (US) on 29 September 2015 pledged to help India in reducing air pollution?
a) Louisiana
b) California
c) New York
d) Florida

Answers
1-(c)    6-(b)    11-(d)
2-(c)    7-(c)    12-(b)
3-(a)    8-(a)    13-(c)
4-(b)    9-(b)    14-(d)
5-(a)    10-(b)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes5 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK