1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Interactive Quiz: 5 October 2015

Oct 5, 2015 17:57 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Nobel Prize in Medicine 2015, World Bank Poverty Projections and Asian Basketball Championship among others.

1.    Which one of the following was not one among the scientists conferred with Nobel Prize in Physiology or Medicine-2015 on 5 October 2015?
a)    William C Campbell (Ireland)
b)    Youyou Tu (China)
c)    Satoshi Omura (Japan)
d)    None of them

2.    Who was elected as the president of Board of Control for Cricket in India (BCCI) on 4 October 2015 after the demise of Jagmohan Dalmiya?
a)    Shashank Manohar
b)    Sunil Gavaskar
c)    N Srinivasan
d)    Sharad Pawar

3.    Which political party-led coalition on 4 October 2015 won the general elections to the parliament of Portugal?
a)    CDS – People's Party
b)    Social Democratic Party
c)    Portuguese Communist Party
d)    The Greens

4.    Consider the following statements related to poverty projections released by the World Bank on 4 October 2015
I.    International poverty line was increased to 2.90 US dollars per day per person
II.    The extreme poverty at the global level will fall to under 10 percent  by the end of 2015
Which is/are true?
a)    Only I
b)    Only II
c)    Both I and II
d)    None of them

5.    Who was given an additional charge of Chief Executive Officer (CEO) of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) on 4 October 2015?
a)    Yudhvir Singh Malik
b)    Ashish Bahuguna
c)    Bhanu Pratap Sharma
d)    Ashish Bhargava

6.    The Defence Research and Development Organisation (DRDO) on 3 October 2015 inaugurated an Extreme Altitude Research Centre at Chang La, Ladakh in Jammu and Kashmir. In this context, consider the following statements:
I.    It is the world’s highest terrestrial research and development centre.
II.    The centre will serve as a natural cold storage for preserving rare and endangered medical plants for generations.
Which is/are correct?
a)    Only I
b)    Only II
c)    Both I and II
d)    Neither I nor II

7.    Which state government launched a Citizen Portal on 3 October 2015 that will allow the citizen to register their complaints online to police?
a)    Maharashtra
b)    Gujarat
c)    Delhi
d)    Odisha

8.  
 Name the scientist who recently won the DRDO’s Lifetime Achievement Award for the year 2014.
a)    O R Nandagopan
b)    VS Arunachalam
c)    AS Manoharan
d)    S Christopher

9.    Name the scientist who was awarded with the DRDO’s Scientist of the Year Award for the year 2014 recently.
a)    O R Nandagopan
b)    VS Arunachalam
c)    AS Manoharan
d)    K Seetharama Bhat

10. 
   According to the data released by the International Cotton Advisory Committee, which country has become the largest cotton producer of the world in the season ended 30 September 2015?
a)    China
b)    Egypt
c)    India
d)    The United States

11.    Which country won the International Basketball Federation (FIBA) Asia Championship on 3 October 2015?
a)    China
b)    The Philippines
c)    India
d)    South Korea

12.
    Name the country that on 4 October 2015 ordered shut down of most of the country's schools for two days because of possible health risks posed by the thick haze from Indonesian forest fires.
a)    Indonesia
b)    Singapore
c)    Malaysia
d)    Myanmar

13.    Who of the following on 3 October 2015 won the Wuhan Open women’s doubles title of tennis?
a)    Sania Mirza and Martina Hingis
b)    Irina-Camelia Begu and Monica Niculescu
c)    Casey Dellacqua and Yaroslava Shvedova
d)    Flavia Pennetta and Roberta Vinci

14.    Iraq Prime Minister Haider al-Abadi on 4 October 2015 declared Baghdad's heavily fortified Green Zone open to the public for the first time in 12 years. What is Green Zone in this context?
a)    An environmental park in Baghdad
b)    A no-war zone in Baghdad
c)    Home to government buildings and foreign embassies
d)    A war museum depicting Iraq since 1990

15.    26th edition of Coordinated Patrol (CORPAT) that started on 3 October 2015 was held between which two countries?
a)    India and Indonesia
b)    Indonesia and Myanmar
c)    India and Myanmar
d)    Myanmar and Bangladesh

Answers:
1-(d)    6-(c)    11-(a)
2-(a)    7-(d)    12-(c)
3-(b)    8-(b)    13-(a)
4-(b)    9-(a)    14-(c)
5-(b)    10-(c)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes8 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Interactive Quiz , Current Affairs Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK